Chinese tijger gezien na 30 jaar image
Sannetje001

Chinese tijger gezien na 30 jaar

Voor het eerst in meer dan dertig jaar is er in China weer een wilde tijger gespot. Een boer in de provincie Shaanxi heeft zelfs de kans gekregen om een paar foto’s te maken van het roofdier.

Het gaat om een Zuid-Chinese tijger, de zeldzaamste en nog bestaande ondersoort van de tijger. Hij hoort thuis in de graslanden, bossen en bergen van zuidelijk China. In de jaren ’50 leefden er nog zo'n 4000 van deze dieren. Ze werden beschouwd als schadelijk wild. Vanaf de jaren ’80 kwam er wettelijke bescherming, maar stroperij ging door.

De laatste Zuid-Chinese tijger in Shaanxi werd in 1964 gespot. Elders in China dook het dier nog een paar keer op, maar de afgelopen dertig jaar niet meer. In 2006 is er in het betrokken gebied al eens eerder gezocht naar de tijger na tips van de bevolking, maar toen leverde de zoektocht niets op.

De fotograferende boer heeft nu een beloning van 20.000 yuan (ongeveer 2000 euro) gekregen voor de melding en zijn fotoafdrukken, wat voor Chinese plattelandsbegrippen een grote som geld is.