Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een middagje Qianmen Street (Dashilan)

Beijing,
China


Qianmen Street (Dashilan) is toch wel mijn meest memorabele ervaring in Beijing. Ik raakte er in een middag lang niet uitgekeken.

Qianmen Street is al meer dan 500 jaar een winkelstraat. Gedurende de Ming en Qing-dynastie (1368-1911) was het het bruisend, welvarend, zakelijk centrum van de stad. Ik sta hier bij aanvang van de straat, met in zicht de Qianmen-poort waardoorheen je naar Tian'anmen Square loopt en de verboden stad. Hartje stad dus.
Nadat Qianmen Street in 1900 in de as werd gelegd, werd alles zoveel mogelijk van historische foto's af herbouwd. De meeste gebouwen zijn dus replica's van de Qing-stijl, maar zeker niet minder fraai en imposant. In 2008 werd de straat gerenoveerd voor de Olympische spelen en heropend. Omgetoverd tot een modern commerciële voetgangersstraat van 840 meter.

Ik vind het een mooi symbool van de lokale en traditionele cultuur: theaters, restaurants, oude Chinese geneeskunde winkels, fijne zijde kleding en eeuwenoude ambachten, theecultuur, alle aloude namen van China zijn aanwezig. En dit gemixt met nieuw, design, modern - KFC, Mc Donalds en Starbucks ontbreken er ook niet. Meeste bezoekers zijn de Chinezen zelf.