Angkor en Siem Reap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Angkor en Siem Reap image

Angkor en Siem Reap

Angkor en Siem Reap
Cambodja
Montsemario

31 december t/m 2 januari: Siem Reap en de tempels van Angkor

Voor velen DE reden om naar Cambodja te komen: De Angkor tempels. Hier zijn we in Siem Reap voor, zoals zo vele andere rijzigers.
We zijn er 30 december aangekomen, maar waren te moe van de busreis om gelijk naar de tempels te gaan. Mario was nu degene die zich niet helemaal lekker voelde. Dus lekker rustig aan gedaan. Op 31 december en 2 januari zijn we dus naar de tempels gegaan. Van 's ochtends vroeg (voor zonsopgang) tot net voor de zonsondergang. Zware dagen dus. Maar oh zo fantastisch. De Angkor tempels maken meer dan terecht deel van de lijst Wereldwonderen uit. Dat wisten we vooraf. Wat we niet wisten, is dat het het er ook nog zo veel zouden zijn die zo groot zijn en in zo'n goede staat verkeren.
Onvoorstelbaar. Ongelooflijk. Onverwacht.
We vinden dat we het heel goed hebben gedaan als het gaat om het vermijden van de massa's. Duizenden toeristen bezoeken elke dag de tempels. Met name Aziaten (en hierbinnen m.n. Chinezen, Jappaners en Thais -in deze volgorde). Ze komen met hele touringcars tezamen. Ook onvoorstelbaar, ongelooflijk en onverwacht.
Eigenlijk is het heel simpel. De dag bestaat uit twee delen. De "5.30-9.00 & 16.00-17.30"-dagdeel, en "de rest van de dag"-dagdeel. Tijdens het eerste dagdeel is het het rustigst en is het zonlicht (en dus de foto's) het mooist. Tijdens het hoogseizoen is het er aangenaam (wel 'n trui aan in de ochtend). De rest van de dag is het gewoon bomvol Aziaten die de potentiele sfeer eroderen. Westerlingen treffen is dan uiterst zeldzaam.
We hebben voor beide dagen een tuktuk geregeld. Dit hield in dat een Cambodjaan ons om 5.30 uur bij ons hotel kwam ophalen en ons de rest van de dag van tempel naar tempel bracht. Hij wachtte buiten op ons, tot we uitgekeken waren, en bracht ons naar de volgende toe. Wat 'n privilige! Dit voelde erg luxeus (maar deed ons ook denken aan de Afrikaanse slavendrijvers). Ontzettend aardig bleven ze, heel de dag. En blij waren ze met onze vergoeding!
Op oudejaarsavond zijn we Siem Reap ingegaan, naar pub street, the place to be. Wat hing er al snel een ontzettend Westerse feest-sfeer! Net of je temidden van Lloret de Mar was beland! Luide muziek en boxen overal, dansende en op-en-neer springende lokale jeugd... Heel bijzonder om te zien dat oudjaarsavond ook onder de locals populair is (mooi excuus om te feesten). Oud en jong (zelfs gezinnen met jonge kinderen komen hier op af). We hebben heerlijk Mexicaans (!?!?!!!) gegeten en met cocktails op het nieuwe jaar geproost.
Nieuwjaarsdag was voor Mario vooral een rustdag (nog steeds niet helemaal lekker - en dat lag niet aan het gefeest op de oudejaarsavond).