Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De hutongs die blijven

Beijing,
China


Beijing is met de Olympische Spelen in 2008 in een stroomversnelling geraakt wat betreft economische groei en moderne transformatie. De stad moest nieuwer, moderner.

De grond is zo duur in Beijing, dat alles de hoogte in gaat. Veel oude volkswijken werden daarvoor met de grond gelijk gemaakt. De oude gebouwen en terreinen waren volgens de overheid ‘zeer onveilig en deden pijn aan de ogen’. Daarin mogen ze dan wel wat gelijk hebben, heel mooi ogen de hutongs ook niet, maar ze zijn wel authentiek en van bijzondere historische en culturele waarde.
Gelukkig is dit besef ook doorgedrongen tot de overheid. Er wordt iets tegemoet gekomen aan de klachten van bewoners en organisaties die pleiten voor behoud van het cultureel erfgoed van Beijing. En de belangstelling die buitenlandse toeristen tonen draagt daar ook aan bij. Een bezoek aan de hutongs is in iedere stedentrip wel opgenomen!

Een aantal hutongs werden gemoderniseerd - er was van origine geen elektriciteit, geen eigen sanitair en geen stromend water. Een aantal van de nog bestaande hutongs zijn nu beschermd en mogen dus niet worden gesloopt.