Cambodja

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Cambodja image

´Cambodja en Vietnam reis´

Cambodja
Azië
MariekeH

´Cambodja en Vietnam reis´

VOEDING
In deze landen kun je heel bijzondere dingen eten! In Cambodja hebben we op de markt larven, vliegen en kevers gegeten! Emmers vol vispastei zie je op de markt tussen het groente en fruit. Waterlelies worden gekweekt op het land en zie je terug in je soep. Tijdens een kookworkshop maakten we het lokale gerecht ´Amok´: een kipgerecht in kokossaus met bladgroenten, pinda´s, knoflook, paprika, turmeric en kip. Het toetje was kokoscustard, gemaakt in een pompoen die we lieten stomen in een pan. Je eet je vingers gegarandeerd op! In beide landen ontbijten we met echt Frans stokbrood. In Vietnam kun je het laten beleggen met vlees en rauwkost. Ze zijn hier helemaal gek van varkensvlees. In Dalat was de temperatuur fris en veel groenten- en fruitsoorten waren er in overvloed, zoals verse aardbeien, bramen en radijzen. In Hoi An zijn de rijstpannenkoeken populair waar je zelf een ´springroll´ van moet maken in een loempiavelletje. Cao lau is typisch Vietnamees, het zijn dikke gele rijstnoedels. In Vietnam wordt het eten vaak in een kleipot op tafel gezet. ´Hotpotten´ is ook populair: fonduen met vis, vlees en groenten. Uiteraard zit je in elk tentje op een plastic stoeltje, maat peuterspeelzaal, op straat.

VERVOER
Met het vliegtuig vlogen we van Singapore naar Siem Reap. We werden opgewacht door een local en die bracht ons met een tuk tuk naar de stad. Daar hebben we vier dagen gemountainbiked om de tempels rond Angkor Wat te bekijken. We namen de bus in Cambodja om naar het zuiden af te zakken. We verplaatsten ons met een nachtbus. Met de boot zijn we van Siem Reap naar Battamgang gevaren en we zagen de lokale bevolking die op het water leeft. We zijn met de bus de grens over Vietnam in gegaan. Daar hebben we een aantal grote treinreizen gemaakt, de langste was 13 uur. In Hoi An hebben we kleine boodschappenfietsjes gehuurd om rond de rijstvelden te kunnen fietsen. In Dong Ha hebben we zelfs een motor gehuurd om rond te toeren. We hebben bijna alle vervoersopties gehad!

ACTIVITEITEN
De tempels rondom Siem Reap zijn geweldig! We hebben veel geleerd over de geschiedenis in de stad Phnom Penh. Wat een tragische genocide die plaatsvond in de jaren ´75-´79. Pol Pot heeft met de Rhode Kmer huisgehouden en 2 miljoen Cambodjanen zijn gefolterd en gedood in 200 kampen en ´killingfields´ door het land heen. We kregen een lange audiorondleiding langs S-21 cellencomplex. 20.000 mensen zijn hier mishandeld. We zagen de kamers in een oud schoolgebouw waar dit zich heeft afgespeeld. We kunnen niet vertellen wat we hier hebben gezien en hoeveel foto´s van slachtoffers we onder ogen kregen. De volgende dag gingen we naar de ´killingfields´. De gaten in de grond waar duizenden doden in werden begraven waren nog in tact. Elke paar maanden weer worden tanden, kiezen en kledingresten zichtbaar, doordat de regen deze aan de oppervlakte brengt. De Killingtree waar zoveel baby´s tegen zijn doodgemaakt, was heftig om te zien. We hebben in een herdenkingsmonument 9.000 schedels gezien van slachtoffers. Pol Pot is hier helaas nooit voor berecht. In Phnom Penh aten we bij een lokale familie die hun restaurant ´s avonds opbouwde op de straat. Het dochtertje brabbelde vrolijk Cambodjaans met ons. We hebben gezwommen in een oude, communistisch betonnen vervallen olympisch zwembad. Werkelijk nog nooit meegemaakt, ook het gevoel dat vanbinnen bij ons leeft door het reizen in dit land. Het verbaasde ons dat in iedere hoek in binnenland en stad de omgeving bezaait ligt met afval. Het ziet er heel ongezond uit. Het dorp Shihanoukville vonden we teleurstellend, waar expats met jonge locals rondlopen en het eiland Koh Rong was echt een verkeerde keuze. Wat leuk is: boeddhisten wandelen iedere morgen langs de winkels en zingen volgens traditie een zegen voor iedereen. Vervolgens komen de eigenaren naar buiten en geven wat geld.

Vietnam is een geweldig land en zó relaxt om in te reizen. Mensen zijn erg aardig en iedereen draagt een rijsthoed! Mensen die voedsel verkopen, boeren op het land, maar ook mensen die in de bouw werken. We hebben gecouchsurft bij een leuk Vietnamees gezin in Ho Chi Minh City, ook bekend als Saigon. Wat een leuke stad vol leven! In Dalat hebben we een dag geabseild van watervallen. Wat een geweldig avontuur was dit. De hoogste waterval was 65 meter! De adrenaline gierde door ons lijf. Met een jeep offroad door het ruige landschap, gezellige reizigers, een lekkere lunch en de temperatuur was ijskoud! De jeep kwam wel tien keer in de modder vast te zitten, waardoor wij op de heenweg vele kilometers meer dan nodig moesten klimmen met onze benen. Hoi An is met stip de gezelligste plek in heel Zuidoost-Azië. ´s Avonds zijn alle gebouwen versierd met lantaarns en lampionnen en je kunt een boottocht maken op de rivier met lichtjes. Het is romantisch, knus en genieten tegelijk. We hebben een wenslantaarn op het water gezet. Het eten op de markt en de kramen met souvenirs doen gezellig aan. In Danang hebben we op de motor de Demilitarised Zone bezocht. In dit gebied is heftig gevochten tussen Noord en Zuid-Vietnam in de jaren ´60. We hebben de oorlogstunnels van Vinh Moc gezien. Bijzonder en indrukwekkend om onder de grond in een netwerk te lopen van drie niveaus nauwe tunnels, waar negentig Noord-Vietnamese families tijdens de Vietnamoorlog in woonden. De langste treinrit was van Dong Ha naar Hanoi. De trein schommelt minder dan een grote bus en we vinden het een heel relaxte manier van reizen. In Hanoi was het koud en kon de ijsmuts op! De ´Vietnamese rice wine´ gaf ons een warm gevoel. We zijn een avond naar het poppentheater geweest en hebben een avondje heerlijk gedanst met z´n tweetjes. We hebben foto´s gemaakt van de huizen aan ´het verlaten spoor´. Vervolgens gingen we met de nachttrein naar Sapa, naar de bergen met rijstvelden in het noorden. Mensen dragen hier nog traditionele kleding, heel gaaf!

Foto's

Fietsers in het grootste religieuze tempelcomplex
Fietsers in het grootste religieuze tempelcomplex
MariekeH
In shock bij de Killingfields
In shock bij de Killingfields
MariekeH
Het sfeervolle, knusse Hoi An
Het sfeervolle, knusse Hoi An
MariekeH