Regels voor Olympische toerist image
Jan-Petra

Regels voor Olympische toerist

De organisatie van de Olympische Spelen in Beijing heeft een handleiding opgesteld voor toeristen die het sportspektakel komen bezoeken. De hoofdboodschap: toeristen moeten zich netjes gedragen.

In 57 vragen met antwoord wordt uitgelegd hoe de wetgeving van China in elkaar steekt. De handleiding is speciaal bedoeld voor buitenlandse sporters, ambtenaren, journalisten en toeristen, om hun bekend te maken met de Chinese wetten en regels tijdens de Spelen. Van aankomst tot vertrek, van toerisme tot accommodatie en transport: een breed scala aan onderwerpen wordt toegelicht.

Psychisch zieken niet welkom
China wil iedereen die de openbare orde kan verstoren, gaan weigeren. Mensen met een psychische aandoening of met seksueel overdraagbare aandoeningen zijn evenmin welkom. Ook deelnemers aan wat voor vorm van prostitutie dan ook, komen het land niet in. 'Buitenlanders moeten de Chinese wetten respecteren als ze in China zijn. Ze mogen de openbare orde niet verstoren', zo valt te lezen.

Niet volledig toegankelijk
Het handboek waarschuwt de overzeese bezoekers dat China nog steeds een land is dat niet volledig toegankelijk is voor toeristen en dat er nog sprake is van bureaucratie. 'Als toeristen geen toestemming hebben, moeten ze de afgesloten gebieden niet bezoeken', staat in de handleiding.

Olympisch ticket geeft geen visumgarantie
De handleiding drukt mensen op het hart dat de aankoop van tickets voor het sportspektakel geen garantie geeft dat de koper automatisch een Chinees visum krijgt. De standaardprocedure voor het aanvragen van een visum moet nog steeds worden gevolgd.

Verscherpte visumcontrole
De regering van China is vastbesloten om de Spelen zonder enige rimpels te laten verlopen. De afgelopen maanden is de controle op visums en verblijfsvergunningen verscherpt. Reizigers moeten alle relevante documenten bij zich dragen. De politie heeft het recht om de paspoorten en andere documenten van buitenlanders te checken. Ook moet je je als reiziger laten registreren bij de politie zodra je aankomt op je bestemming.

Meer verboden
Beledigende spandoeken, het aanvallen van spelers en scheidsrechters, roken in openbare ruimtes en het afsteken van vuurwerk is verboden. Overnachten in de buitenlucht om geld te besparen, kun je ook vergeten.
De handleiding is op dit moment alleen nog in het Chinees te lezen. De Engelse versie wordt zo snel mogelijk online gezet.