China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

China

China
Azië
JBussers

Oplichters in China

Vakantie! Heerlijk, alleen maar genieten. Mooie dingen bekijken, nieuwe mensen leren kennen, culturen ontdekken en verrassend en verrukkelijk eten. Toch?! Ja, in eerste instantie wel maar er is ook altijd een keerzijde. Overal waar toeristen zijn tref je oplichters. Als je voordat je op vakantie al bekend mee bent weet je waar je op kan letten.

Zoals je in mijn eerdere blog over China hebt kunnen lezen ben ik een vriend in China gaan opzoeken. Samen hebben wij kennis gemaakt met de oplichters in China. Het is niet eenmaal voorgekomen maar meerdere keren, daarom schrijf ik een blog. Hiermee wil ik ook andere mensen waarschuwen.

Mijn eerste dag in China was het direct raak. Ik had al veel gelezen over de onofficiële taxi's bij het vliegveld. Een domme keuze als je hiervoor wel kiest want dan weet je dat je te veel moet betalen. Nou, hier ben ik dan ook niet ingestapt. Wij hadden een officiële taxi MET meter. Controleer ook altijd of de meter aanstaat. Dit was dan ook nog niet mijn eerste aanraking met de oplichters in Beijing. Dit was pas in de avond. Wij wilden gezellig richting Houhai om daar een drankje te doen. Een zeer aardig ogend persoon in een karretje wilde ons wel brengen. Vier zei die.. Nee twee zeiden wij. Uitgaande van het feit dat we het over hetzelfde hadden. 20 Yuan is namelijk meer dan schappelijk voor dat kleine stukje. Zo gezegd, zo gedaan. Ingestapt en hup onderweg richting de eerste leuke avond in China. De eerste straten die wij doorreden waren gewoon de normale openbare straten. Opeens werden die straten achterafwegen en donkerder en donkerder. Ik zei tegen Frank ( vriend waar ik mee was) dit gaat niet goed. Toen stopte meneer opeens in een donker steegje. Of we even wilde betalen... Het afgesproken bedrag. De afgesproken 20 Yuan hadden we al in onze handen. Nee, 200 (wat neerkomt op zo'n 30 euro, voor een ritje van 5 minuten)!! 200?? Ja, 200!!

In het steegje kwam vanuit de achterzijde al een handlanger aangelopen. Een spierbundel waar je U tegen zegt. Daar sta je dan, eerste avond met 2 rare Chinezen die je je geld afhandig willen maken. Maar hoe moet je je hier uit redden. In een split second spraken wij af het geld richting hem te gooien om daarna snel de benen te pakken. Zo gezegd, zo gedaan. Wij gooiden de 20 Yuan in de lucht en hebben het op een lopen gezet. Gelukkig zijn wij vrij snel en waren we zo kwijt. We hebben ons schuil gehouden in een restaurant alvorens we aan onze gezellige avond konden beginnen.

Pas dus op met taxi's en alle andere mogelijkheden om je te vervoeren. Dit probleem speelt natuurlijk niet alleen in China maar in veel meer landen. Zelfs in ons eigen Amsterdam. Je kunt dus beter gaan fietsen, maar dat heb ik al beschreven in mijn blog over fietsen in Beijing.

(De man op de foto is overigens niet de oplichter. Deze man was heel aardig!)