China boos om prijs Dalai Lama image
Thierry

China boos om prijs Dalai Lama

Vandaag krijgt de Dalai Lama de Congressional Gold Medal uitgereikt door president Bush. De Chinese overheid reageert verontwaardigd en zelfs kwaad op dit nieuws.

De Congressional Gold Medal is de hoogst mogelijke burgeronderscheiding in de Verenigde Staten. De prijs ging eerder naar Nelson Mandela, Martin Luther King en Moeder Teresa. De Dalai Lama ontvangt de prijs uit dank voor zijn bijdragen aan de vrede, geweldloosheid, mensenrechten en religie. Hij zegt niet verbaasd te zijn over de reactie van de Chinese overheid: 'Dat gebeurt altijd', zo zegt hij. De Chinese overheid maakte bekend dat het uitreiken van de prijs de relatie van China en de VS ernstig zal verslechteren. Om China tegemoet te komen, heeft het Witte Huis besloten geen journalisten bij de uitreiking toe te laten en zelfs geen foto's te publiceren.

De Dalai Lama ontvluchtte Tibet in 1959 vanwege een opstand tegen de Chinese overheersing in Tibet. Veel Tibetanen zien hem nog steeds als spiritueel en politiek leider.

Je kunt de uitreiking van de prijs vandaag wel bekijken op de website van International Campaign for Tibet, waarvan Richard Gere de voorzitter is.