Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beijing image

Een gewone dag in Beijing: go with the flow

Beijing
China
Corriedewinter

Een gewone dag in Beijing: go with the flow

Het is warm, erg warm. We doen wat de Chinezen doen; we gaan naar een park.

Het Ritanpark in de ambassade wijk is rustig. Je betaalt twee yuan en je bent de hele dag onder de pannen en hopelijk in de schaduw.
We lopen langs Russische tweedehandswinkels het park in. Er zijn vooral grootouders met kleinkinderen: opa doet wat oefeningen, oma kletst, de kinderen rennen wat rond en echtgenoot laat zijn T-shirt drogen. Grote hilariteit bij de oma’s.

Na een uurtje gaan we het moderne leven in: via schaarse schaduwplekjes, paraplu/parasol naar Scitech Plaza, een soort Chinese Bijenkorf, erg Amerikaans/Europees ingericht.
We weten met de ogen dicht de weg: parterre cosmetica, beneden eten. De afdeling handdoeken bij de ingang komt wat vreemd over, maar later koop ik er toch een: natgemaakt helpt de handdoek goed tegen de warmte.
Beneden in de ijskoude snackbar nemen we Franse frietjes (foei) met groene thee (hao=goed)

We zijn inmiddels voldoende afgekoeld om de reis terug naar ons hotel te wagen.Geroutineerd stoppen we zes yuan in een loketje bij de metro en stappen uit bij Xizhimen. Nu nog proviand inslaan voor de treinreis naar Xian (de stad van het terracottaleger). De reis zal 15 uur duren.

Het station in Beijing is een verhaal apart. Het lijkt er nog het meest op een terminal van een vliegveld.
Er zijn verschillende wachtruimtes; in wachtruimte vijf zit je op de grond en in onze VIP lounge op zachte zwartleren banken. We gaan toch op de grond zitten.... alweer hilariteit.
Na een laatste waarschuwing over strenge conductrices die je zweepslagen geven als je je kaartje niet bij je hebt, mogen we naar de trein.
Wagon 13, geen probleem, onze naam staat erop.
De conductrice is inderdaad streng. Ze verstrekt beddengoed, maar waarschuwt dat we er netjes mee moeten omgaan, anders volgt een boete. Ze verdeelt de bedden democratisch. Bovenin lig je als boterhambeleg: trapje op, vooruit schuiven, draaien en niet meer bewegen. Ik mag gelukkig onderin.

Om 10 uur gaat het licht uit. De conductrice controleert. Ik leg mijn kaartje voor de zekerheid onder mijn kussen.

睡个好, shuìge hao jiào. Slaap lekker.

Foto's

39364.jpg
39364.jpg
Corriedewinter