China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

In 1 maand door Chaotisch China

China
Azië
Janinesreizen

In 1 maand door Chaotisch China

Het is 20:00 Chinese tijd, al meer dan 25 uur zijn we onderweg sinds we de voordeur in Nederland achter ons hebben dichtgeslagen. Zware rugzak op onze rug, de laatste zonnestralen op ons hoofd, recht voor uit achter een vriendelijke Chinees die ons met handen en voeten de weg wijst naar ons hotel.

De volgende dag lijkt het wel alsof wij de attractie zijn op het Plein van de Hemelse Vrede, in plaats van weilen keizer Mao. We komen geen meter verder voordat we eerst weer op de foto zijn gegaan met een wereldvreemde Chinees op vakantie in Beijing. Op onze beurt verbazen wij ons weer over het ‘I’m to sexy for my clothes’-principe van een aantal mannelijke Chinezen. Ze schromen niet om trots hun o zo begeerlijke buik te tonen door hun shirt op te rollen.

We brengen een bezoek aan de prachtige Verboden Stad, het grootste paleiscomplex ter wereld. De gigantische privé slaapkamer is een echte inspiratiebron, maar dat moet ook wel want hier moest het pas getrouwde keizerstel 3 nachten doorbrengen!

Ook het beklimmen van de Chinese Muur laten wij uiteraard niet aan ons voorbijgaan, ondanks de enorme hitte. De tourgids weet ons te vermaken met de enige zin die zij de hele dag heeft gesproken: go go, it’s very hot today! En wij maar denken dat de Chinezen wel tegen deze verzengende hitte zouden zijn opgewassen. De klim naar boven was zwaar, maar prachtig.

In Beijing kun je ook heerlijk ontspannen, in 1 van de vele prachtige parken of op koopjesjacht in 1 van de grote shoppingmalls. Geef ons maar het relaxte Beihai park, met zijn prachtige tuinen vol bamboe en boeddha beelden, terwijl we vanaf een bootje op het water vol bewondering naar bejaarde hardlopers kijken. Wij begrijpen wel waarom de oude dynastieen hier vakantie vierden!

We vervolgen onze reis naar Xi'an, de stad waar alles kan! Tempels naast moskeeën, McDonald’s boven de plaatselijke Chinees en Burberry tegenover een Chinees naaiatelier! Natuurlijk brengen we een bezoekje aan de soldaten van het wereldberoemde Terracotta Leger. Het leek de eerste keizer van China een goed idee om een geheel leger te laten bouwen, en vervolgens te laten begraven! Op culinair en cultureel gebied kunnen we ons genot niet op in de moslimwijk van Xi’an. Hier eet je lamsvlees en dumplings gevuld met beef in plaats van hotpot en rijst.

Charmant Chengdu, en dat vooral vanwege de reuzenpanda, de favoriete knuffelbeer van China! De volgende dag gaan we op bezoek bij de Buddah van Leshan. Het kost de nodige inspanning, maar na een paar uur klimmen worden we beloond met een prachtig uitzicht over de enorme Buddah. ’s Avonds kijken we onze ogen weer uit in één van de vele parken waar de Chinezen hun dagelijke thai-chi lessen volgen. Of een dansje wagen, een spelletje spelen of wellicht een pittige discussie voeren.

Na een paar dagen puur genieten wordt het tijd om de miljoenenstad Chengdu om te ruilen voor het schattige plaatsje Yangshuo. Maar voor we daar zijn staat ons eerst een 26 uur durende treinreis te wachten. We beleven een helse rit van ons hostel naar het enorme treinstation, en dat is helemaal onze eigen schuld. Een uurtje voor het vertrek denken wij nog wel even een paar stokbroden te kunnen kopen bij de supermarkt, maar we raken hopeloos verdwaald. We leggen een afstand van zeker een half uur rijden af in nog geen 15 minuten, waarbij de taxichauffeur wappert met onze treinkaartjes buiten het raam. De nodige politiemannen begrijpen het signaal en laten ons gewoon al spookrijdend verder crossen. Eenmaal op het station blijkt alle moeite voor niets, we hebben maarliefst 5 uur vertraging door de overstromingen die het zuiden van China teisteren. We troosten onszelf met het idee dat we de taxichauffeur een onvergetelijke dag hebben bezorgd door meer dan het dubbele van het totaalbedrag aan fooi te geven!

De treinreizen in China zijn ook een avontuur op zich. Als echte backpackers slapen we tussen de lokale bevolking, die niet vies zijn van wat rochels, niesen en spugen in het wilde weg. Wat opvalt is dat de Chinezen geen luiers kennen.. Kleine kinderen dragen broekjes met een groot gat op de plaats van het kruis, zodat zij vrijelijk hun behoeften kunnen doen. Grappig om te zien, totdat je ziet dat zo’n kindje met z’n blote billetjes op een tafel zit waar jij nog aan moet eten…

In Yangshuo ontvluchten we snel de toeristenindustrie richting de onbewoonde wereld buiten het stadje. We creëren ongekende zadelpijn door uren lang op een mountainbike tussen de prachtige karstbergen te fietsen, waar we slechts af en toe begroet worden door een lome waterbuffel of een oud Chinees vrouwtje, druk aan het werk op het land.

In het sprookjesachtige dorpje Dazhai, midden in de Longji rijstterassen, beleven we een paar heerlijke dagen bij een plaatselijke familie in een guesthouse. Overdag maken we prachtige wandelingen, waarbij één van deze tochten begint te lijken op een scene die regelrecht uit een avonturenfilm komt. We zijn weer eens verdwaald, het wordt bijna donker en ons overlevingspakket bestaat uit niet meer dan drie kleine koekjes en een half flesje water. Met de waarschuwende woorden uit de Lonely Planet over gevaarlijke slangen die hier ’s nachts ronddwalen in ons achterhoofd weten we even niet meer hoe we ooit nog weer beneden komen. Na een aantal angstige uurtjes komen we met behulp van een aardige landarbeider dan toch uiteindelijk weer beneden, verschillende schrammen en de enorme honger ten spijt.

Na dit avontuur zit het er dan toch echt op. Dit was een maand lang op en top genieten en ons keer op keer weer verbazen! Een reis om nooit te vergeten!

Foto's

484f4.jpg
484f4.jpg
Janinesreizen