Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beijing image

Beijing

Beijing
China
JBussers

9 million bicycles in beijing

Als we Katie Melua moesten geloven rijden er 9 miljoen fietsen rond in Beijing. Ze zong zelfs that's a fact, al wordt dit in het vervolg van haar liedje in twijfel getrokken. Wat wel een feit is dat ze in haar liedje dol is op haar geliefde. Dit is uiteraard niet waarover ik een blog ga schrijven. Ik wil het namelijk hebben over de fietstochten die je kunt maken in Beijing.

Beijing wordt steeds voller met auto's en veroorzaakt veel file's en smog. De auto wordt door veel Chinezen gezien als statussymbool. Daarnaast zouden Chinezen een fiets onveilig en oncomfortabel vinden. Wij als Nederlanders delen die mening natuurlijk niet. Ik heb dan ook een fiets gehuurd en ben er op uitgetrokken. Ik kan jullie zeggen dat als je goed oplet Beijing een perfecte stad is om met de fiets te verkennen.

Zelf had ik een hotel dichtbij Jingshan park. Een park waar je, als je naar de tempel op de berg gaat, een mooi uitzicht hebt over de verboden stad. Een foto hiervan is te vinden bij mijn foto's. Vanuit dat park pakte ik de fiets richting de Verboden Stad. Aangezien dit een gigantisch grote stad is ben ik er eenmaal omheen gefietst. Het bezoeken van deze stad stond voor mij een andere dag op de planning maar het eromheen fietsen is al de moeite waard. Je ziet duizenden mensen richting de entree lopen. Let op dat je naar de goede entree loopt want de andere ingangen (althans uitgangen) zijn alleen beschikbaar als uitgang. Als je de verkeerde hebt en je moet naar de andere kant lopen ben je makkelijk weer een aantal kilometer verder. De ingang bevond zich aan de kant Donghuamen Dajie.

Als je om de Verboden Stad bent gereden is het niet ver meer tot het Tianánmen Square, oftewel het Plein van de Hemelse Vrede. Als je rechts afslaat richting het plein kom je op het waarschijnlijk breedste fietspad van de wereld. Als je links kijkt zie je het Plein van de Hemelse Vrede en aan je rechterkant zie je de beeltenis van Mao Zedong. Dit gaf mij echt een gevoel van "Ja, ik ben echt in Beijing".

Helaas kan je niet met de fiets over het Plein van de Hemelse Vrede. Maar misschien is dat ook wel beter gezien de drukte en de charme die het plein uitstraalt. Wij hebben een dag het Plein van de Hemelse Vrede bezocht zonder fiets wat zeker de moeite waard is. De dag dat ik op de fiets daar was zijn wij er alleen omheen gefietst.

Als je dit plein bezocht hebt kan je nog meer in zuidelijke richting fietsen om het Temple of Heaven Park te bezoeken, ook wel bekend als het Altaar Des Hemels. De keizers van de Ming-dynastie kwam hier rituele ceremonies te houden om als bemiddelaar tussen hemel en aarde offers te brengen om de gunst van de goden te smeken voor de volgende oogst. Het tempelcomplex bestaat uit de grote ronde hal waar voor de goede oogst werd gebeden, de hal van keizerlijke onthouding (de keizer moest 3 dagen vasten alvorens aan de ceremonie deel te nemen) het open altaar van de hemel, en enkele bijgebouwen. Als je dit park wilt bezoeken en je hebt een hotel dichtbij de verboden stad is het niet te doen om dit te lopen. Een taxi is natuurlijk een optie maar ik kan een fiets zeker aanbevelen.

Op de terugweg van het Temple of Heaven Park zijn wij niet aan de rechterzijde van de verboden stad teruggereden maar aan de linkerzijde. Aan de linkerzijde bevindt zich namelijk nog een mooi park om te bezoeken. Dit is het Beihai Park. Een park met heel veel water en een eilandje met een mooie witte Pagoda. Een rustgevend park om de drukte van de stad Beijing even te ontvluchten.

Ten noorden van het Beihai Park heb je de Drum en Bell tower liggen. Je dient hiervoor richting Houhai te rijden. Net achter Houhai liggen deze twee torens. Deze twee torens werden vroeger gebruikt om aan te geven hoe laat het was of de inwoners te waarschuwen voor gevaar en wanneer de stadspoorten dichtgingen. Rondom deze torens liggen veel Hutongs en is het gezellig druk. Een aanrader om dit te bezoeken.

Na het bezoeken van deze torens vonden wij dat we genoeg kilometers hadden gemaakt. Ik kan zeggen dat het een best lang stuk is (zeker als het warm is) maar het is het meer dan waard. Als je de fiets pakt kan je al deze bezienswaardigheden makkelijk bezoeken, terwijl dit te voet niet te doen is. Ik ben zelf van mening dat het zonde is om in een taxi te gaan zitten als je ook lekker sportief de fiets kan pakken. Daar komt nog eens bij dat je waarschijnlijk vaker vaststaat met de taxi dan wat anders.

Ik zeg dan ook huur een fiets en trap jezelf rond in het mooie Beijing.