Thimphu reisblogs

rondreis door verborgen Himalaya rijk

wimvanginkel was er (tot 22 okt 2008) Gepost op 22 mrt 111 reacties

In heel Bhutan is nog maar één brug die oorsponkelijk zou zijn gebouwd door Thangtong Gyalpo, de ‘IJzeren Bruggenbouwer’. Deze lama zou 108 bruggen hebben gebouwd in Bhutan en Tibet met ijzeren kettingen, waarvan het een raadsel is hoe ze in die tijd (15e eeuw) zo perfect konden worden geconstrueerd. Deze ene brug ligt in het oosten van het land, maar sinds kort staat er een nieuw exemplaar aan in de oude stijl ten oosten van Paro op de weg naar Thimpu. Het is onze enige halte op de grootste en breedste verkeersader van het land, die tussen Paro en Thimpu. Alleen op deze weg zou een chauffeur op het idee kunnen komen om het overal geldende snelheidlimiet van 40 km per uur te overschrijden. Voor het overige is er geen weg in het hele land die meer dan 50 meter bochtloos is. Hoewel er geen enkele controle is houdt vrijwel iedereen, ook op deze weg, zich aan dit snelheidlimiet, gezagstrouw als de Bhutanezen in alle opzichten zijn.
In Thimpu vallen we met de neus in de boter, want vandaag is de 4e dag van het Thimpu Tschechu, de laatste dag van het jaarlijkse festival. Vanwege de grote belangstelling vindt dit evenement nu plaats naast de plaatselijke dzong, in plaats van op de binnenplaats. Als we aankomen zijn de tribunes van dit theater overbevolkt. Toch weet onze gids een staanplaats voor ons in de schaduw, want het is behoorlijk warm vandaag, te bemachtigen. We hebben een prachtig zicht op het terrein.
De voorstelling begint met een traditionele dans, waarna gemaskerde dansers het terrein betreden. Deze worden in een langdurig, maar prachtig, schouwspel verdreven door dansers met trommels en kromme houten stokken. Alvorens deze dansers, met afschrikwekkende maskers en oranje rokken, het terrein betreden wordt een aantal toeschouwers gezegend door een klap op het hoofd met de houten stok. Ik ben één van de ‘gelukkigen’.
Het festival duurt de hele dag, is vrij toegankelijk, maar voor iedereen ook in alle rust op de nationale tv live te volgen.

wimvanginkel Positie 33981 (0 p.) Lid sinds 15-03-2011 Foto's en tips: 25 Blogs: 28 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Festivaldans Bhutan
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Van Deqin terug naar Lijiang
0 2
Gepost op 01 juni
China Yunnan
wandelen bij Kawa Karpo, Deqin
0 1
Gepost op 31 mei
China Yunnan
Door de Tigerleaping Gorge naar Zhongdian
0 0
Gepost op 30 mei
China Yunnan

Reacties bij deze blog

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Mooi he om zoiets mee te maken, wij hebben dit geluk 2x in Ladakh gehad. Heel bijzonder. Leuk trouwens dat iedereen zich aan de snelheid houdt, controles zijn niet nodig. Ook onderdeel van het Nationaal Bruto Geluk zeker, dat gebruiken ze toch in Bhutan?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.