Thimphu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Burger van verdienste in Bhutan

Thimphu,
Bhutan


Op 2 mei, de sterfdag van de in 1972 overleden derde koning, Jigme Dorji Wangchuck, bezoeken we de Memorial Chorten in Thimphu, een witte stupa die in 1974 door de koningin werd aangewezen als Memorial.
Er komen veel hoogwaardigheidsbekleders en de ereburgers zijn uitgenodigd om de ministers en hun gevolg te begroeten. Hier zie je een ereburger, hij draagt een rode kabney (ceremoniële sjaal bij officiële gelegenheden ) over de linkerschouder van zijn gho, een soort overslagjas met witte manchetten.
Vanzelfsprekend ontbreekt de beeltenis van de koning niet. Op de button is Koning Jigme Singye Wangchuk, de vierde koning van Bhutan afgebeeld. Nadat zijn vader plotseling overleed besteeg hij in 1972, op 17-jarige leeftijd, de Drakentroon. In 1974 werd hij formeel gekroond en was toen de jongste koning in de wereld. Hij veranderde tijdens zijn 40-jarig bewind Bhutan geleidelijk in een modernere staatsvorm. Zo schafte hij bijvoorbeeld de slavernij af. Op 14 december 2006 deed hij troonsafstand ten gunste van zijn zoon Jigme Khesar Namgyel Wangchuk, de koning die op 13 oktober 2011 trouwde met zijn Jetsun Pema. Ik herinner me nog goed de televisieuitzending van het huwelijk.
http://nos.nl/video/303418-koninklijk-huwelijk-in-bhutan.html