Phnom-Penh reisblogs

Cambodja

AsiaTravellers was er(tot 26 mrt 2009) Gepost op 26 mrt 091 reacties

Als je aan Cambodja denkt, denk je aan Angkor Wat en dat is precies wat de Cambodianen willen. Angkor Wat is alles, het beste wat ze is overkomen. Daarom is het in de nationale vlag verwerkt, is het nationale bier er naar vernoemd en verder alle andere dingen die goed zijn. Terecht, want het is ook prachtig, maar interigerender en absurder is de periode na de Vietnam-oorlog. De tijd dat het brute regime van Pol Pot de overhand had. Vier jaar lang (1975 tot 1979) zijn mensen, om het feit dat zij intellect hadden (of gewoon een bril droegen), gemarteld en op lugubere wijze vermoord. Wanneer ze niet werden vermoorden, stierven ze wel van de honger en/of de zware arbeid die zij moesten verrichten. Cambodja werd 'the prison without walls'. In totaal zijn zo'n twee miljoen Cambodianen afgeslacht; bijna een kwart van Cambodja's toenmalige populatie. Als je dit weet, zou je denken dat de mensen alles behalve optimistisch zijn. Het is ongelooflijk dat de Cambodianen nog zo ontzettend vriendelijk kunnen zijn en vol goede moed een nieuw leven beginnen. Bijzonder om te zien hoe snel een land er weer het beste van probeert te maken en z'n beste beentje voorzet. Wat hebben we een respect voor deze mensen! Het is nog maar zo kort geleden dat mensen familieleden, vrienden en kennissen hebben verloren.

Gelukkig gaat het nu beter met Cambodja en leven mensen niet meer in de armoede en misere die ze hebben gekend. De populatie is enorm aan het groeien; veertig procent van de bevolking is onder de vijftien jaar! Jammer genoeg blijft de armoede bestaan (misschien juist wel hierdoor) en zie je op straat meer bedelaars en straatkinderen dan we tot nu toe in Zuidoost Azie hebben gezien. Daarnaast bestaan er gigantische verschillen tussen arm en rijk, vooral in de grote steden als Phnom Penh is dit zichtbaar. Zo rijden er belachelijk dure auto's rond voor een land dat behoort bij de armste landen ter wereld.

Al met al is Cambodja een indrukwekkend land met een heftige geschiedenis en bijzondere inwoners. De Cambodianen zijn zo ontzettend gastvrij (ze bieden je overal eten aan), zeggen altijd vriendelijk gedag en zijn bereid om je overal bij te helpen. Jammer dat we niet langer konden blijven...

AsiaTravellers Positie 1856 (40 p.) Lid sinds 29-07-2008 Foto's en tips: 41 Blogs: 2 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

The Union of Myanmar, should we go?
0 5
Gepost op 20 maart
Birma Yangon

Reacties bij deze blog

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Goede schets van de huidige staat van het land!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.