Bhutan foto's & tips

'142519' door ronniedankelman '142519' door ronniedankelman

BhutanWangdue Phodrang

BhutanWangdue Phodrang

Wangdue Phodrang

ronniedankelman

Jongen in Wangdue Phodrang.

'486276' door Rhodaxx '486276' door Rhodaxx

BhutanParovallei

BhutanParovallei

Publiek

Rhodaxx

Bhutan is een bijzonder en interessant land om in te reizen en als je gaat dan is het zeer aan te bevelen om een reis te boeken als er veel festivals plaatsvinden. Dat is over het algemeen in september, oktober en begin november. De festivals bestaan uit muziek en dans en behandelen de bekende thema’s als goed en kwaad etc. Persoonlijk keek ik mijn ogen uit naar het publiek dat er aanwezig was.

'312599' door Feije '312599' door Feije

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Monniken, Bhutan

Feije

Jonge Monniken in een klooster even buiten Timphu, Bhutan. Er is geen land ter wereld waar het boeddhisme zo zichtbaar en alomtegenwoordig is in het dagelijks leven als in Bhutan.

'490302' door afrika '490302' door afrika

BhutanParovallei

BhutanParovallei

Vriendelijke oude man

afrika

In de tijd dat ik door Bhutan reisde (1999) werden er maar ca. 2500 buitenlanders per jaar toegelaten, mocht je er slechts zes dagen blijven en er moest constant een gids mee. Maar het is een prachtig en relaxed land. De mensen waren ook supervriendelijk, erg nieuwsgierig en geinteresseerd omdat ze niet zoveel buitenlanders zagen. De foto van deze lieve oude man is genomen op een markt 'ergens' in de Paro vallei.

'458814' door corriedewinter '458814' door corriedewinter

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Khuru, nationale spor

corriedewinter

Hier zie je Khuru, een dartspel dat in heel Bhutan wordt gespeeld. De khuru is de dart, die de speler zelf maakt van hout en een spijker van 10 cm. Iedere speler mag twee khuru’s werpen. Het spel wordt gespeeld met teams van 10 personen. Iedere speler probeert het doel, een houten plaatje op ongeveer 20 meter afstand, te raken. Als het doel is geraakt, maken de spelers een vreugdedans en wordt er luid gezongen. In iedere ronde krijg je een punt voor het geraakte doel. Als er niets is geraakt, krijg je een punt voor de khuru die het dichtst bij ligt. De beste speler krijgt een gekleurde slip aan zijn traditionele gho (jas), die hij om zijn middel heeft geknoopt en het spel gaat verder. Je hoeft niet perse naar een officiële wedstrijd te gaan. Wij zagen deze vriendschappelijke wedstrijden in de buurt van Thimpu en in Jakar. ER zijn geen hekken om achter te staan, dus blijf wel uit de buurt van de scherpe Khuru.

'507423' door corriedewinter '507423' door corriedewinter

BhutanTaktshang

BhutanTaktshang

Rhododendrons bij het

corriedewinter

Als je plannen hebt om naar Bhutan te gaan, probeer er dan in april/mei te zijn, als de rhododendrons bloeien. Ze zijn uitgegroeid tot bomen van vele meters hoog, zoals je hier ziet bij het Het Tijgernest of Taktshangklooster. Het klooster is tegen een steile rots gebouwd, 700 meter boven de vallei van Paro, op ruim 3000 meter boven zeeniveau. Het verhaal gaat dat Guru Rinpoche, de 'waardevolle boeddhistische leraar', op de rug van een tijger naar deze plek vloog om demonen te temmen. Rinpoche wordt beschouwd als de tweede boeddha. Je kunt alleen te voet of per ezel de zeven tempels van het klooster bereiken, want de weg ernaartoe is erg steil. Het lijkt alsof je recht tegen de wand op moet klimmen, maar je loopt langs een zigzaggend pad door een smalle kloof en daarna klim je over zeer steile trappen tot bij de ingang. Je mag niet fotograferen in of bij het klooster, vandaar deze opname op afstand.

'496982' door corriedewinter '496982' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Naar school in...Phun

corriedewinter

We zijn net de grens overgestoken tussen Sikkim en Bhutan en komen in een totaal andere wereld terecht. De hectiek van India gaat over in de rust van Bhutan. Deze jongens zijn op weg naar school. ze dragen hun traditionele uniform,een jas met manchetten, kniekousen en keurige schoenen. Onder hun gho dragen ze gewoon een T-shirt en korte broek. De voorschriften voor kleding en bouwstijl zijn streng, omdat de overheid de cultuur van het land zo lang mogelijk in stand wil houden. Daarnaast vindt de koning het heel belangrijk dat het volk Engels leert. De jongens spreken de taal dan ook uitstekend. Op het platteland is communiceren wat lastiger, maar met gebaren en het boekje Point it, met plaatjes van allerlei zaken, kom je ook een heel eind. Probeer ook kleding aan te schaffen om naar een festival of tsechu te gaan. Het wordt erg op prijs gesteld en je krijgt nog makkelijker contact.

'485367' door corriedewinter '485367' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Een rondreis in Bhuta

corriedewinter

Bhutan, het land van de donderdraak, ligt in de Himalaya. Je komt er niet zo makkelijk, want er is maar een vliegveld en de aanvliegroute is kort gezegd spectaculair. Wij kwamen via Sikkim Bhutan binnen bij Puentsholing en je bent meteen in een andere wereld. De huizen zijn alle in dezelfde stijl gebouwd en versierd met prachtige boeddhistische motieven, de kleding voor het werk en officiële gelegenheden is verplicht en je ziet in iedere stad of dorp gebedsmolens die de hele dag in gang gehouden worden om te bidden voor het nationaal geluk, dat gaat boven het nationaal product. De koning wordt op handen en op het hart gedragen in de vorm van een button en het landschap is lieflijk zoals je hier ziet. Is er dan niets vervelends in Bhutan? Jawel, voor ons westerlingen is het voedsel veel te heet. Men eet er pepers en pepers en nog eens pepers met kaassaus en varens als groente. Bij een buffet staat meestal een schotel speciaal voor toeristen. Neem die dan ook, want de vlammen slaan je echt uit. Om de eigen identiteit van het land te beschermen en het aantal toeristen te beperken betaal je een vast bedrag per dag, variërend van 200 tot 290 dollar, afhankelijk van het seizoen en aantal personen. Het lijkt veel, maar alles is inclusief: verblijf, maaltijden, gids, excursies, vervoer en vliegreis vanaf Paro naar Delhi.

'463035' door corriedewinter '463035' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Tshechu maskerdans

corriedewinter

Bij een Tshechufestival (kloosterdans, door monniken opgevoerd) wordt de Indiase meester Guru Rinpoche geëerd. Hij is de belangrijkste heilige in Bhutan. De kloosterdansen vertellen allemaal de verhalen uit zijn leven. Hier zie je een van de goede geesten bij een Chham, of heilige maskerdans. Hij draagt een blauw masker. Met veel lawaai probeert hij met anderen de slechte geesten, die een rood masker dragen, uit het paradijs te weren. De danser kijkt door de bek van het masker, dat dus niet zijn hele gezicht bedekt. Zijn kin en mond zijn omwikkeld met een witte sjaal. Tip: probeer een klein festival te bezoeken. Het gtote festival in Thimpu is schitterend, maar het is heel massaal. Bij de kleine tshechu kan je overal dichtbij komen en je hebt echt contact met de dorpsbevolking.

'416354' door corriedewinter '416354' door corriedewinter

BhutanThimphu

BhutanThimphu

In het glorieuze fort

corriedewinter

De Tashicho dzong "het fort van de glorieuze godsdienst" in Thimphu is het belangrijkste gebouw van Bhutan. Sinds 1952 is het de regeringszetel. Daarnaast is deze dzong (kloosterburcht) het religieuze centrum van het land, waar 's zomers de geestelijke leider, de Je Khenpo en zijn gevolg verblijven. Het is het grootste klooster van het land en er wonen zo'n 2000 monniken. Deze vriendelijke monnik heeft ons zijn privéverblijf laten zien, waar hij met zo'n twintig andere jongens woont. De deuropening is beschilderd met twee van de acht gelukssymbolen van het boeddhisme: de vaas met schatten en de lotus. De vaas staat voor de rijkdom van de boeddhistische leer, maar ook voor lang leven, rijkdom en voorspoed. De lotus symboliseert de zuiverheid van lichaam en geest. De lotus drijft, is dus niet gehecht aan de aarde, zoals de geest ook los staat van aardse zaken. Ik ben benieuwd of deze jongen dat allemaal overdenkt als hij hier staat.

'292236' door Rhodaxx '292236' door Rhodaxx

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Bolle toet

Rhodaxx

Hier nog een van de kinderen die ik tegenkwam toen ze uit school kwamen. Zoals je bij mijn vorige foto's van dit klasje kan zien kijken ze allemaal vrij serieus. Dit meisje heeft een lekker snoepje in haar mond en dat maakt haar bolle toet nog grappiger.

'256183' door corriedewinter '256183' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Close

corriedewinter

In Bhutan is het nationaal geluk veel belangrijker dan het nationaal product. Alleen materiële welvaart leidt niet tot geluk. Emotionele welvaart moet in evenwicht zijn met de economische vooruitgang. Deze oude mensen zijn al jaren samen, vele jaren gelukkig getrouwd en nog altijd blij met elkaar. Samen wijden ze zich aan het draaien van de gebedsmolens voor het emotionele geluk van iedereen.

'440488' door corriedewinter '440488' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Tshechu blazers op...

corriedewinter

We zijn al vanaf 's morgens vroeg aanwezig bij een tshechu, een religieus festival waarbij de Indiase meester Guru Rinpoche wordt geëerd. Er worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van het klooster. De monniken worden begeleid door de klanken van trommels, cimbalen, hoorns, scherpe fluiten en soms door gezang van monniken langs de kant. De tshechu’s vinden normaal gesproken plaats rond de 10e dag van de maand volgens de Bhutanese kalender, maar de precieze data veranderen soms nog in aanloop naar een festival toe. Wij moesten een paar dagen wachten op een tshechu, omdat de datum niet gunstig was. Deze monniken blazen de longen uit hun lijf door een soor riet, wat de fluit, de kanling, een snerpend geluid geeft.

'512985' door corriedewinter '512985' door corriedewinter

BhutanJakar

BhutanJakar

Achter de schermen in

corriedewinter

We logeren in een hotel dat naast het klooster Ngang Lhakhang hoog boven Jakar ligt. Hier woont o.a een jongen van 12 jaar, de reïncarnatie van de Heilige lama van Phunaka, de belangrijkste zhong in Bhutan. We kunnen dus wat langer in de buurt rondkijken.We hebben de discussie van de monniken al gezien en we mogen een gebedsceremonie van de kleintjes bijwonen. Normaal mag je daar niet fotograferen, nu dus wel. Zie hiervoor eerder geplaatste foto's. Op het moment van de foto hebben de monniken even vrije tijd. De kok staat nog met zijn schort voor te praten, boven staan wat monniken bij hun cellen, anderen hebben zich al omgekleed, want sommigen mogen westerse kleding dragen. Bovendien moeten de gewaden wel eens gewassen worden. Zoals je ziet ligt het klooster tegen de berghelling. Je kunt vanaf hier naar Jakar lopen. Daar ligt ook de grote kloosterburcht. Geweldig om hier te zijn.

'457743' door corriedewinter '457743' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Een feestelijke...geb

corriedewinter

Het bijwonen van een festival (tshechu) is een bijzondere gebeurtenis; niet alleen is het goed voor het karma, het is ook een gelegenheid om elkaar weer te zien na een half jaar hard werken. Tijdens een tshechu ( die 4 of 5 dagen duurt) worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van het klooster, maar er doen ook leken mee.De tsechu wordt rond de 10e dag de maand volgens de Bhutanese kalender gevierd . De dansers worden begeleid door een orkest van kangling (trompet) , drums, die bespeeld worden met een kromme stok en bekkens (rim) die een oorverdovend geluid maken. Dit geluid en de dansen dienen om de kwade geesten uit het paradijs te verjagen. Verder beelden de dansers episoden uit het leven van Guru Rinpoche, de Indiase meester en beschermheilige van Bhutan uit. Hier zie je monniken die de trompet bespelen en de burgemeester van het dorp. Allen dragen een witte sjaal, die verplicht is bij officiële gelegenheden. Verder dragen de dorpelingen de verplichte gho, een soort omslagjas met witte manchetten en kniekousen. Voor de schoenen geldt geen kledingvoorschrift. Helemaal achteraan zie je nog net een van de dames die de intermezzodansen verzorgen. Geïnspireerd door Columbus 6.

'249191' door Cin '249191' door Cin

BhutanThimphu

BhutanThimphu

SMILE

Cin

Hij bleef maar langslopen en om ons heendraaien. Uiteindelijk kreeg ik het door. Toen ik vroeg of ik een foto mocht maken verscheen er een brede smile.

'489472' door corriedewinter '489472' door corriedewinter

BhutanParovallei

BhutanParovallei

Snacks voor het...wee

corriedewinter

Zo, het is bijna weekend. Nog even naar winkel no 7 om de laatste snacks te halen. De winkel is genoemd naar Drukpa Kinley, de beschermheilige van Bhutan. De dame verkoopt westerse snacks, zoals cola, chips en chocolade. Aan de buitenkant is dit niet te zien, want Bhutan wil het authentieke karakter en de cultuur van het land behouden en dan mag er geen reclame op de gevel staan. Er gelden strikte bouwvoorschriften, alle gebouwen worden in dezelfde stijl gebouwd. Het houtwerk is versierd met boeddhistische motieven, zoals parels en lotusbloemen. De winkelende dames zijn ook traditioneel gekleed in lange rok en kort jasje, de verkoopster heeft iets makkelijks aangedaan.

'459629' door PDESOMBERE '459629' door PDESOMBERE

BhutanJakar

BhutanJakar

Fire Blessing tijdens

PDESOMBERE

In BHUTAn houdt iedere abdij jaarlijks één of meerdere festivals, een tsechu. Echt de moeite om dit van nabij mee te maken alhoewel niet evident om de betekenis van de verschillende dansen te volgen en begrijpen. Wij waren op 8 oktober 2014 op het Thangbi Mani festival nabij Jakar, Bumthang (centraal bhutan). Dit festival begint 's morgens met een "FIRE BLESSING". 2 kegelvormig hopen takken en bladeren (lijkt op een kerstboomverbranding :-)) worden in brand gestoken en de mensen lopen tussen die brandende hopen door om een aldus een zegening te bekomen

'259607' door corriedewinter '259607' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Het levenswiel

corriedewinter

In alle kloosters in Bhutan vind je het levenswiel op de muren geschilderd. Onze gids gaf er een goede uitleg bij, maar het is aan te raden het levenswiel van tevoren te bestuderen ( zie mijn tip. daar lees je een langere uitleg) De afbeeldingen zijn overal anders. Dit is dus de Bhutanese versie, De gids is in functie, dat zie je aan zijn kleding. Hij draagt een gho,de officiele dracht als je in functie bent..

'512799' door corriedewinter '512799' door corriedewinter

BhutanPunaka Zhong

BhutanPunaka Zhong

Punakha Dzong, een...

corriedewinter

Vanuit de hoofdstad Thimpu is het maar 80 km reizen naar Punakha, de voormalige hoofdstad. Punakha werd gebouwd waar de Mo Chhu (Moederrivier) samenvloeit met de Pho Chhu (Vaderrivier). En precies op de samenvloeiing van de rivieren (let op de kleur) bouwde men de Punakha Zhong die je hier ziet. De kloosterburcht van 180x70 meter huisvest ook het voormalige winterpaleis; omdat de stad op 1300 m hoogte ligt, is het klimaat hier mild. In de vesting zijn overal tempels, vergaderzalen, woonpaleizen en wat niet al. De laatste koning trouwde hier in 2011, het was fantastisch om te zien (op tv) Ga vooral in mei, dan bloeien de Jacarandabomen volop (zie eerdere foto’s) en wandel ook om de burcht heen.

'485476' door corriedewinter '485476' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Werkkleding in Bhutan

corriedewinter

In de Bumthangvallei bezoeken we een van de vele kloosters. Ik verwachtte daar alleen monniken aan te treffen, maar dat was niet zo. Deze heren zijn met de tuin bezig, het gras wordt keurig onderhouden en de bloemenperkjes aangeharkt. De heren vinden het geweldig dat ik een portret van hen wil maken, want alle aandacht gaat meestal uit naar de monniken en de ouderen die met de gebedsmolens draaien. Aan de gestreepte jas, een gho, kun je zien dat de heren in functie zijn. Deze jas die wat lijkt op een omslagbadjas is namelijk verplichte kleding op het werk. Ze dragen er kniekousen en nette schoenen bij. Tip: loop eens rond op het kloosterrrein, je maakt daar het dagelijks leven van de monniken en van de mensen die er werken mee.

'419488' door corriedewinter '419488' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Guru Rinpoche overwin

corriedewinter

Het bijwonen van een religieus festival (tshechu) is een bijzondere gebeurtenis; niet alleen is het goed voor het karma, het is ook een gelegenheid om elkaar weer te zien na een half jaar hard werken. De tsechu wordt rond de 10e dag van de Bhutanese maankalender gevierd,meestal in oktober en mei. Tijdens de tshechu worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van een klooster. Wij zitten met de families langs de rand van de dansvloer. Monniken voeren dansen uit die verhalen uit het leven van Guru Rinpoche, de Indiase meester en beschermheilige van Bhutan, uitbeelden. Hier zie je de dans van Ging en Tsholing. Ging, een paradijsbewoner, draagt een stoffen tijgervel, een dierenmasker en een trommel. Hij kijkt door de mond van het masker, de ogen van het masker zijn afgedekt. Op zijn hoofd draagt hij de vlam en de drie parels van het boeddhisme. Verder komen op het masker de slechte eigenschappen van een mens in de vorm van doodshoofden voor: onwetendheid, hebzucht, jaloezie, trots en boosheid. Ging verjaagt met veel tamtam de Tsholing (de duivel in het groene gewaad), uit het paradijs van Guru Rinpoche. Tip: bereid je goed voor op wat je te zien krijgt, dan kan je nog meer genieten. Graag openen

'498260' door afrika '498260' door afrika

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Marktkoopman in Thimp

afrika

Bhutan, een koninkrijk ten Noord-Oosten van India en ten Oosten van Nepal heeft het Nationale Bruto Geluk hoger in het vaandel staan dan het Nationale Bruto Product. Het is een zeer relaxed en prachtig land om te bereizen, hoewel je in de tijd dat wij er waren slechts 6 dagen mocht blijven en een pittig bedrag per dag moest betalen. Deze man was een koopman op de markt van Thimpu, de hoofdstad.

'488910' door afrika '488910' door afrika

BhutanParovallei

BhutanParovallei

Opa met kleinkind

afrika

(Gescande foto) In 1999 was ik in Bhutan. Een prachtig, relaxed en authentiek land, waar het BNG (bruto nationaal geluk) belangrijker is dan het BNP (bruto nationaal product). Per jaar mocht ook maar een beperkt aantal toeristen het land bezoeken en volgens mij is dat nog steeds zo. In de buurt van Paro kwamen we deze vriendelijke man met zijn kleinkind tegen. Opvallend hoe goed zijn kleding matcht met de achtergrond.