Angkor en Siem Reap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Angkor en Siem Reap image

Een bezoek aan Angkor Wat

Angkor en Siem Reap
Cambodja
Ellenhalfwerk

Een bezoek aan Angkor Wat

Een plek waar goddelijke nimfen dansten

Picture this: je loopt in een van de best bewaarde en meest imposante oude gebouwen ter wereld. In feite wordt het gezien als het grootste religieuze bouwwerk op aarde. Deze plek is onderdeel van een tempel complex dat ooit gebouwd is voor een ware koning om te dienen als de tempel en tevens hoofdstad van zijn rijk. De koning droeg het op aan de Hindu god Vishnu, maar na ongeveer 200 jaar werd het boeddhistisch.

Heilige plek
Toen de levendige stad waar de tempel onderdeel van uitmaakte werd aangevallen door het buurland, keerden de monniken snel terug naar wat voor hen een heilige plek was. Zelfs nu nog bezoeken ze deze plek om hun geloof te beoefenen in een van de kleine tempels binnenin het gebouw.

Epische tijden
De architectuur is uitvoerig verrijkt met inscripties en decoraties van een heldentijd, toen mannen trots dieren bereden, slangen werden opgegeten door leeuwen en goddelijke nimfen dansten om te plezieren. Kenners vergelijken het met de architectuur van de oude Grieken.

Je bent in Angkor Wat in Cambodja. Je loopt heen en weer en op en neer en verbaast je over de schoonheid van deze plek. Je besluit om nog een keer aan de achterkant naar buiten te gaan, voordat je terug-gaat naar Siem Reap waar je jezelf na deze vermoeiende dag wat tijd gunt om te ontspannen. Een dag die je wederom tijdens een van je reizen heeft verrijkt als persoon.

Een boeddhistische monnik op eeuwenoude stenen
Een boeddhistische monnik zit buiten op de eeuwenoude stenen voor een van de buitenmuren van Angkor Wat. De oranje kleur van zijn gewaad creëert een vrolijk en helder contrast met de enigszins doffe grijze kleur van de stenen. Hij leest. Misschien studeert hij wel heilige teksten. Wanneer hij naar je kijkt wijs je naar je camera en vervolgens naar hem. Een regel in verantwoord toerisme die je zoveel mogelijk probeert te respecteren. Je lacht. Hij knikt. Dan…*Klik*. Een portret van een monnik op eeuwenoude steen is geboren.

Aan het eind van de dag ben je moe van de snerpende hitte, bevredigd door deze laatste indruk van Angkor Wat en volgepropt met nieuw opgedane kennis tijdens deze culturele ervaring. Het is tijd om in een tuktuk te springen die je terugbrengt naar de stad.