Phnom Penh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Phnom Penh image

Phnom Penh

Phnom Penh
Cambodja
Ciske

Aangrijpend

Chaotisch, hectisch, en veel vuilnis. Je weet niet waar je moet kijken in Phnom Penh , er gebeurd vanalles, iedereen rijd kris kras door elkaar daartussen loopt in een keer een olifant. Het is prachtig om dit vanaf een terras te bekijken. Je ziet hier ook weer veel oorlog- en landmijnslachtoffers en heel veel bedelaars. Als je iedereen iets wilt geven kun je zo naar huis want dan ben je zo bankroet.
We zijn naar het national museum geweest waar je weer veel van de geschiedenis van Cambodja terug vind inclusief de gestolen hoofden van de beelden in Angkor. Daarna naar the royal palace. Hier zie je de rijkdom van dit land ontzettend veel kunstschatten en een heel rijk koningshuis. Onze gids was niet zo te spreken over het koningshuis en later begrepen we waarom.
Toen zijn we naar de tuol sleng gevangenis gegaan in een woord " verschrikkelijk " dit is niet te beschrijven wat hier allemaal gebeurd is , ik heb me dan ook verschillende keren om moeten draaien en kon m'n tranen niet bedwingen. Maar diegene die hier ook geweest zijn weten waarover ik spreek. Daarna zijn we naar de killing fields gaweest wat ook aangrijpend was. Onze gids had zelf de verschrikkingen van het regime onder pol pot meegemaakt. Toen vertelde hij dat Pol Pot tijdens de eerste 2 jaar van het regime bij de koning in het paleis had gewoond. Toen begrepen we in een keer de afkeer van het koningshuis.
In dit land moet nog heel veel gebeuren willen ze dit weer opgebouwd krijgen. Er zijn ook heel veel jonge mensen maar dat is niet zo gek als je bedenkt dat van de vorige generatie meer als een derde vermoord is en veel gevlucht.
We zitten nu in Kratie na een busreis van 6 uur, eens kijken wat hier te beleven is. Het is in ieder geval heerlijk rustig na dat drukke Phnom Penh.

Groetjes Gert.