Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beijing image

De laatste dagen van een geweldige reis!

Beijing
China
Corinerick

De laatste dagen van een geweldige reis!

Onze eerste dag in Beijing staat in het teken van relaxen. De nacht in de nachttrein breekt ons aan het eind van de middag toch een beetje op.

De volgende dag staat onze gids, Carry, ons al vroeg op te wachten om met ons naar het Zomerpaleis te vertrekken. Hoe vroeg we hier ook zijn, het is al een drukte van belang. De ouden van dagen kalligraferen de straatstenen en toeristisch China bekijkt de tuinen en paleisgebouwen, maar ze vergeten zeker ons ook niet. Indrukwekkend was de gang van 728 meter door de tuin om de moeder van de keizer bij regen droog te laten lopen en bij zonnig weer mocht ze ook niet te veel zon vangen. Na dit bezoek, wat af en toe wat chaotisch verloopt omdat onze gids nogal ontwetend is (hierbij krijgt ze van ons al snel de bijnaam Kip-Kerrie…), vertrekken we naar het Plein van de Hemelse Vrede.

Op dit immens grote plein krioelt het wederom van de Chinezen. Vanaf het plein betreden we de Verboden Stad. De stad waar vroeger keizers woonden, laat schitterende gebouwen, grote pleinen en een mooie tuin zien. Een wandeling van meer dan een uur laat een groot deel van dit moois zien. Nadat onze gids na een paar telefoontjes duidelijkheid heeft over de positie van onze bus, vertrekken we richting ons hotel. ’s Avonds kijken we live met aanstekelijk chinees commentaar naar een winnend Nederland tegen Japan.

De ochtend erna vertrekken we richting één van de zeven wereldwonderen: De Grote Chinese Muur. Met de kabelbaan gaan we omhoog om daarna nog een stukje te klimmen voordat we op de muur staan. We wandelen van wachttoren naar wachttoren. De ene keer een stuk omhoog, dan weer naar beneden. Ondanks dat de muur al duizenden jaren oud is, kan je er nog mooie stukken van bekijken. Na ruim twee uur over de muur te hebben gewandeld, gaan we met de kabelbaan weer terug. Onderaan de muur dingen we nog even flink af op een aantal souvenirs. Het afdingen is een erg leuk spel geworden…

In de middag staat het Olympisch dorp op het programma. In 2008 organiseerde Beijing de Spelen. Nu brachten wij een bezoek aan het beroemde “Birdnest”. Een indrukwekkend stalen bouwwerk. Boven het stadion lopen stalen draden. Hier oefenen de Chinese acrobaten… Wij zagen iemand geblinddoekt over de draad heenlopen… Verder is het Olympisch dorp niet meer dan vele flatgebouwen, maar we herkenden ook nog The Cube: daar waren destijds de zwemwedstrijden.

Op maandag gaan we gidsloos (maar dat vinden we ook niet erg) op pad naar de Lama Tempel en de Confusiustempel. Twee heel verschillende werelden, maar ook wel gelijkenissen. De Lama Tempel is een tibetaans-boedhistisch tempelcomplex . In de Confusiustempel staat de filosoof Confusius centraal. Vroeger was dit ook het opleidingscomplex voor de keizerlijke wereld. In beide tempels vindt verering plaats door het aansteken van wierrook. In de straatjes om de tempels heen, zie je dan ook vele winkels waar enkel wierrook wordt verkocht.

Na de tempels is het kindertijd en vertrekken we naar het Ritanpark. In dit park staat een leuke speeltuin, maar ook een paar kleine kermisattracties: L. en K. vermaken zich prima op de glijbanen, klimtoestellen, maar zeker ook in de draaiende helikopters en treintjes. We wandelen door het park naar de westuitgang. Vanuit hier belanden we in de Russische wijk, waar we zelfs in het Russisch worden aangesproken. Wat we erg grappig vonden was de Russische shoppingmall die we bezochten: de winkels hebben allemaal een gordijn voor de deuropening hangen en aan de buitenkant kun je niet zien wat ze verkopen. Dus elke keer moet het gordijntje open om te kijken wat er zich achter bevindt… We vragen ons af of dit in Rusland normaal is?!

Aangezien K. a.s. vrijdag twee jaar wordt, maar wij dan (met jetlag?) net thuis zijn, vieren we op dinsdag alvast zijn verjaardag! Ballonnen, slingers, een feestmuts, Chinese cake met slagroom en uiteraard (Chinese) cadeautjes…Alles is aanwezig voor een echte verjaardagspartij! De dag brengen we in en om het appartement door.

B. en C. gaan op dinsdagavond naar de avondmarkt en vermaken zich daar prima met het afdingen op leuke souvenirs en andere leuke hebbedingen.

En dan nu is het tijd om terug te gaan naar Nederland: het weerzien van familie en vrienden… Morgenochtend vertrekt ons vliegtuig via Londen naar Amsterdam. ’s Avonds als Nederland haar laatste poulewedstrijd speelt, zullen wij landen.

De feitjes over onze Chinareis:

- 32 dagen

- 1 appartement en 10 hotels

- 6 binnenlandse vluchten

- 4 boottochtjes

- 2 fietstochtjes

- 1 nachttrein

- Hoogste punt: 3.500 meter

- Maximale temperatuur: 37 graden

- 1234 foto’s, 3 x-rays en 260 minuten video

- Veel kleurrijke minderheden en tempels

- Ontelbare “L. & K.” fotograferende Chinezen