Angkor en Siem Reap reisblogs

Uitdelen of niet?

ROtten was er (tot 09 jan 2009) Gepost op 12 nov 095 reacties

De Franse mevrouw waar we onze wandeling mee maken, reageert onverwacht fel. Hoe halen we het in ons hoofd om uit te delen? Ze briest: "Wanneer toeristen uitdelen, dan blijven kinderen bedelen en gaan ze niet meer naar school. De kleintjes leren zo dat toeristen smelten als sneeuw voor de zon bij het zien van een glimlach! Ze zijn niet vrolijk, want er is hier niets om vrolijk over te zijn. Ze glimlachen naar jullie omdat ze dan een grotere buit binnenhalen."

Haar reactie komt hard aan. Ze geeft ons het gevoel dat we koloniale imperialisten zijn die armoede en analfabetisme in stand houden, door onze potloden, schriftjes, appels en koekjes. Dat we alleen maar cadeautjes uitdelen om onszelf een goed gevoel te geven, zonder oog te hebben voor de werkelijkheid, de dagelijkse harde werkelijkheid van een kindje in een derde wereldland. Dat we de kinderen eigenlijk mishandelen. Het doet pijn.

Als vanzelfsprekend moet er geen geld worden gegeven, zelfs niet de kleinste muntjes, wanneer kinderen hun open handjes tonen en "money" roepen. Bedelen moet niet beloond worden, met het beeld van Slumdog Millionaire voor ogen waarin kinderen moedwillig werden bewerkt met zoutzuur om zieliger over te komen en zo het bedelen meer kracht bij te zetten.

Maar hoe erg is het om te stoppen in een willekeurig dorpje, en het dorpsplein op te lopen met een zak met kleinigheidjes? Is het misdadig om de kinderen het gevoel te geven dat ze collectief jarig zijn? Dat ze niet alleen een potlood krijgen, met roze vlindertjes of blauwe beertjes erop, maar ook een puntenslijpertje (en een lesje "puntenslijpen voor beginners"). Alsof het onverwacht Kerstmis is, zonder boom, zonder sneeuw, zonder rendieren, maar wel met cadeautjes.

Ik weet het niet meer. Wel of niet doen? Misschien kun jij me helpen, als medewereldreiziger, met jouw genuanceerde mening over dit dilemma.

ROtten Positie 11373 (0 p.) Lid sinds 12-11-2009 Foto's en tips: 22 Blogs: 3 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Met dit slijpertje maake je een puntje aan je potlood
blogfoto nr. 2
Doe maar schriftjes, potloden, en puntenslijpers
blogfoto nr. 3
In je schriftje kun je ook plakplaatjes plakken
blogfoto nr. 4
Een pen!
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

De Killing Fields grijpen je bij de keel
3 2
Gepost op 12 november
Cambodja Phnom-Penh
Cerro Rico (de Rijke Berg) in Potosi
4 3
Gepost op 12 november
Bolivia Potosi

Reacties bij deze blog

Ingestigter

Door: Ingestigter • Geplaatst op

Dit vinden wij ook een moeilijk dilemma. Wij hebben in Siem Riep een schooltje bezocht, we mochten niks aan de kinderen geven omdat de kinderen dan denken : Ha , toeisten , we krijgen weer wat! Als er dan toeristen zonder spullen komen worden die niet aangekeken. Op zich was hier wel wat voor te zeggen. Wij hebben 3 tassen met pennen, schriften, kleurboeken ect afgegeven bij de directeur, en die vertelde ons dat als de kinderen goed hun best doen, ze dan wat extra's krijgen. Tuurlijk is het ronddelen leuk en ook zeker voor de foto's maar of het altijd goed is voor de kinderen? Wij hebben ook op een pleintje na een aantal foto's gemaakt te hebben van wat straatkinderen een doos koekjes gekocht en dat rondgedeelt. an volgens mij echt geen kwaad maar dan nooit de doos zo geven want dan word dat weer doorverkocht voor geld wat dan weer bij de ouders moet worden afgegeven.

Travel-Explorer

Door: Travel-Explorer • Geplaatst op

Mijn idee is gewoon doen. Zelf neem ik altijd ballonnen en/of pennen mee. Zij blij en ik ook, want dit levert altijd leuke momenten en leuke kiekjes op. Ik hou echter één motto aan.

"Diegenen die vragen - die worden overgeslagen."


ciske

Door: ciske • Geplaatst op

Wij hebben het afgelopen jaar wel gedaan. In het noord oosten van Cambodja en in Laos hebben we een fiets gehuurd en zijn door kleine dorpjes gefietst. Ik had meer dan honderd kleine autootjes bij me en ballonnen , kleurtjes en kleurboeken en voor oude mensen brillen. We hebben niet massaal uitgedeeld maar als we 'n paar kinderen zagen gaven we die iets. Och als je de vreugde in hun oogjes ziet dan zit het toch goed. Niet iedereen denkt er zo over maar dat moet ieder voor zich uitmaken. Ben nu alweer autootjes aan het sparen voor een volgende reis.
Groetjes Gert.

pkoelewijn

Door: pkoelewijn • Geplaatst op

Hallo Richard,
Niet te moeilijk doen over cadeautjes en je hart plus verstand volgen. Dus geen ruzie veroorzaken omdat er minder spulletjes dan kinderen zijn. Pennen en schriften bij voorkeur bij schooltjes afleveren.
Als er een vader of moeder aanwezig is: geef de spulletjes aan hen. Zij weten beter hoe die te verdelen. Zo heb ik een groot aantal ballonnen aan een oma in de township van Swakopmund gegeven. Zij zei dat ze die met Kerstmis ging ophangen en uitdelen.
Een beetje plezier maken met de kinderen. Heb zelf afgelopen zondag met de kinderen in het park van Windhoek bellen zitten blazen. Na "de les" kregen ze dan zo'n bellenblaas. Wel eerst even de aanwezige moeders om toestemming gevraagd. Ik geef ook nooit geld aan kinderen en van snoep ben ik huiverig ivm caries. Een stukje fruit kan dan wel weer. Je kunt kinderen (en volwassenen) ook een groot plezier doen met het geven van een foto (zie mijn tip over de POGO).
Wens je nog veel plezier met onze jonge wereldburgers!
Groet van Nel

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Hallo Richard, over dit dilemma is in het verleden hier al een uitvoerige discussie geweest, de meningen zijn enigszins verdeeld. Onze mening is dit NIET te doen, want je bereikt zo nooit ALLE kinderen in dat dorp (er ontstaat dus jaloezie) en wat is dan het verschil tussen geld en wat we wél menen te kunnen geven?
Waarom neem je überhaupt een zak met 'cadeautjes' mee? Welk gevoel zit daar achter?
Komt het uitdelen van geschenken niet voort uit een imperialistisch en koloniaal verleden?

Voor ons voelt het beter onbevangen naar landen te reizen en te zien wat er op je pad komt (zie onze blogs: 'Gezonden naar de juiste plaats' en 'Een bijzondere ontmoeting'.

Groetjes, Jan en Christien

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.