Taktshang

'507423' door corriedewinter '507423' door corriedewinter

BhutanTaktshang

BhutanTaktshang

Rhododendrons bij het

corriedewinter

Als je plannen hebt om naar Bhutan te gaan, probeer er dan in april/mei te zijn, als de rhododendrons bloeien. Ze zijn uitgegroeid tot bomen van vele meters hoog, zoals je hier ziet bij het Het Tijgernest of Taktshangklooster. Het klooster is tegen een steile rots gebouwd, 700 meter boven de vallei van Paro, op ruim 3000 meter boven zeeniveau. Het verhaal gaat dat Guru Rinpoche, de 'waardevolle boeddhistische leraar', op de rug van een tijger naar deze plek vloog om demonen te temmen. Rinpoche wordt beschouwd als de tweede boeddha. Je kunt alleen te voet of per ezel de zeven tempels van het klooster bereiken, want de weg ernaartoe is erg steil. Het lijkt alsof je recht tegen de wand op moet klimmen, maar je loopt langs een zigzaggend pad door een smalle kloof en daarna klim je over zeer steile trappen tot bij de ingang. Je mag niet fotograferen in of bij het klooster, vandaar deze opname op afstand.

'561171' door corriedewinter '561171' door corriedewinter

BhutanTaktshang

BhutanTaktshang

Op de rug van een...t

corriedewinter

Hier zie je het Tijgernest, het Taktshangklooster tegen een steile rots gebouwd, 700 meter boven de vallei van Paro, op ruim 3000 meter boven zeeniveau. Guru Rinpoche, de 'waardevolle boeddhistische leraar', vloog op de rug van een tijger naar deze plek om demonen te temmen. Hij wordt beschouwd als de tweede boeddha. Het pad naar het Tijgernest is erg steil. Vanaf de plek waar ik hier sta, bij een restaurant na een uur klimmen vanuit het dal, kun je alleen te voet of met een paard of ezel de zeven tempels van het klooster bereiken. Je klimt eerst links naar boven, daalt dan af in de smalle kloof waar je bij een klein poortgebouw komt, dan zigzaggend naar boven rechts over steile trappen tot bij de ingang. Daar moet je je spullen achterlaten, je mag in of vlakbij deze heilige plek niet fotograferen. In de grote ruimte zaten monniken te mediteren bij de beeltenis van boeddha en Guru Rinpoche. De grot waar de Guru drie maanden gemediteerd zou hebben heb ik niet gezien. Ik vond het een inspirerende tocht. We waren er in 2009, nu zou het me niet meer lukken denk ik.

'1101942' door Dalix '1101942' door Dalix

BhutanTaktshang

BhutanTaktshang

Een tijgersnest op...

Dalix

Een misschien wel wereldberoemde tempel is het boeddhistische Taktshang klooster in Bhutan, ook wel bekend als het Tijgersnest. Het is spectaculair tegen een rotswand aangebouwd, op 700 meter boven de Parovallei en meer dan 3000 meter boven zeeniveau. Dit klooster sprak al lang tot mijn verbeelding en drie jaar geleden heb ik het samen met mijn vriendin bezocht. De wandeltocht erheen is prachtig. De uitzichten zijn schitterend en toen we dit indrukwekkende bouwwerk voor het eerst in de verte zagen was dat een kippenvel moment. Het klooster herbergt zeven tempels en is erg intiem. De sfeer is bijzonder en af en toe wat mysterieus. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Bhutan.