Thimphu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar de Chorten van de derde koning van Bhutan

Thimphu,
Bhutan


We zijn al vroeg bij de Thimpu Chorten, een monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de derde koning van Bhutan: Jigme Dorji Wangchuck (1928 – 1972)
De derde koning streefde naar modernisering van het land. Hij verminderde de absolute macht van de koning door een regering met ministers in te voeren en richtte de Tshogdu, de nationale vergadering, op. Er kwam een onafhankelijke rechterlijke macht en een hooggerechtshof. De slavernij en het kastensysteem werden afgeschaft en vrouwen kregen gelijke rechten. Hij voerde ingrijpende landhervormingen uit en liet wegen, scholen en ziekenhuizen bouwen.

Het is vandaag, 2 mei, zijn geboortedag en er zijn veel ouderen bezig met het lopen van de gebedsronde. De de ministers komen ook op bezoek bij de chorten (zie eerder geplaatste foto's). Later gaan ze, net als wij, naar een herdenkingsceremonie in een van de tempels.
In deze chorten zijn, in tegenstelling tot andere chortens, geen stoffelijke resten aanwezig. Beneden vind je alleen foto's van de koning. We mogen binnen kijken, maar fotograferen is niet mogelijk. Je kunt ook naar boven, vanaf het balkon is het uitzicht op de bergen spectaculair.
Nu moeten we opschieten, anders missen we de tempeldienst. Onze verplichte gids met zijn jas met witte manchetten loopt alvast vooruit. Wij willen graag wat langer blijven, omdat deze chorten bijna de eerste is die je vanuit de hoofdstad Thimpu kunt bezoeken. Wij weten niet dat er nog veel meer moois komt.