Thimphu

'312599' door Feije '312599' door Feije

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Monniken, Bhutan

Feije

Jonge Monniken in een klooster even buiten Timphu, Bhutan. Er is geen land ter wereld waar het boeddhisme zo zichtbaar en alomtegenwoordig is in het dagelijks leven als in Bhutan.

'458814' door corriedewinter '458814' door corriedewinter

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Khuru, nationale spor

corriedewinter

Hier zie je Khuru, een dartspel dat in heel Bhutan wordt gespeeld. De khuru is de dart, die de speler zelf maakt van hout en een spijker van 10 cm. Iedere speler mag twee khuru’s werpen. Het spel wordt gespeeld met teams van 10 personen. Iedere speler probeert het doel, een houten plaatje op ongeveer 20 meter afstand, te raken. Als het doel is geraakt, maken de spelers een vreugdedans en wordt er luid gezongen. In iedere ronde krijg je een punt voor het geraakte doel. Als er niets is geraakt, krijg je een punt voor de khuru die het dichtst bij ligt. De beste speler krijgt een gekleurde slip aan zijn traditionele gho (jas), die hij om zijn middel heeft geknoopt en het spel gaat verder. Je hoeft niet perse naar een officiële wedstrijd te gaan. Wij zagen deze vriendschappelijke wedstrijden in de buurt van Thimpu en in Jakar. ER zijn geen hekken om achter te staan, dus blijf wel uit de buurt van de scherpe Khuru.

'416354' door corriedewinter '416354' door corriedewinter

BhutanThimphu

BhutanThimphu

In het glorieuze fort

corriedewinter

De Tashicho dzong "het fort van de glorieuze godsdienst" in Thimphu is het belangrijkste gebouw van Bhutan. Sinds 1952 is het de regeringszetel. Daarnaast is deze dzong (kloosterburcht) het religieuze centrum van het land, waar 's zomers de geestelijke leider, de Je Khenpo en zijn gevolg verblijven. Het is het grootste klooster van het land en er wonen zo'n 2000 monniken. Deze vriendelijke monnik heeft ons zijn privéverblijf laten zien, waar hij met zo'n twintig andere jongens woont. De deuropening is beschilderd met twee van de acht gelukssymbolen van het boeddhisme: de vaas met schatten en de lotus. De vaas staat voor de rijkdom van de boeddhistische leer, maar ook voor lang leven, rijkdom en voorspoed. De lotus symboliseert de zuiverheid van lichaam en geest. De lotus drijft, is dus niet gehecht aan de aarde, zoals de geest ook los staat van aardse zaken. Ik ben benieuwd of deze jongen dat allemaal overdenkt als hij hier staat.

'249191' door Cin '249191' door Cin

BhutanThimphu

BhutanThimphu

SMILE

Cin

Hij bleef maar langslopen en om ons heendraaien. Uiteindelijk kreeg ik het door. Toen ik vroeg of ik een foto mocht maken verscheen er een brede smile.

'498260' door afrika '498260' door afrika

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Marktkoopman in Thimp

afrika

Bhutan, een koninkrijk ten Noord-Oosten van India en ten Oosten van Nepal heeft het Nationale Bruto Geluk hoger in het vaandel staan dan het Nationale Bruto Product. Het is een zeer relaxed en prachtig land om te bereizen, hoewel je in de tijd dat wij er waren slechts 6 dagen mocht blijven en een pittig bedrag per dag moest betalen. Deze man was een koopman op de markt van Thimpu, de hoofdstad.

'147408' door ronniedankelman '147408' door ronniedankelman

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Thimpu

ronniedankelman

Meisje in de omgeving van Thimpu.

'296099' door corriedewinter '296099' door corriedewinter

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Serieus...boogschutte

corriedewinter

De nationale sport van Bhutan is datse, boogschieten. Het wordt alleen door mannen en jongens beoefend. De meeste schutters hebben een traditionele boog van bamboe. De schietschijf, een ronde houten schijf van dertig centimeter doorsnee, is 140 meter van de schutter verwijderd. Voor de wedstrijd worden offers gebracht aan de goden om hen gunstig te stemmen. De deelnemers mogen tijdens de wedstrijd hun tegenstanders afleiden door rare gebaren te maken en liedjes te zingen. Het spel wordt gespeeld door twee teams van elf schutters. Na elk schot in de roos voert het betreffende team een vreugdedans uit. Dit jongetje, dat we zagen op de overdekte markt van Thimpu, is serieus aan het oefenen met zijn zelfgemaakte boog. Hij draagt zijn schooluniform, de gho. Dit is een omslagjas, die om het middel vastgemaakt wordt met een stoffen band. De manchetten worden met veilgheidsspelden vastgemaakt, zodat ze makkelijk gewassen kunnen worden. Dat is hier zeker wel nodig!

'322223' door Rhodaxx '322223' door Rhodaxx

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Zuinig mondje

Rhodaxx

Deze man is een bezoeker van een religieus festival in Bhutan. Ik heb daar heel veel mensen gefotografeerd en kan over hem verder niet zoveel over zeggen, maar ik vind wel dat hij een beetje een zuinig mondje heeft.

'485071' door corriedewinter '485071' door corriedewinter

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Naar de Chorten van d

corriedewinter

We zijn al vroeg bij de Thimpu Chorten, een monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de derde koning van Bhutan: Jigme Dorji Wangchuck (1928 – 1972) De derde koning streefde naar modernisering van het land. Hij verminderde de absolute macht van de koning door een regering met ministers in te voeren en richtte de Tshogdu, de nationale vergadering, op. Er kwam een onafhankelijke rechterlijke macht en een hooggerechtshof. De slavernij en het kastensysteem werden afgeschaft en vrouwen kregen gelijke rechten. Hij voerde ingrijpende landhervormingen uit en liet wegen, scholen en ziekenhuizen bouwen. Het is vandaag, 2 mei, zijn geboortedag en er zijn veel ouderen bezig met het lopen van de gebedsronde. De de ministers komen ook op bezoek bij de chorten (zie eerder geplaatste foto's). Later gaan ze, net als wij, naar een herdenkingsceremonie in een van de tempels. In deze chorten zijn, in tegenstelling tot andere chortens, geen stoffelijke resten aanwezig. Beneden vind je alleen foto's van de koning. We mogen binnen kijken, maar fotograferen is niet mogelijk. Je kunt ook naar boven, vanaf het balkon is het uitzicht op de bergen spectaculair. Nu moeten we opschieten, anders missen we de tempeldienst. Onze verplichte gids met zijn jas met witte manchetten loopt alvast vooruit. Wij willen graag wat langer blijven, omdat deze chorten bijna de eerste is die je vanuit de hoofdstad Thimpu kunt bezoeken. Wij weten niet dat er nog veel meer moois komt.

'285077' door Keikie '285077' door Keikie

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Bhutaans lolbroekje

Keikie

Het wegennet in Bhutan is door het zware gebruik maar ook door het klimaat en de ligging in bergachtig terrein veel aan onderhoud onderhevig. Om er voor te zorgen dat de wegwerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden wordt een aantal uren per dag de weg afgesloten. Zo ook hier. Er zit niets anders op dan achteraan aansluiten en wachten tot de weg opengesteld wordt. Dit jongetje vermaakt de wachtenden en hij heeft er in ieder geval heel veel plezier in.

'299726' door corriedewinter '299726' door corriedewinter

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Bidden voor de derde.

corriedewinter

In de vroege ochtend schuifelen deze ouderen rond de Thimpu Chorten, een monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de derde koning van Bhutan: Jigme Dorji Wangchuck (1928 – 1972) Ze lopen met de klok mee rond het gebouw, draaien hun gebedsmolens en tellen de kralen van hun gebedsketting. Hun rondgang kan de hele dag duren. Jonge mensen lopen niet zoveel rondes. Zij geven een enkele draai aan het gebedswiel en gaan naar werk of school.

'307529' door Rhodaxx '307529' door Rhodaxx

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Kleding

Rhodaxx

Ik kon niet genoeg krijgen van al die bezoekers op de festivals in Bhutan. Ik heb zelf ook de traditionele kleding gekocht en gedragen tijdens de festivals, dat werd heel erg gewaardeerd, ik kreeg er erg veel positieve reacties op. Toen ik 's morgens uit mijn hotelkamer kwam snelden er direct drie vrouwen van het hotel op me af om nog even de puntjes op de i te zetten van mijn kleding (= ik werd zodanig ingesnoerd dat ik bijna geen adem meer kon halen) Hier een foto van mensen met al die prachtige kledij en met allemaal verschillende uitdrukkingen op hun gezichten.

'307517' door Rhodaxx '307517' door Rhodaxx

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Warm

Rhodaxx

Hier weer een bezoeker van het indrukwekkende religieuze festival in Thimpu, de hoofdstad van Bhutan. De man is gekleed in traditionele kledij en zijn witte hoofddeksel beschermt hem tegen de felle zon. Het was er heel warm die dag.

'400511' door Rhodaxx '400511' door Rhodaxx

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Witte sjerpen

Rhodaxx

We zijn hier op het Tsechu festival in Thimpu, de hoofdstad van Bhutan. Men kleedt zich in Bhutan voornamelijk traditioneel en tijdens een festival gaat men verplicht in traditionele kleding. Mannen dragen een Goh met witte manchetten en een witte sjerp. Vrouwen dragen een Kira met een zijden jasje en een gekleurde sjerp. De Kira en de Goh zijn vaak zelf geweven prachtige kleurrijke stoffen. Tijdens een festival draagt men ook een sjerp. Deze sjerp kwam hier goed van pas als bescherming tegen de zon, het was een hele warme dag.

'420150' door Rhodaxx '420150' door Rhodaxx

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Portret

Rhodaxx

Deze vrouw kwam ik tegen een chörten in Buthan. Ze zat er te draaien met haar gebedsmolentje. Een chörten is een Tibetaans bouwwerk. Het bouwwerk is meestal wit en heeft de vorm van een omgekeerde klok en is geplaatst op een verhoogde, trapsgewijze onderbouw. De chörten is de Tibetaans boeddhistische variant van de stoepa en komen ook in de verdere regio voor, zoals in Ladakh,Sikkim en Bhutan. (Bron: Wikipedia)

'327300' door Rhodaxx '327300' door Rhodaxx

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Ogen te kort

Rhodaxx

Op de festivals in Bhutan kwam ik ogen te kort voor alle kleuren. Zowel het publiek als de dansers waren prachtig uitgedost. Van heinde en verre komt het publiek op hun paasbest gekleed op de festivals af.

'336815' door Feije '336815' door Feije

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Monologue interieur

Feije

Groep jonge monniken, even buiten Thimpu, Bhutan. De devotie die je overal in Bhutan tegenkomt is fascinerend. Je weet evenwel nooit wat zich IN het hoofd van een monnik afspeelt. Meer aardse gedachten zullen ook hun niet vreemd zijn.

'489364' door afrika '489364' door afrika

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Waterdragertjes

afrika

Slenterend door Thimpu, de hoofdstad van Bhutan kom je van alles tegen. Veel leuke kleine winkeltjes, marktjes, mensen in de specifieke Bhutanese kleding en deze leuke kindjes die heel geconcentreerd bezig zijn met watertanks.

'451038' door Rhodaxx '451038' door Rhodaxx

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Monniken in de hitte

Rhodaxx

Bhutan is een bijzonder land. Het is het enige Boeddhistische koninkrijk in de wereld en ook het enige land in de wereld waar geen enkel verkeerslicht staat. Deze foto van monniken maakte ik op een snikhete dag tijdens een festival in Thimpu.

'376878' door corriedewinter '376878' door corriedewinter

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Wachten op de...cerem

corriedewinter

Al heel vroeg in de morgen beginnen de bijeenkomsten ter nagedachtenis aan de derde koning van Bhutan: Jigme Dorji Wangchuck (1928 – 1972) Op zijn sterfdag lopen ouderen de kora (gebedsronde) rond de Thimpu Chorten, het monument dat is opgericht voor de koning. In tegenstelling tot andere chortens zijn er geen stoffelijke resten aanwezig. Beneden vind je alleen foto's van de koning. Er komen ministers op bezoek en er zijn herdenkingsceremonies in de tempels. Deze monniken wachten op de ceremonie. Het is goed te zien dat ze vroeg begonnen zijn. De jongen op de grond gaapt hartgrondig.

'456476' door corriedewinter '456476' door corriedewinter

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Fluiten voor de konin

corriedewinter

Al heel vroeg in de morgen loopt deze man met andere ouderen de kora (gebedsronde) rond de Thimpu Chorten, een monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de derde koning van Bhutan: Jigme Dorji Wangchuck (1928 – 1972) In de chorten zijn, in tegenstelling tot andere chortens, geen stoffelijke resten aanwezig. Je vindt er alleen foto's van de koning. Vandaag is het extra druk omdat het de sterfdag van de koning is. Er komen ministers op bezoek en er zijn herdenkingsceremonies in de tempels. De man loopt met de klok mee rond het gebouw en fluit een eenvoudig mantra. Anderen draaien hun gebedsmolen en iedereen telt de kralen van de gebedsketting. De rondgang kan de hele dag duren, 108 kralen lang. Je ziet dat het koud is. Meneer draagt een gewatteerd jack en een sjaal over zijn gho, een zijden jas, die verplicht is bij officiële gelegenheden. Meer info: Columbus 6

'281067' door nigelenjitske '281067' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Bhutaanse nationale..

nigelenjitske

Onderweg treffen we een boogschiet wedstrijd aan, de nationale sport in Bhutan. Over een afstand van 140 meter wordt er - inmiddels met zeer kostbare moderne - bogen geschoten op een doel niet groter dan twee velletjes A4. De schutters dagen elkaar uit met leuke dans en zang gecombineerd met de nodige strijdkreten. Er is veel vertrouwen in elkaars kunnen, want de schutters staan tot een meter naast het doel om te kijken of de pijl doel treft. Indrukwekkend! Navraag leert verder dat de betere schutters vrij krijgen van hun werk om deel te kunnen nemen aan de competitie. Zie ons blog voor de ervaringen in Bhutan, waar we uiteindelijk ook getrouwd zijn.

'561124' door corriedewinter '561124' door corriedewinter

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Allemaal tegelijk op.

corriedewinter

In Bhutan is iedereen verplicht een uniform: soort badjas, kniekousen en nette schoenen, te dragen op school of tijdens het werk. Na schooltijd kleden de kinderen zich om en gaan ze lekker spelen. Let vooral op de crocs; in vele landen hebben ze de teenslippers verdrongen. Deze jongetjes zijn gek op hun hondje en ze willen allemaal tegelijk op de foto. Met mijn uitklapbaar schermpje kan ik een laag standpunt innemen. De kinderen gaan steeds dieper door de knieën om maar in de lens te kunnen kijken. Grote hilariteit natuurlijk!

'347132' door Rhodaxx '347132' door Rhodaxx

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Slaperig

Rhodaxx

Op deze foto ziet het rood van de monniken. Ik zag ze op een van de religieuze festivals tijdens mijn reis door Bhutan. Sommigen volgen de zang en dans, anderen maken een praatje met elkaar en er zijn er ook een paar die bijna in slaap vallen.