Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beijing image

Beijing

Beijing
China
Montsemario

14-15 oktober: Beijing

Op de tweede dag zijn we naar de Chineze muur gegaan. Deze bestaat uit meerdere muren. Wij zijn naar die van Jinshanling gegaan. Deze zou veel rustiger en authentieker zijn dan de muren die qua afstand dichter bij Beijing zijn. En dat klopte.
Wat een ervaring! De oneindigheid, het besef dat de mens hiertoe in staat is, de ironie dat het nooit zijn eigenlijke doel heeft behaald.
De muur is terecht een wereldwonder, maar bij ons werd de vergelijking met Machu Picchu in Peru (helaas?) snel gemaakt. We vonde Machu Picchu toch nog iets bijzonderder vanwege het mystieke karakter dat deze had, maar ook vanwege het doel dat deze had. Treur niet, we beseffen maar al te goed dat we zulke bofkonten zijn die beide hebben mogen aanschouwen.
Overeind blijft dat je niet naar China kan zonder naar De Muur te gaan!
Op de derde dag hebben we de centrale highlights gedaan. We zijn de dag begonnen bij de Forbidden City. Wat ontzettend cool om onder de foto van Mao de Gate of Heaven te mogen passeren richting ingang. Helaas heeft heel China met ons besloten om vandaag te gaan, wat een drukte voor een maandag! Maar dat kon de pret niet drukken. Wat ongelofelijk mooi en groot en indrukwekkend. Vaak het woord 'wow' gebruikt ook vandaag! Schitterende paliezen en enorme pleinen, je waant je in de film ' the last emperor', Je kunt hier wel twee volle dagen doorbrengen, maar zoveel tijd hebben wij niet dus rond lunchtijd, is het tijd om te vertrekken.
Op naar de volgende highlight: Temple of Heaven. Ook al zo mooi! En wat een enorm groot park eromheen! Erg mooi! Heerlijk rondgewandeld.
Onderweg terug naar het hostal wilden we via Tiananmensquare teruglopen, maar daar dachten de Chineze autoriteiten anders over. Je zou denken dat pleinen geen openingstijden hebben, wel dus! Tegen de tijd dat wij daar aankomen is het plein op alle mogelijke manieren afgesloten door politie/ militairen en we mogen er absoluut niet op, helaas!
En toen was het alweer tijd om door te gaan naar het treinstation om onze nachttrein naar Xi 'an te halen. Helaas vinden wij het nodig om te vertrekken tijdens spitsuur en is er geen lege taxi over, dan maar met de electrische driewieler scooter. Letterlijk een scooter maar dan ipv met 1 stoel achter, een soort van bankje voor 2. Pas net met alle bagage erbij, ziet er waarschijnlijk erg grappig uit. Unieke ervaring wel.
Eenmaal op het treinstation gaat alles heel soepel. Wachten in de wachtruimte met mensen met veeeeel te veel bagage en als de deuren open gaan massaal met z'n allen richting perron. Trein heeft een compartiment van 4 personen waarbij wij de 2 bovenste slaapbanken/bedden hebben. Ons compartiment delen wij met een chineze jongen van ongeveer onze leeftijd die helaas weinig Engels spreekt en zijn moeder. De trein vertrekt stipt 20.30 uur, perfect! Inmiddels zijn we in Xi 'an aangekomen en is de eerste etappe van onze reis goed verlopen.
Algemene dingen die ons opvallen:
Het verkeer (vooral HOE men rijdt). Want met haar brede lanen heeft Beijing wel last van opstoppingen, maar het blijven aanvaardbare. Veel elektrische motorfietsen (die om energie te besparen 's avonds dan maar zonder licht reden). en alleen maar mooie, grote auto's. Alleen maar mercedessen, audi's en bmw's, of chineze versies die hierop leken.
Het eten is verrukkelijk en goedkoop! Jammer dat de excursies en de entreekaartjes Europese prijzen hebben anders zouden we het hier financieel gezien lang kunnen vohouden! Het kan grappig zijn om in het restaurant naar de verschillende soorten smaken te vragen. Ook al tel je een twintigtal smaken voor dumplings in het chinees op het menu, als je naar de vertaling vraagt, beperkt de keuze zich tot de smaken die de toevallige serveester kent (in het laatste geval was dat mushrooms, tomato, onions, onions, also onions, onions, and, yes, onions). We hebben dan maar voor de onions gekozen.
ps: we beloven het de volgende keer korter te houden.

P.s. Voor foto's zie: http://www.flickr.com/photos/14971012@N06/