Thimphu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoge pieten in Thimpu

Thimphu,
Bhutan


Het is 2 mei, de sterfdag van de in 1972 overleden derde koning, Jigme Dorji Wangchuck, de 'Vader van het Moderne Bhutan'.
We bezoeken de Memorial Chorten in Thimphu, een witte stupa die in 1974 door de koningin werd aangewezen als Memorial.
Er komen veel hoogwaardigheidsbekleders naar het Memorial en in veel kloosters worden herdenkingsdiensten gehouden.
Hier zie je de aankomst van de eerste minister. Het ontvangstcomité staat opgesteld voor de grote rij gebedsmolens, die bijna dag en nacht gaande gehouden worden ter bevordering van het Nationaal Geluk.
De heren dragen de traditionele gho, een jas met witte manchetten, die bijeengehouden wordt door een stoffen riem, de keyra. Kniekousen en nette? schoenen complementeren hun normale outfit.
Bij het bezoek aan de Chorten en bij het bezoek aan officiële instanties (Dzongs), is een speciale sjaal, de kabney verplicht.
Aan de kleur herken je de functie. De koning draagt geel, de minister oranje, leden van het parlement dragen blauw en de rechterlijke macht heeft een groene kabney. Gewone burgers dragen wit met franje.
Hier zie je gewone burgers van verdienste (ze hebben zogezegd een lintje gekregen) Zij dragen rood. De man met de witte sjaal met rode band is de districtscommissaris.