Choeung Ek

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Choeng Ek

Choeung Ek,
Cambodja


Een van de meest indrukwekkende plekken die ik heb bezocht tijdens mijn rondreis door Cambodja zijn de Killing Fields van Choeng Ek.
Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer werden gevangenen, onder andere uit de in Phnom Phen gelegen gevangenis Tuol Sleng, hiernaartoe gebracht en vermoord. Iedereen was geboeid en geblindoekt. Om kogels te sparen sloegen de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren of bij ouderen door hun hoofden met de achterkant van geweren of bamboestokken in te slaan.

Minimaal 20.000 mensen zijn hier omgebracht tussen 1975 en 1979, de lichamen zijn begraven in 129 massagraven. Een deel van de graven is slechts geopend. Dit vanwege het gif dat in de graven gegooid is, dit gif had een tweeledig doel: overlevenden in het graf alsnog vermoorden en ontbinding tegengaan. Hierdoor kon de geur van de ontbindende lichamen de andere gevangenen die op het land aan het werk waren niet afschrikken. Om deze reden hingen overal luidsprekers waaruit propaganda klonk, dit moest de geluiden aan de rand van de graven overstemmen.

In een monument, een witte toren (stupa) met glazen ramen, liggen veel schedels (zie foto), gesorteerd naar kinderen/volwassenen en man/vrouw en gemerkt met kleurcodes per moordwapen. Dit ter nagedachtenis.