De Verboden Stad

'461525' door biancalos '461525' door biancalos

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Speelgoed

biancalos

China telt heel wat rare gewoonten. Het ongegeneerd rochelen op de grond is daar één van. Het dragen van een broek met daarin een gat, zodat nog niet zindelijke kinderen geen luier nodig hebben is een tweede. En deze past ook in mijn rijtje. Op veel te jonge leeftijd spelen met speelgoed dat eigenlijk speelfout zou moeten heten.

'517650' door Mathilde '517650' door Mathilde

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Doorkijkje Verboden..

Mathilde

We waren in de Verboden Stad, het is echt geweldig om daar rond te slenteren! De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. Het is een groot complex, een stad in de stad Beijing, voorbehouden aan de keizer, zijn directe familie en gecastreerde bedienden, en verboden voor gewone stervelingen. Binnen de muren van de Verboden Stad staan maar liefst 800 gebouwen op een oppervlakte van driekwart vierkante kilometer. De bouw begon onder de Ming-dynastie; meer dan 200.000 arbeiders werkten eraan, tussen 1407 en 1420. Veel gebouwen werden later door brand verwoest, maar daarna weer opgebouwd in de originele vorm. De meeste gebouwen die je nu ziet stammen uit de 17e of 18e eeuw. Wij keken onze ogen uit, zo prachtig was het. Ook dit jonge stel keek door de ramen van een van de gebouwen om alles te bewonderen. In de ruimte zat een bewaker, en vanaf de andere kant van het gebouw zag ik dit " doorkijkje".

'525012' door geervannesmeed '525012' door geervannesmeed

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Hoge drempels

geervannesmeed

Het is wel duidelijk waar deze twee Chinese toeristen het over hebben. Waarom nou zo hoog? Bij veel van de monumentale keizerlijke gebouwen zie je deze hoge drempels. Erg gemakkelijk moet dat niet zijn geweest voor de kleine Chinezen en mensen die slecht ter been waren, maar het had dan ook een bedoeling in het oude China. Er werd gedacht dat boze geesten namelijk niet kunnen springen of ergens overheen kunnen stappen, dus werden ze door de hoge drempels geweerd. Omdat ze zich ook alleen maar rechtdoor kunnen bewegen en niet van rechte paden kunnen afwijken, werden er kronkelpaadjes en zigzagbruggetjes aangelegd. Vooral in de klassieke tuinen zag ik dat vaak. De hoge drempels kom je overigens overal tegen in Beijing. In winkeltjes, tempels, klokkentoren, trommeltoren, etc.

'522898' door Jenny '522898' door Jenny

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Galerij Verboden Stad

Jenny

In Beijing bezoeken we eerst het beroemde/beruchte Tiananmenplein (berucht vanwege de op bloedige wijze neergeslagen studentendemonstratie in 1989) en vandaaruit lopen we onder de rondweg door naar de Verboden Stad/Keizerlijk Paleis (ligt aan de overzijde). De Verboden Stad bestaat uit twee gedeelten; het zuidelijke Buitenhof (drie enorme pleinen met de belangrijkste regeringspaleizen van Chinese keizers) en het noordelijke Binnenhof (hier bevinden zich de vertrekken waar de leden van het keizerlijk hof woonden). Op de foto een van de vele sierlijke galerijen van het zuidelijke Buitenhof. Mooi om onderdoor te wandelen en fijn als beschutting tegen de, in ons geval, brandende zon.

'507983' door RoyanvanVelse '507983' door RoyanvanVelse

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Drukte in de Verboden

RoyanvanVelse

Daar waar vroeger amper iemand mocht komen, is het tegenwoordig een drukte van jewelste. Hele hordes toeristen bezoeken in groepen de oude stad van de Chinese keizer. Het zijn vooral Chinezen die in grote aantallen achter een vlag en een luidspreker aanlopen om dit stuk van hun vaderlandse geschiedenis te ontdekken. Foto's maken zonder mensen erop gaat hier echt niet lukken. Maar dit is gewoon zoals het is.

'484635' door kruytflo '484635' door kruytflo

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Panorama Verboden sta

kruytflo

Voordat je de verboden stad in gaat moet je een soort van plein oversteken waar je belaagd wordt door Chinese gidsen. Een feest om mee te maken. Ze belagen je en spreken daarbij een bijzonder soort Engels. Daarnaast regelen ze je entree kaartje alsof je dat zelf niet zou kunnen. maar ach als je A zegt moet je ook B zeggen. Onze dame in kwestie ging met haar roze parapluutje voorop en parkeerde ons onder ander op het Buitenplein van de Verboden stad. Daar ratelde ze een heel stuk geschiedenis af wat nauwelijks te volgen was. Ik hield me dus graag bezig met deze panorama foto terwijl mijn partner de ratel vertaalde. NA de rondleiding zijn we rustig nogmaals rond gegaan om te genieten van dit prachtige stuk geschiedenis. Ik zou een ieder dit avontuur met de gids wel aanraden aangezien het typisch Chinees is.

'517587' door elskuiper '517587' door elskuiper

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Sleutel Verboden Stad

elskuiper

De Verboden Stad is één van de grote trekpleisters in Beijing. Ik was er in de eerste week van oktober en deze week is een nationale feestweek in heel China. Het was in Beijing dan ook superdruk. Gelukkig is de Verboden Stad zo groot dat de drukte zich snel verspreidde, maar gebouwen rustig in z'n geheel fotograferen was moeilijk in zo'n mensenmassa, vandaar dat ik me gefocust heb op de details. Daaruit kwam deze foto van grote tempeldeuren met een net zo grote sleutel.

'522838' door reizendebeer '522838' door reizendebeer

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Groot paleis

reizendebeer

De Chinesen maken ook niks klein, de oude keizerlijke paleizen en toebehoren zijn zo groot dat het de Verboden stad wordt genoemd. Een mooie plek om aan mij panorama foto's te werken.

'528879' door JBussers '528879' door JBussers

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

The Forbidden City

JBussers

De Verboden Stad, een van de meest indrukwekkende culturele bezienswaardigheden die ik tot op heden heb mogen aanschouwen met prachtige verhalen eromheen! Op deze foto zie je het beeld van de leeuwachtige bewaker van de Keizer. Dit is trouwens het mannetje, dit kun je zien doordat hij zijn poot geplaatst heeft op de wereldbol. De symboliek die hierachter schuilgaat is dat de macht van de Keizer wereldwijd is. De vrouwelijke variant herken je doordat de leeuwachtige haar poot op een babyleeuwtje heeft. Dit staat weer symbool voor de vruchtbaarheid van de Keizer.

'543951' door JBussers '543951' door JBussers

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Een beschermer van de

JBussers

Aan het begin van de Ming-dynastie (1368-1644 besloot de jonge keizer, Yongle genaamd, dat de hoofdstad van het Chinese keizerrijk verplaatst moest worden van Nanjing in het zuiden naar Beijing in het noorden. Hij gaf opdracht om de verboden stad te bouwen. Het bouwen van de Verboden Stad was een enorme opgave wat in totaal 14 jaar duurde om te voltooien. Het hout voor de pilaren van de bijna duizend gebouwen kwam helemaal uit de tropische oerwouden in het verre zuiden van China. De meeste tegels, stenen en marmer werden in een steengroeve zeventig kilometer ten zuiden van Beijing geprepareerd om vervolgens in de winter over het ijs en in de zomer over boomstammen naar het centrum van de hoofdstad geduwd te worden. De tegels binnenin de belangrijkste hallen werden maandenlang in speciale ovens in Suzhou in het zuiden van China gebakken voor hun gladde textuur en goudgele kleur. Al met al was het een enorm karwei en in de geschiedenisboeken is dan ook te lezen dat er in totaal meer dan een miljoen werklieden en meer dan honderdduizend ambachtslieden aan te pas zijn gekomen. (*bron bezoekchina.nl). Op de foto is een van de vele beelden in de verboden stad te vinden. Als je de verboden stad wilt bezoeken moet je wel wat tijd hebben. Het is immens en daardoor niet in één of twee uurtjes te bezoeken. Dit moet je overigens ook niet willen. Er is zoveel te zien dat je hier uren kan ronddwalen.

'844716' door geervannesmeed '844716' door geervannesmeed

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

Eén pot nat

geervannesmeed

Toen ik deze foto thuis eens goed bekeek, leek het net of een groep bezoekers als makke schapen braaf achter elkaar lopend in die gigantische bronzen pot afdaalden. Leuk optisch bedrog. Deze enorme bronzen potten zie je overal op de pleinen van de Verboden Stad. Ten tijde van het Chinese keizerrijk hadden ze een functie; ze waren gevuld met water en als er onverhoopt ergens brand uitbrak, was er altijd water voorhanden. Er werd dan ook goed op gelet, dat ze altijd tot de rand toe gevuld waren. Wat verder opvallend is aan die potten, zijn de krassen op die potten. Het verhaal wil, dat de soldaten er tijdens oorlogstijden hun bajonetten op slepen.

'572548' door MEikenaar33 '572548' door MEikenaar33

ChinaDe Verboden Stad

ChinaDe Verboden Stad

De stad met ruim 21..

MEikenaar33

China is een land nergens mee te vergelijken. Ondanks de omvang van de steden en het aantal inwoners lijkt alles ontzettend gestructureerd. Je blijft foto's maken van deze bijzondere stad, en als je blond bent en/of erg lang: bereid je voor op vele verzoeken voor een selfie.