China Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Honden en katten van menu

Gepubliceerd: 31 jan 2010
2

In delen van Azië is het de gewoonste zaak van de wereld, maar als westerling gruwelen we vaak van het idee dat we een huisdier geserveerd krijgen. Maar dat kan binnenkort verleden tijd zijn: China haalt honden en katten wellicht van het menu.

Het eten van honden en katten is volgens een eeuwenoude traditie een grote delicatesse in sommige Aziatische landen. Maar hoe zeer de inwoners ook verknocht zijn aan hun lekkernij, zou het zo maar binnenkort een 'verboden vrucht' kunnen worden. In China is er namelijk een wet in de maak tegen dierenmishandeling. Het zou de eerste van zijn soort zijn in het land.

Protest

Gemiddeld worden er jaarlijks zo'n 10 miljoen honden en 4 miljoen katten gedood voor consumptie in het land. Een groeiende groep van de Chinese middenklasse, in het bezit van een huisdier, uit zich steeds kritischer tegen de culinaire traditie, die toch al duizenden jaren oud is. Online petities hebben tienduizenden handtekeningen opgeleverd en steeds vaker ontstaan er protesten bij markten waar honden en katten als voedsel verkocht worden.

Geurend vlees

Hondenvlees, dat nu nog overal in China te koop is, wordt vaak verkocht onder de term 'geurend vlees'. Er wordt op die manier rekening gehouden met de negatieve associatie die de werkelijkheid oproept. Het is vergelijkbaar met de Amerikaanse manier om vlees in de markt te zetten; zo wordt kalfvlees geen 'calve meat' genoemd, maar 'veal' en heet lamsvlees geen 'lamb meat', maar 'mutton'.

Onmogelijk

Volgens dierenrechtenorganisaties komt de wet rijkelijk laat. Zij hebben zich allang gerealiseerd dat, ondanks de groeiende weerstand, het een onmogelijke taak is om het eten van honden en katten tegen te gaan, als vrouwe Justitia er niets over te zeggen heeft.

Opgehangen

'Je hebt meer nodig dan morele dwang', meent Zeng Li, oprichter van het 'Lucky Cats' opvangcentrum in Beijing. Hij vertelt dat in deze stad de honden op het menu doorgaans zwerfhonden of gestolen honden zijn. In de buitenwijken worden de dieren zelfs voor de ogen van de koper opgehangen en gedood.

Precedent

Het wetsvoorstel zal in april besproken worden. De dierenrechtenorganisaties hopen dat het plan een precedent zet voor de rechten van het dier. Het land schroomt niet dieren die met uitsterven worden bedreigd op het menu te zetten of te gebruiken als medicijn, vaak gestoeld op oude geloven, bijgeloof of ongegrond onderzoek. Ook honden werden traditioneel gegeten voor hun medicinale krachten, al lijkt het vandaag de dag voornamelijk simpelweg een lekkernij te zijn.

Boete

Als de wet er komt, kunnen overtreders beboet worden met een geldsom van 15.000 yuan (ongeveer € 1580) en een gevangenisstraf van maximaal vijftien dagen. Bedrijven of organisaties die de huisdieren als voedsel propageren, komen er nog veel slechter vanaf: zij kunnen een boete van 500.000 yuan (bijna € 58.000) verwachten.

Afwachten

Of de wet er daadwerkelijk komt, is echter nog afwachten. Zelfs de schijn ervan heeft al heftige discussies opgeleverd. Critici zeggen dat het hypocriet is om het welzijn van honden en katten uit te lichten en dieren als varkens, schapen en koeien te laten stikken, en vinden dat het welzijn van de mens prioriteit zou moeten krijgen.
Bovendien kan het in China jaren duren voordat een wetsvoorstel daadwerkelijk tot een wet wordt omgezet.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer China artikelen
Reisnieuws
10x de coolste rooftopbars van de wereld

08 jul 2017, Cocktails, mooie mensen en spectaculaire uitzichten. What’s not to like?! Rooftopbars schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. Wij selecteerden de indrukwekkendste.

0
Handige Tips
Nooit meer visumstress met deze handige adviezen

14 jun 2017, In het ene land loop je in een paar minuten langs de douane en in het andere land kom je niet binnen zonder visum. Behoorlijk verwarrend allemaal, nietwaar?! We stelden een lijst samen van de populairste vakantielanden onder Nederlanders, die alle...

2
Reisnieuws
15 etiquetteblunders op reis en hoe je ze voorkomt

03 mei 2017, In sommige landen is slurpen de normaalste zaak van de wereld. Maar brood in je soep dopen ho maar! Het moge duidelijk zijn, etiquetteregels verschillen behoorlijk per land. Met deze traditionele tips ga je op tussen de locals. Al zien ze onze ove...

0

Reacties van bezoekers Reageer

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Oók wij zullen beslist geen honden en katten willen eten, maar we zullen dit 'dilemma' wél in het juiste perspectief moeten zien.
In veel landen zijn honden en katten géén huisdieren, dit zijn ze van nature ook niet. Onze westerse cultuur heeft deze dieren gemaakt tot 'huisdieren'. Wij menen ons wél te mogen permitteren, vaak tot in het extreme, om vanwege onze vleesconsumptie dieren op een dieronterende wijze te fokken, en kijken daarbij gelijktijdig minachtend naar volkeren voor wie het eten van alle vlees gewoon tot hun natuur behoort.

Geert

Door: Geert • Geplaatst op

Eindelijk! Kan ik eindelijk met mijn hond op vakantie naar China

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.