Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cloisonné

Beijing,
China


Tijdens ons bezoek aan Beijing bezochten we de “North suburb industrial art factory”. Dit is een bekende cloisonné fabriek in Beijing. Cloisonnéren is een techniek van emailleren, die tijdens de Yuandynastie (1279-1368) in China werd geïntroduceerd; China dreef handel met het Nabije Oosten en het Oost-Romeinse rijk (Byzantijns Imperium), waar zij in contact kwamen met de techniek. Tegenwoordig is China het belangrijkste productieland.
Er werd uitgelegd hoe de cloisonné vazen, kralen, kommen, schalen, maar ook prachtige mens- en dierfiguren worden vervaardigd: op een(koperen) voorwerp worden eerst koperen draadjes en figuurtjes volgens een bepaald patroon “gelijmd”, zodat vakjes (de cloisons) ontstaan. Deze vakjes worden daarna met email opgevuld en na droging gebakken. Een secuur en arbeidsintensief werkje dat uiterste concentratie vergt. In het atelier was het dan ook muisstil.
Nadat we de verschillende handelingen hadden gezien, werden we uiteraard naar de winkel geloodst. We hebben niks gekocht, want er hangt (logisch eigenlijk) een flink prijskaartje aan.