China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

De eerste dagen van mijn reis door Zuid China.

China
Azië
Huff

De eerste dagen van mijn reis door Zuid China.

Zuid China, Natuurwonderen en Bergstammen in 23 dagen.

 

Eindelijk is het dan zo ver, de reis naar het zuiden van China is geboekt, dan wel niet met mijn man, maar met een vriendin. Hij begint op 21 juli 2013 (dag1) en we vliegen per KLM naar Xiamen. Het vliegtuig naar China zit vol met Chinezen en een handjevol Hollanders. In het vliegtuig maken we kennis met de reisleider, die ons op onze plaatsen komt opzoeken en vragen of alles goed is. Kan niet beter, zeggen wij en het avontuur lonkt. Op de luchthaven van Xiamen (dag 2) maken we kennis met de andere leden van het gezelschap en met een man met een snuffelhondje, die niet op zoek is naar hasj, maar naar fruit. Een van ons moet zijn appel, waarin hij net een hap heeft gezet afstaan en een ander moet zijn hele appel afgeven. Na ontvangst van de koffers gaan we naar een mooie royale bus en na een korte stadstour op naar de eerst Chinese lunch (ronde tafel voor 12 personen met allerlei gerechten erop en natuurlijk de stokjes erbij). Dan naar het autoloze eiland Gulangyu met zijn smalle straatjes en koloniale huizen. Het is er warm en vochtig en met de jet-lag erbij valt het niet mee om naar boven te klimmen naar het Pianomuseum. Daar staan vele piano’s in alle soorten en maten en er mogen geen foto’s worden genomen, maar boven is het wel een mooi uitzicht. Terug naar de haven komen we een aantal bruidjes tegen, die door ons ook op de foto worden gezet. Het boottochtje terug is een gedrang om aan boord te komen , maar is wel lekker verkoelend. Op naar het hotel, even uitrusten en dan op naar het diner. Weer een ronde tafel (en dat zal eigenlijk de hele reis zo blijven) met verschillende gerechten, (veel vis deze keer). We gaan op tijd naar bed, want de volgende dag staan de Hakka dorpen op het program.

Op weg naar die dorpen (dag 3) maken we een foto stop, zo mooi met die bergen met de terrasvormige rijstvelden en daar horen we kinderstemmen. Het is een schooltje en we mogen er even een kijkje nemen. We zien dat er ook tandenborsteltjes en tandpasta is en er zijn kindjes bij die gaan huilen, maar er zijn ook vrijbuitertjes bij en dus vervolgen we onze weg. Onderweg zien we bij ieder dorpje wel een prachtige lotusvijver en we stoppen weer. Ook staat er een vrouw de pas geoogste  rijst te verwerken en een terugtocht door het lotusveld is prachtig. Zo kon je mooie foto’s van deze prachtige bloemen maken. Ze werden geteeld voor de zaden die in de bloemen zitten en die de smaak van pinda’s hebben. Een lekkernij dus. Nu dan op naar de Hakka-dorpen. Dit zijn cirkelvormige, fortachtige bouwwerken, ook wel “tulou”genoemd en deze dienden om het volk tegen de vijand te beschermen. Ze staan dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een Hakka-dorp bestaat uit meerdere woonringen met verschillende etages  en er kunnen wel meer dan honderd families wonen.  Het dorp Zhencheng was zo’n dorp en de ronde vorm van buitenaf was al prachtig om te zien. Binnen in het Hakka-dorp was er ook een tempeltje en de rode lampions door het hele cirkelvormige gebouw gaf een geweldige sfeer. De mensen liepen er rond en deden de dagelijkse dingen en op de onderste ring waren nu allerlei souveniers winkeltjes, wat van mij niet had gehoeven, maar ook daar wil men een graantje meepikken van de toeristen. Het drie eeuwen oude Hakka-dorp, Chengqi wordt bewoond door zo’n 80 familie’s en daar is een waterput in het midden van de cirkel, waarin  je mooi een foto van jezelf kunt maken. Ook hier vallen de mooie rode lampions op, tegen het donker bruine hout van de betimmering. Daarna is het even wachten op de bus, maar dat is niet zo erg, want en wordt een huis voorzien van een nieuw dak en daar werken doorgaans veel vrouwen aan, alleen op het hoogste niveau, de nok , werken er mannen en dat wordt dus ook vastgelegd.

De volgende dag (dag 4) is een reisdag, verder naar het zuiden en als we in Canton aankomen, ander geld, n.l. de Hongkong dollar hebben gepind, nemen we de trein naar Hongkong, waar we in de middag aankomen en naar het hotel gaan. ’s Avonds naar de sound en licht show in de haven en dat doen we met het openbaar vervoer de bus. Het is een waar spektakel en de veranderende kleuren van de grote wolkenkrabbers op de maat van de muziek is dan ook uniek en blij het gezien te hebben. Morgen willen we er weer heen.  Nadat we heerlijk hebben gegeten, en nu niet aan een ronde tafel en een zelf te bepalen gerecht in de buurt van de haven, op naar het hotel voor een goede nachtrust.

Foto's

Hakka dorp, met winkeltjes en rode lampions.
Hakka dorp, met winkeltjes en rode lampions.
Huff
Hong Kong met de lichtshow.
Hong Kong met de lichtshow.
Huff