Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beijing image

China; hoe was het? (deel1)

Beijing
China
Yuri

China; hoe was het? (deel1)

"..."
Maar hoe China was? Briljant. We begonnen dus in Beijing waar in eerste instantie vooral de koude in de enorme stad veel indruk maakte, een graad of 7 onder nul met zeer harde Westenwind dus een gevoelstemperatuur van ongeveer -15. Nu ben ik wel wat gewend, gezien mijn Arctic Challenge Tour vorig jaar (zie andere blog), maar toch.
Min of meer toeval wilde dat de dag van mijn aankomst oudejaarsdag was. We wisten niet goed wat we hiervan moesten verwachten, en vooral waar we moesten zijn want het is en blijft een familiefeest. Gelukkig viel de verwachte drukte t.g.v. de grootste jaarlijkse migratie van mensen van over heel de wereld terug naar China reuze mee. Na wat rondvragen bij lokale kennissen en wat taxi chauffeurs besloten we vlak voor twaalven naar het uitgaansgebied HouHai te gaan, dat zich bevindt rondom een meer met dezelfde naam. Dat bleek een gouden greep te zijn, ondanks dat de cafés vooral leeg waren hadden we een perfect 360 graden zicht op wat men zoal de lucht in schoot. Nog nooit zag ik zo veel mooi vuurwerk met zoveel lawaai voor zo’n lange duur afgaan. Ook niet op het WK vuurwerkafschieten vorig jaar in Knokke. Overal waar je keek en continu bleef het komen. Eigenlijk hebben we gedurende ons gehele verblijf in China zowel ’s nachts als overdag vuurwerk gehoord, maar vooral de periode tussen ongeveer 23:50 en 01:30 uur was fenomenaal! Daarna ging het even hard door maar de kruitdampen (het was net oorlog) begonnen neer te slaan. Gelukkig waren we vrij doof van alle illegaal vuurwerk en konden we ondanks de knallen ( en met jetlag) toch goed slapen.
In alle vroegte op nieuwjaarsdag stonden we al in de rij voor De Verboden Stad. Eindelijk “The last Emperor” zelf beleven! We waren vrijwel de enige Westerlingen en het was vooral het eerste uur aangenaam rustig in de Verboden Stad. Stilstaan was echter niet aan de orde want de wind sneed dwars door mijn jas heen, ik was even terug in Lapland zeg maar, maar dan met Chinezen die met mij op de foto wilden alsof ik een vreemde eland was.
Omdat door de vakantie periode van de Chinezen de wegen aangenaam leeg waren was reizen door de stad verrassend snel, een ritje van zeg Tian’anmen Square naar het Zomerpaleis aan de rand van de stad duurt normaal minimaal een to anderhalf uur, nu was dat slechts 20 minuten. Erg prettig!
Het meer bij het Zomerpaleis was overigens zodanig hard bevroren dat het ijs was gaan kruien op enkele plaatsten. Ook het Olympisch dorp konden we natuurlijk niet overslaan, apart om te zien dat er een zesbaansweg naar toe gaat die overbodig is sinds het einde van de Olympische Spelen. We hadden grote moeite hier een taxi te vinden. ’s Avonds verbaasden we ons nog over het eten wat op de vele avondmarktjes (o.a. in de Hutongs) werd aangeboden; rupsen, kevers, zwarte schorpioenen en zeepaardjes (schandalig) op stokjes, als een sateetje en zelfs schapenpenissen om stokjes gewikkeld. Op de(illegale) levende honden en katten markten zijn we maar niet geweest.
Maar het gaafste van Beijing was toch onze hike van Jinshanling tot net voorbij Simatai, 4 uur en ongeveer 12 km afzien in de vrieskoude, maar met veel zon en een beetje sneeuw hier en daar, en natuurlijk onvergetelijke uitzichten vanaf de muur die als een slang over de bergen slingert. Ik word er nog stil van als ik er aan denk, en dat gebeurt niet snel. De eerste 2 uur kwamen we slechts een handjevol tegenliggers tegen, dus een geweldige keuze om deze lange afgelegen route te nemen over zowel goed gerestaureerde als in slechte staat verkerende delen van de muur. Vanwege de grote hoogte verschillen die je op de muur aflegt is de tocht niet voor iedereen weggelegd, zeker niet in de koude, zelfs mijn reisgenoot Jeroen (mijn vriendin zat met haar vader in het warme Zuid-Afrika), een amateur marathon en triatlonloper, had spierpijn de dag erna. Het regelen van vervoer (taxi) was moeilijker dan gedacht omdat veel taxichauffeurs thuis bij familie zaten, maar tegen een extra vergoeding wilden ze wel rijden.
(Zie verder deel 2)

Foto's

9cfd2.jpg
9cfd2.jpg
Yuri
62cdf.jpg
62cdf.jpg
Yuri
62cdf.jpg
62cdf.jpg
Yuri
bb7ba.jpg
bb7ba.jpg
Yuri
bb7ba.jpg
bb7ba.jpg
Yuri