Chinese Muur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Xi Can Lu – China – Oude Chinese muur bij Badaling

Chinese Muur,
China


Na onze belevenissen bij het druk bezochte deel van de Chinese muur bij Badaling, waren wij nog niet uitgekeken. Maar nu wilde we graag een rustiger stuk bekijken, liefst een vervallen gedeelte. Op ongeveer 8 km en om en nabij 20 minuten rijden vanaf ons hostel in Chadao ligt een ander gedeelte van de muur op ons te wachten. Het is hier erg rustig want bijna niemand kent het, een deel is opgeknapt en een deel ook niet, wordt ons verteld.

Als we arriveren bij de ingang, wekt de entree niet de indruk dat we hier hebben te doen met een onbekend stuk van de muur. De mooi aangelegde toegangsweg met Chinese omroepster door de geluidsinstallatie versterkt dat beeld alleen maar.
Toegegeven na de kaartcontrole bij het begin van de muur zelf, ligt dit deel er inderdaad betrekkelijk rustig bij. De aanblik van een touringcar die naar boven komt gereden, doet bij ons de hoop vervliegen dat we hier nog lang alleen zullen zijn. Vlug haasten we ons de muur op, zodat we in ieder geval wat foto’s hebben van de muur zonder andere toeristen of een enkeling als het toch niet anders kan.

Je begeeft je hier in het dal van twee heuveltoppen, met aan beide kanten van het wandelpad een gedeelte van de muur die het landschap inslingerd. En nee de muur is hier niet doorkruist voor de aanleg van het wandelpad, koning Chuang ging ons hier heel wat jaartjes terug al voor (maar daarover een andere keer meer).
Links het toch net voor ons iets interessantere vervallen stuk en rechts een eveneens gerestaureerd stuk. Wij kiezen voor links, maar helaas is dit gedeelte afgesloten en moeten ook wij naar rechts.
De restauratie is hier wel in wat minder vergaande vorm doorgevoerd, de onveilige delen zijn opgeknapt en je vindt ondersteuning van een trapleuning daar waar nodig, maar de oudheid is nog waarneembaar en het karakter grotendeels behouden. Er zijn hier echt weinig bezoekers en je kunt hier in alle rust genieten van de muur. De gevreesde busladingen toeristen komen niet, het zijn er slechts een handjevol en daar valt prima mee te akkederen.

Op de foto een detail van het vervallen stuk. Beplanting, struiken en wellicht een enkele boom neemt hier weer bezit van de muur, welke op diverse plaatsen afgebrokkeld is en omwille van de veiligheid terecht niet langer toegankelijk is. Toch hadden Peter en ik ons graag ook even op dit gedeelte begeven... ;)