Zuid Cambodja en de kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bliksemenergie!

Zuid Cambodja en de kust,
Cambodja


Hoe gaaf zou het zijn om energie uit bliksem te kunnen gebruiken?

Het is gebleken dat één inslag genoeg energie bevat om een huishouden een maand lang van alle benodigde energie te voorzien, namelijk meer dan 5 miljard joule. Onderzoekers zeggen dat het met de nodige investeringen in principe mogelijk is, maar dat het lastig is om te voorspellen waar bliksem inslaat.

Dat maakt het minder ideaal, maar er zijn ook plaatsen in de wereld waar bliksem wel vaak op dezelfde plek inslaat. Een zo’n plaats is het grootste meer in Zuid-Amerika, het Maracaibo meer. De plaats van de eeuwige bliksemstorm. Het bliksemt hier 260 dagen per jaar ten minste 10 uur per dag. Gemiddeld slaat de bliksem hier elk jaar 1,2 miljoen keer in.

Een klein rekensommetje geeft dat hier heel erg veel potentiële duurzame energie in verborgen zit. Misschien is het mogelijk om deze energie op te vangen en vervolgens te vervoeren naar andere plaatsen. Dat zou (een deel van) de wereld een stuk duurzamer maken.

De foto en het idee zijn ontstaan in Cambodja, op het eiland Koh Rong Samloem. Opzoek naar de zonsopkomst werden we hier verrast door een indrukwekkende bliksemstorm.