Chinese boer faket tijger-foto image
PatrickF

Chinese boer faket tijger-foto

Iedereen die in China een foto maakt van een exemplaar van de bedreigde Zuid-Chinese tijger, krijgt van de overheid ruim 2300 euro. De tijger blijkt dan ook een inspiratiebron voor creatievelingen met de nodige kennis van Photoshop.

Fotoschandaal
Zo is de 54-jarige boer Zhou Zhenglong uit Shaanxi onlangs schuldig bevonden aan vervalsing. Een team van experts bewees na maandenlang onderzoek dat zijn tijgerfoto fake is. De media beschuldigt ambtenaren uit de regio ervan dat ze de foto niet goed hebben gecheckt en de beloning alleen maar hebben uitgekeerd om meer toeristen te trekken. Zhou Zhenlong toonde berouw voor zijn daad maar dat mocht niet baten. Hij kreeg drie jaar voorwaardelijk en een boete van ruim 200 euro. Ook moest hij de beloning die hij voor de foto had ontvangen terugbetalen.
In februari was China ook al in de greep van een fotoschandaal. De hoofdredacteur van een Chinese krant nam ontslag toen bleek dat een prijswinnende foto van de bedreigde Tibetaanse antilope nep was.

Met uitsterven bedreigd
De Zuid-Chinese tijger ‘Panthera Tigris Amoyensis’ is een van de meest gevaarlijke dieren ter wereld en wordt ernstig bedreigd. Er leven nog maar ongeveer 20 in het wild en ongeveer 50 in gevangenschap. Hun aantal wordt alleen maar kleiner. Ondanks alle overheidsbescherming zullen de beesten binnenkort uitsterven.

Foto: tijger door paulvandenbrink.reisreporter.nl