Battambang

'339336' door Kymmie '339336' door Kymmie

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Vissen

Kymmie

Dat vissen niet alleen een mannen karwei is, bewijst deze dame maar weer eens. Op een krakkemikkig bootje deinend op de golven van de rivier staat zij haar mannetje.

'488977' door harfra '488977' door harfra

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Preah Bat Dambang...K

harfra

Het standbeeld van Preah Bat Dambang Kranhoung, de koning van de verloren Kranhoung stok, (in de volksmond beter bekend als Zwarte Joop) staat trots op de rotonde in de stad Battambang. Het beeld staat symbool voor de legende waarnaar de stad, en provincie, vernoemd is.

'486683' door harfra '486683' door harfra

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Bamboetrein

harfra

Van Dambong richting Sra Lav ligt een oude vervallen enkelbaans spoorrail. De lokale bevolking gebruikt dit spoor om met eigen gemaakte “bamboetreintjes” snel heen en weer te kunnen reizen. Het onderstel van deze treintjes bestaat uit de overblijfselen van de achtergelaten tanks die zijn ingezet tijdens de burgeroorlog. Heen en weer is echter wel een probleem. Wat te doen als er tegenliggers aan komen? Heel simpel. Degene met de minste bagage moet het veld ruimen en zijn treintje letterlijk afbreken en van het spoor halen. Je kunt zelf ook een stukje van deze route meerijden door de locals een kleine vergoeding te geven. Je dendert dan met zo’n 20km/u over dit krakkemikkige spoortje en voelt ieder hobbeltje en bochtje. Vanuit het centrum van Battambang kun je makkelijk met een tuktuk naar deze Cambodjaanse rollercoaster!

'462737' door harfra '462737' door harfra

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

“Steen” koud

harfra

Vanuit Battambang zijn we op de bamboetrein gestapt om een paar kilometer verderop een klein dorpje te bezoeken. De rit ernaar toe is al een attractie op zich! We bezochten een oude steenfabriek, waar dit meisje ons een beetje in de gaten hield terwijl haar moeder de steenmachine aan het vullen was met klei. Een zware klus. Of de bivakmuts het meisje moest beschermen tegen het lawaai van de machine is ons nog steeds een raadsel. Tegen de kou was het wat ons betreft zeker niet nodig…

'259832' door alainverhasselt '259832' door alainverhasselt

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Vleermuis

alainverhasselt

Tijdens een dagtripje rond Battambang, Cambodja, passeerden wij een boom, helemaal behangen met vleermuizen. De beestjes hingen rustig te hangen maar werden door de herrie van onze tuk tuk chauffeur weggejaagd. Op dat moment zag je pas dat de meeste een spanwijdte hadden van meer dan 40/50 cm. Natuurlijk is het altijd tof als het lukt zo'n snel vliegend dier met volledige zoom beeldvullend in beeld te krijgen, maar met de zon erachter wordt het plaatje nog beter...

'340626' door leonnebussemakers '340626' door leonnebussemakers

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Vrolijk badderende...

leonnebussemakers

De boottrip van Battambang naar Siem Reap was ons misschien wel de mooiste Cambodja-ervaring. Je ziet het leven zich in en rond de rivier voltrekken. Mensen die hun avondmaaltje bij elkaar vissen, die zichzelf wassen, of hun vee. Deze meisjes vonden het maar wat leuk om 'hello! hello!' te roepen naar de boot, zo'n glimlach op hun gezicht!

'484958' door harfra '484958' door harfra

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Werkende moeder

harfra

In een klein dorpje net buiten Battambang staat een oude steenfabriek. Veelal wordt hier het zware werk door vrouwen verricht. Deze moeder heeft af en toe een kwartiertje pauze om haar dochtertje, die de hele dag aan haar lot wordt overgelaten, te verzorgen.

'237466' door Ludwine '237466' door Ludwine

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Enthousiaste kinderen

Ludwine

Op de boottocht van Battambang naar Siem Reap zie je overal enthousiast zwaaiende kinderen. "Hello!" Ik bleef hier maar foto's van maken, en natuurlijk tussendoor terug zwaaien. Deze 2 zaten heel dichtbij op een bootje.

'259316' door MartijnWillemen '259316' door MartijnWillemen

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Tonle Sap

MartijnWillemen

Een tocht lang het Tonle Sap meer brengt een kijkje via de achterdeur in de leefwijze van de mensen in Cambodja. Deze kinderen hadden veel plezier in het wassen van elkaars rug. En wat een plezier om naar te kijken!

'418330' door chateau '418330' door chateau

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Zwaar werk

chateau

Tijdens onze fietstocht door het mooie platteland rondom de plaats Battambang passeren we vele rijstvelden waar heel hard gewerkt wordt. Als we aan de praat raken met de noeste arbeiders worden we uitgenodigd om dit werk ook eens te doen. En in no time staan we zelf ook midden in het rijstveld te zwaaien met een scherpe sikkel. Tot grote hilariteit van de arbeiders. Dat valt niet mee in die verzengende hitte. Als dank poseren ze graag voor de lens.

'417492' door Donna '417492' door Donna

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Sticky rice

Donna

Deze man is druk bezig met het zagen van bamboe kokers voor de sticky rice. Rijst wordt een hele nacht geweekt en daarna uitgelekt. Bananenbladeren worden opgerold in sigaarvorm en in de koker gedaan, zodat de binnenkant bedekt is. De rijst wordt nu voorzichtig in de koker gedaan. De open einden worden nu afgedekt met bananenblad en de bamboekoker wordt 10 minuten in de houtskool gegrild, diverse keren omdraaien. De bamboe en de bladeren worden losgemaakt en de rijst wordt met peper, zout of sesam gegeten. (Ik vond het niet zo lekker.....)

'184936' door mulderlis '184936' door mulderlis

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Glijbaan

mulderlis

Tijdens de prachtige boottocht van Battambang naar Siem Reap was van alles te zien. Zo ook deze kinderen die heerlijk van deze "glijbaan" in het water plonsten. Zoals je kunt zien hadden ze maar wat veel lol! (SVP openen)

'236690' door mulderlis '236690' door mulderlis

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Volle boot

mulderlis

Tijdens de boottocht van Battambang naar Siem Reap vaarde er van alles langs. Deze boot viel me op omdat ie zo vol stond met allerlei spullen...zeker een foto waard. De volledig ingepakte dame op het achterdek keek me nieuwsgierig na...

'511180' door POSJE '511180' door POSJE

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Kanonskogelboom

POSJE

Dit is voorlopig mijn laatste foto. Overmorgen vliegen we naar Acrra en reizen we 4 weken door Ghana, hopelijk komen we terug met veel tips en mooie foto's. De kanonskogelboom (Couroupita guianensis) is een tot 35 m hoge boom met een afgeronde kroon. De boom heeft onder de kroon talrijke, korte, zijtakken, waaraan de bloemen en later de vruchten verschijnen. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, tot 30 cm lang, smal-elliptisch tot omgekeerd-eivormig en staan aan de uiteinden van de twijgen dicht opeen. De bladeren vallen meerdere keren per jaar af. De bloemen zijn bijna het hele jaar aanwezig. Ze zitten vrijwel uitsluitend aan de takken onder de kroon van de boom. Ze zijn 6-10 cm breed en hebben zes roze tot dieprode, van buiten geelachtige kroonbladeren. In het midden van de bloem bevinden zich honderden, vergroeide, wit of roze met gele meeldraden. De bloemen geven 's nachts een wee-zoete geur af, die vleermuizen aantrekt als bestuivers. De vruchten worden normaal gesproken alleen gevormd in zijn natuurlijke verspreidingsgebied omdat daar de geschikte bestuivers aanwezig zijn. De vruchten zijn bolvormig, bruin en 15-24 cm groot. Ze hebben een harde wand. De kanonskogelboom komt van nature voor in het noorden van Zuid-Amerika en wordt veel aangeplant in parken. In Azië is de boom tevens geïntroduceerd.

'237459' door Ludwine '237459' door Ludwine

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Lucky shot in Cambodj

Ludwine

In Cambodja zie je regelmatig monniken lopen in hun mooie oranje gewaad. Ik had de mazzel net met mijn camera klaar te staan toen deze twee langs een geel-oranje muur liepen, waardoor ik deze kleurrijke foto kon maken.

'384840' door jomo01 '384840' door jomo01

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Battambang 4

jomo01

Tijdens ons ritje met de Tuk-tuk door Battambang zien we veel spelende kinderen.Dit portret van het meisje heb ik gemaakt terwijl ze aan spelen waren met een grote elastiek.Dit meisje hield de elastiek vast.

'221499' door jipenjoske '221499' door jipenjoske

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Monniken in de rij

jipenjoske

Op een ochtend in Battambang zagen wij deze monniken, die op pad gingen voor een aalmoes. Netjes wachtten ze in de rij totdat ze de donatie in ontvangst konden nemen. Een prachtig gezicht, zeker door de felle kleuren van hun kleding.

'389476' door jomo01 '389476' door jomo01

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Battambang 9

jomo01

Dit portret gemaakt tijdens onze rondrit van 3 uur per Tuk-tuk door Battambang.We waren gestopt om een familie te bezoeken en daar zag ik dit jonge meisje dat zorg draagde voor haar jongere broertje.

'511687' door AdriaanV '511687' door AdriaanV

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

De weg naar Battamban

AdriaanV

Dit is al een wat oudere opname , misschien is de weg nu beter alhoewel ik dat niet geloof,maar de weg naar Battambang vanuit Siem Reap is een hell of a road! Stof,kuilen,hobbels,bedenk het maar. Gelukkig hebben wij onze eigen auto, en hoeven we niet achter op zo'n volgeladen Pickup te zitten

'205122' door mulderlis '205122' door mulderlis

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

3 kleine ...

mulderlis

Drie kleine meisjes op een trapje voor een huis in de buurt van Battambang. Die kon ik niet zomaar voorbij lopen zonder een foto te maken. Twee poseren een beetje, de derde ziet zo te zien iets leukers...

'259831' door alainverhasselt '259831' door alainverhasselt

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Monniken op weg voor.

alainverhasselt

Nog een 'typisch' beeld! Monniken die in Cambodja 's ochtends op weg gaan om hun aalmoezen te collecteren. Hiervoor gebruiken ze een gestoffeerde metalen kan waarin mensen eten kunnen gooien. We waren net vertrokken van ons hotel op weg naar Siem Reap toen ons busje stopte. Toen ik dit rijtje monniken aan zag komen lopen was het natuurlijk een uitgelezen kans om op te springen en ze als een peloton op de foto te klikken...

'417338' door Donna '417338' door Donna

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Krama

Donna

Het traditionele kledingstuk in Cambodja is de Krama, een lange, smalle katoenen of zijden doek. Deze wordt gebruikt als hoofdbedekking, gezichtsbedekking tegen de regen, zon en wind, schouderbedekking, om een kind in te dragen, om het middel, als boodschappentas etc. Men zegt in Cambodja dat er wel 60 mogelijkheden zijn om de krama te gebruiken! Per regio verschillen de patronen en kleuren.

'421311' door chateau '421311' door chateau

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Hangplek.

chateau

In de buurt van Battambang waren een paar jonge monniken aan het werk. Ze waren de tuin rondom de tempel aan het schoonmaken. Deze jonge monnik nam het er even van, net zoals zijn vriendje die ook even gaan hangen was. Even vergroten aub.

'547899' door Bart Brouwer '547899' door Bart Brouwer

CambodjaBattambang

CambodjaBattambang

Rijstpapier productie

Bart Brouwer

Battambang-provincie is de grootste rijst-producerende provincie van Cambodja. Hier is een vrouw bezig met het maken van rijstpapier in een van de dorpjes buiten Battambang. Het rijstpapier wordt gebruikt om spring rolls van te maken. Op mijn website staat een fotoserie die het hele proces van de rijstpapier productie laat zien: www.bartbrouwerphotography.com/#/rice-paper-production-in-battambang