Beijing

The Wall

Esther was hier op 2007-09-30 Gepost op: 2010-02-24 8 reacties.
Dit is pas onze 2e dag in China, maar het voelt alsof we hier al weken rondlopen. Beijing is een bijzondere stad. Het oogt enerzijds zeer Westers maar anderzijds kan het soms niet meer Oosters. We zijn vanochtend vroeg opgestaan en zijn richting de Chinese muur gereden, zo'n 75 km. buiten het Centrum van Beijing. Een prachtig gezicht om deze muur tegen de berg op te zien kruipen, als je dichter bij komt zie je de mensen op de muur als miertjes krioelend naar boven lopen. Nadat we een ticket hebben gekocht vervolgen ook wij onze weg en beklimmen de Chinese muur. Inderdaad beklimmen want we gaan redelijk steil omhoog alsof we met zwaar wind tegen de muur op gaan. Wel super om weer een wereldwonder te bezoeken en er weer een op ons lijstje te mogen bijschrijven. Temeer omdat je je beseft dat in het verleden er meer dan een miljoen mensen aan deze muur hebben gebouwd, mensen die weinig te eten hadden en zwaar werk afleverden en daarom ook vaak bezweken. Mensen werden dan ook begraven onder wat wij nu de Chinese muur noemen en die momenteel zo'n 6000 km. lang is.

Na deze klim hadden we wel iets lekkers verdiend en hebben we onder het genot van een ijsje al die bezoekers heerlijk geobserveerd. Veel Chinese families hebben blijkbaar net als wij vakantie en ze komen dan ook met bosjes. Grappig dat wij steeds beter gaan zien dat Chinese mensen uiterlijk onderling net zo verschillen als wij. In eerste instantie lijkt men erg op elkaar maar nu je hier wat langer rondloopt ontdek je meer en meer verschillen.

De Chinezen vinden het erg leuk dat wij wat Chinees praten. In eerste instantie heeft men het niet door. Toen wij daar naar vroegen bleek dat men niet verwacht dat een Westerling Chinees praat maar eerder engels, dus zijn ze ingesteld op engels, maar als je het dan voor een 2e keer herhaald, komt er een grote lach op het gezicht en krijgen we antwoord of hetgeen we besteld hebben! Erg leuk en voor ons natuurlijk een mooie beloning voor het harde studeren. Ook hebben we onze 1e jasmijnthee op, hele bijzondere thee. Je krijgt een glas warm water, daar gooit men een harig balletje in en dan bloeit er ineens een bloem in je glas. Maar heerliijk! We drinken echt liters water, het is zo'n 35 graden en erg warm maar goed te doen verder.

In de middag rijden we naar het Zomerpaleis. Een paleis gebouwd door de moeder van de " Last Emperor", Ci XI (bijnaam Drakenvrouw) genoemd. Als concubine van de keizer kreeg zij zijn enige zoon. Toen deze zoon 4 jaar oud was, stierf de Keizer en werd hij benoemd tot keizer, maar omdat hij te jong was nam de moeder de leiding over China op zich. Al met al is ze zo'n 40 jaar aan de macht geweest en dat hebben ze in China geweten. Ware girlpower! Ze was niet erg geliefd en in plaats van geld te steken in de marinevloot, besteedde zij het geld liever aan grote prestige projecten als het Zomerpaleis. Haar speeltje voor de zomer. Met als gevolg dat oorlogen verloren werden. Maar goed een gigantisch maar prachtig park met een enorm meer waar boten over varen, met daaromheen prachtige tempels, paleizen en corridoren omdat "mevrouw" liever niet in de zon liep. Heerlijk relaxed zo'n middag zomerpaleis.

Ook zagen we zojuist een demonstratie van de zgn. spleetbroek :-). Dit is een broek die kleine kinderen dragen die nog niet zindelijk zijn. Deze broek is in het midden open en als men zijn of haar behoefte moet doen dan hurkt men en laat het gewoon gaan... heerlijk toch en het scheelt enorm in de pamperkosten. Al met al weer een dag met veel indrukken. Beijing leeft.
0
8

Foto's bij dit blog

The Wall
Prachtige brug bij het Zomerpaleis
Detail bij een van de tempels in het zomerpaleis.
Alle blogs van Esther
 

8 reactie(s) bij "The Wall "

 • profile image comment

  Mooi herkenbaar blog. Leuk trouwens dat je Chinees spreekt, ik ben al blij dat ik een paar woordjes weet.

  Door droomreis • geplaatst op 2010-02-28 12:59:53
 • profile image comment

  Mooi geschreven en leuke foto's ter ondersteuning. Ik zal eer niet snel komen denk ik, dus zo reis ik een beetje met je mee

  Door mama-afrika • geplaatst op 2010-02-27 22:15:12
 • profile image comment

  Hey Es, leuk te lezen en sterker geschreven dan je vorige blogs.. Nog een paar kleine taalkundige dingetjes.. Ik val er niet over.. Mbt chinezen en op elkaar lijken.. Ken je dat stukje uit een oude show van Theo Maassen? Als je zegt “Alle Chinezen lijken op elkaar” dan is er altijd wel iemand in de buurt die zegt: “Ja, maar dat zeggen Chinezen dus ook over ons, hé.” En dan denk ik altijd van ja, zou dat nou echt zo zijn? Zouden Chinezen dat nou ook echt over ons zeggen? Ik geloof dat niet. En als dat wel zo is, is dat ook niet gewoon om iets terug te zeggen, van eh: “Jullie lijken op elkaar.” “Ach, jullie lijken zelf op elkaar!” Dat is zo kinderachtig. Diep van binnen weten Chinezen toch donders goed dat ze ontzettend veel op elkaar lijken. Zo zijn ze toch ook aan die spleetogen gekomen? Die lopen over straat, en dan is het: “Is dat nou Cheng of Chong?”

  Door thewanderer • geplaatst op 2010-02-25 20:28:33
 • profile image comment

  Goed verhaal en ik vind de foto met zoveel mensen eigenlijk ook wel heel apart. Vaak probeer ik dit soort locaties met zo min mogelijk mensen te fotogrtaferen, maar op deze wijze is het ook heel bijzonder!

  Door album-editions • geplaatst op 2010-02-25 12:09:23
 • profile image comment

  Ik heb een foto geplaatst van een ventje met een "spleetbroek"

  Door MarcelB • geplaatst op 2010-02-25 10:57:30
 • profile image comment

  Leuk en heel herkenbaar om te lezen! Zo druk op de muur heb ik het niet gezien - zo blijf je Ni Hao'en sjonge! Ik was in 2006 met een rondreis in China - nu in April weer dan Shanghai - richting nanjijng en de omgeving in die regio.

  Door Mireille • geplaatst op 2010-02-24 21:19:31
 • profile image comment

  ps en wat een volk op die foto! wij hebben niet meet dan 25 mensen geien op de muur in 4 uur tijd!!

  Door yuri • geplaatst op 2010-02-24 20:27:42
 • profile image comment

  Leuke blog, grappig dat je chinees spreekt. Wel duidelijk dat jij niet in de winter bent geweest, ijsjes, brrrrr. Het was er ver onder nul vorige week! Wij zijn overingens van jinshinlang naar simatai gelopen.

  Door yuri • geplaatst op 2010-02-24 20:26:40

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.