Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beijing image

Eten in China'

Beijing
China
Backpackgek

Eten in China'

Het eten in China is een feest. In iedere straat vult mijn neus zich met heerlijke geuren en ik lijk de hele dag wel honger te hebben. Na het ontbijt kijk ik al uit naar de lunch en na de lunch loopt het water me al in de mond als ik denk aan het diner.

Vooraf lazen we dat China geen vegetarisch paradijs is. Alleen de mensen die zich geen vlees kunnen veroorloven eten vega en de diversiteit zou ver te zoeken zijn. Toch was onze ervaring vanaf het eerst moment in Beijing al heel anders. We genoten van iedere maaltijd, aten supergezond, spotgoedkoop en heel divers. We hadden totaal geen moeite met het vinden van mooie gerechten zonder vlees. Een verademing na het eenvoudige leven in de Transmongolië Express.

Ieder gerecht een verrassing

We kozen eetplekken uit op basis van twee criteria: het moest er niet mooi uitzien, want mooi is immers duur of toeristisch, en er moesten Chinezen zitten. Een straatstalletje of een tentje met Tl-verlichting, harde stoelen en een simpel open keukentje kwam vaak direct in aanmerking. Gewapend met de Rough Guide met de onderstreepte zin “wij eten geen vlees” stapten we naar binnen. We lieten de tekst zien (en werden soms flink uitgelachen of we kregen hele gerechten teruggeschreven, omdat de mensen dachten dat we wel Chinees konden lezen) en lieten ons verrassen.

Aan het begin van de dag aten we bijvoorbeeld Jian Bing: pannenkoekjes met ei, prei en koriander of broodjes gevuld met amandelen.

Voor lunch en diner aten we onder andere noodles in allerlei varianten: breed en smal, met soep en zonder, mild of sterk gekruid.

Ook de dumplings en baozi waren favoriet. De eerste zijn de gevulde gestoomde deegvlapjes en de baozi zijn een soort bapao-achtige gestoomde broodjes. Elk stuk is een cadeautje, want we waren steeds benieuwd wat we aan de binnenkant zouden vinden. Denk aan pittige boontjes, hete tofu, zoete pompoen, rijst met knoflook, prei en koriander. De frisse tofusalade met knapperige groenten – broccoli, taugé, prei, bleekselderij en Chinese kool – was een heel gezond bijgerecht.

Het leven met stokjes is een feest en Azië smaakt naar meer!

Foto's

15b57.jpg
15b57.jpg
Backpackgek
5ce9d.jpg
5ce9d.jpg
Backpackgek
834fa.jpg
834fa.jpg
Backpackgek