Kampot

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kampot image

Zout en peper in Kampot

Kampot
Cambodja
WeirdosopWereldreis

Zout en peper in Kampot

2 - 6 juli:

Na het ontbijt pakten we onze tassen in en checkten we uit. Onze bus naar Kampot vertrekt pas om 19:00 uur, dus we hebben de hele middag gewoon in het restaurant gezeten en wat gelezen. Opeens begon het keihard te regenen en stroomde zelfs de dakgoot over, waardoor er een grote waterval het restaurant binnen stroomde… Binnen een paar minuten stond er een hele laag water in het restaurant! Gelukkig werd het snel opgelost door het personeel. Rond 18:45 uur werden we eindelijk opgehaald door een tuktuk die ons naar de bus bracht. De bus was niet heel comfortabel. Het waren twee kleine ‘bedjes’ naast elkaar; het waren meer ligstoelen waar je je benen niet kon strekken. Het was heel krap en echt lekker hebben we dus ook niet geslapen.

Rond 00:00 uur kwamen we aan in Phnom Penh waar bijna iedereen uitstapte, daardoor hadden wij ieder ons eigen ‘tweepersoonsbed’ en hebben we toch nog een paar uurtjes kunnen slapen. Om 5:30 uur kwamen we aan in Sihanoukville waar we tot 8:00 uur moesten wachten op de bus naar Kampot. Gelukkig was het toen nog maar 1,5 uur rijden! Bij het guesthouse konden we gelukkig meteen in onze kamer. Het guesthouse ligt best een stukje van het centrum, maar met de gratis fietsen ben je er in 20 minuutjes. Bij een restaurantje hebben we nog wat geluncht, waarna we nog even hebben rondgefietst door het centrum. Helaas was veel gesloten, omdat het zondag was.

De volgende dag hebben we met een tuktuk de hele dag door het platteland van Kampot gereden. We hebben onwijs veel gezien! Kampot staat bekend om drie dingen: zout, peper en de durian (die stinkende stekelige vrucht). Als eerste reden we door de uitgestrekte zoutvelden. Via allemaal kleine dorpjes en tussen de rijstvelden door reden we naar een grot. We stopten onderweg even bij een rijstveld, waar hele families de rijst aan het planten waren. Dat was flink zwaar werk! Vervolgens liepen we via een lange trap een berg op, naar de grot. In de grot stond een klein tempeltje dat al enkele honderden jaren oud was. Toen vond onze tuktukchauffeur het een leuk idee om via de grot naar buiten te klimmen, in plaats van gewoon weer via de trap terug te lopen. Op onze slippertjes ging dat nog best moeilijk en het was ook nog eens super donker! Helemaal bezweet en onder de vleermuizenpoep kwamen we uiteindelijk weer heelhuids buiten.

Via een heel hobbelig weggetje reden we verder door het platteland, op weg naar de peperplantage. Het schijnt dat de beste peper ter wereld uit deze regio komt, dus het was erg interessant om te zien hoe deze peper groeit. Het zijn een soort klimopplanten die rondom houten/stenen palen groeien. Het duurt ongeveer drie jaar voordat een hele plant is volgroeit en je kunt gaan oogsten. Als de korrels groen zijn worden ze geplukt en vervolgens in de zon gedroogd; zo krijg je zwarte peper. Maar als ze de groene korrels in heet water laten weken, laat het vliesje los en krijg je witte peper. De rode peperkorrels moeten precies op het goede moment geplukt worden en vervolgens worden gedroogd. In het winkeltje kon je ook peper kopen, maar dat was onwijs duur!

Vervolgens reden we verder naar het stadje Kep. Dit ligt aan het strand en veel mensen komen hier dan ook om een dagje te zonnebaden of te snorkelen bij een van de eilandjes. Er zijn veel leegstaande huizen waar niets meer mee wordt gedaan. De huizen zijn helemaal begroeid met planten en de bomen groeien zelfs naar binnen. Ook staat er veel (soms best mooie) graffiti op de huizen. We hebben nog even over het strand gelopen en zijn toen ergens gaan lunchen. Daarna was het weer tijd om terug te rijden naar Kampot!

Op onze laatst dag in Kampot hebben we niet zoveel gedaan. Net toen we naar de stad wilden gaan fietsen, begon het keihard te regenen en te onweren. Een paar uur later was het gelukkig al een stuk beter en zijn we toch op de fiets gesprongen. We lunchten (of dineerden heel vroeg, maar net hoe je het bekijkt) bij een Frans-Deens restaurant waar ze heerlijke broodjes hadden. Om 18:00 uur zijn we met een boot een firefly-tour gaan doen! We voeren een stuk de rivier af en toen het donker werd zag je overal langs de kant vuurvliegjes in de bomen knipperen. Soms leek het net kerstverlichting die iemand gewoon daar in de boom had gehangen! Na een uurtje keerden we alweer om en voeren we terug naar Kampot.

De volgende dag was het tijd om Kampot te verlaten en naar Koh Rong Samloem te vertrekken! Om 11:30 uur vertrok de bus naar Sihanoukville en daar hadden we nog even tijd om wat te eten voordat de boot zou vertrekken. Rond 15:30 uur vertrok dan eindelijk de boot naar Koh Rong Samloem. Het was best wel slecht weer, dus echt een lekker boottochtje was het niet… Na ongeveer 1,5 uur varen kwamen we aan op het eiland. Ons huisje staat midden op het strand en we hebben een prachtig uitzicht over de zee. Er staan allemaal lekkere ligbedjes op het strand onder rieten parasolletjes. De komende negen nachten verblijven wij in het paradijs!

Foto's

fb7a6.jpg
fb7a6.jpg
WeirdosopWereldreis
a31d9.jpg
a31d9.jpg
WeirdosopWereldreis
5fb40.jpg
5fb40.jpg
WeirdosopWereldreis
68e1c.jpg
68e1c.jpg
WeirdosopWereldreis
79fc0.jpg
79fc0.jpg
WeirdosopWereldreis
ad411.jpg
ad411.jpg
WeirdosopWereldreis
d4c79.jpg
d4c79.jpg
WeirdosopWereldreis