Meditatie redt bouwvakker image
Cecile janisse

Meditatie redt bouwvakker

Een Chinese bouwvakker heeft zichzelf van de dood weten te redden door meditatietechnieken toe te passen. De man werd levend begraven maar overleefde het incident door ademhalingsoefeningen te doen.

In Ningbo, een snel groeiende stad aan de oostkust van China, vindt momenteel een bouwexplosie plaats. Mr. Wang was een van de vele bouwvakkers die recentelijk vijf meter diepe geulen moesten graven. De enige bescherming die Wang meekreeg, was een helm. Tijdens de graafwerkzaamheden zakte de muur onverwachts in en werd de bouwvakker levend begraven. Zijn helm had echter een klein gedeelte van zijn gezicht vrijgelaten en er was nog een beetje zuurstof onder de grond.

‘Toen ik doorhad wat er precies gebeurd was, wist ik dat het belangrijk was om niet in paniek te raken. Er was nog een klein beetje lucht in het gat beschikbaar en deze zou binnen enkele minuten op zijn als ik geen actie ondernam’, aldus Mr. Wang. 'Door meditatietechnieken toe te passen heb ik vervolgens mijn ademhaling zo langzaam mogelijk gemaakt.’

Pas twee uur later werd Mr. Wang door een groep collega's uit zijn ‘graf’ gehaald. Artsen zijn verbaasd dat de bouwvakker het incident overleefd heeft. Volgens hen is het niet mogelijk om in een dergelijke ruimte langer dan vijf minuten te overleven.