Jakar

'512985' door corriedewinter '512985' door corriedewinter

BhutanJakar

BhutanJakar

Achter de schermen in

corriedewinter

We logeren in een hotel dat naast het klooster Ngang Lhakhang hoog boven Jakar ligt. Hier woont o.a een jongen van 12 jaar, de reïncarnatie van de Heilige lama van Phunaka, de belangrijkste zhong in Bhutan. We kunnen dus wat langer in de buurt rondkijken.We hebben de discussie van de monniken al gezien en we mogen een gebedsceremonie van de kleintjes bijwonen. Normaal mag je daar niet fotograferen, nu dus wel. Zie hiervoor eerder geplaatste foto's. Op het moment van de foto hebben de monniken even vrije tijd. De kok staat nog met zijn schort voor te praten, boven staan wat monniken bij hun cellen, anderen hebben zich al omgekleed, want sommigen mogen westerse kleding dragen. Bovendien moeten de gewaden wel eens gewassen worden. Zoals je ziet ligt het klooster tegen de berghelling. Je kunt vanaf hier naar Jakar lopen. Daar ligt ook de grote kloosterburcht. Geweldig om hier te zijn.

'459629' door PDESOMBERE '459629' door PDESOMBERE

BhutanJakar

BhutanJakar

Fire Blessing tijdens

PDESOMBERE

In BHUTAn houdt iedere abdij jaarlijks één of meerdere festivals, een tsechu. Echt de moeite om dit van nabij mee te maken alhoewel niet evident om de betekenis van de verschillende dansen te volgen en begrijpen. Wij waren op 8 oktober 2014 op het Thangbi Mani festival nabij Jakar, Bumthang (centraal bhutan). Dit festival begint 's morgens met een "FIRE BLESSING". 2 kegelvormig hopen takken en bladeren (lijkt op een kerstboomverbranding :-)) worden in brand gestoken en de mensen lopen tussen die brandende hopen door om een aldus een zegening te bekomen

'387423' door corriedewinter '387423' door corriedewinter

BhutanJakar

BhutanJakar

De nieuwe goeroe in..

corriedewinter

We logeren in een hotel dat naast het klooster Ngang Lhakhang hoog boven Jakar ligt. Hier woont ook deze jongen, de reïncarnatie van de Heilige lama van Phunaka, de belangrijkste zhong in Bhutan. We mogen een gebedsessie bijwonen en de jongen zit vooraan. Hij schijnt alle gebeden al uit zijn hoofd te kennen zonder ze ooit geleerd te hebben. Na afloop zie ik hem staan op zijn balkon, wuivend naar zijn vriendjes. De man naast hem werkt in het hotel, maar is ook zijn begeleider. Ik mag foto’s maken nadat ik de goeroe in spe toestemming heb gevraagd, maar hij wil niet poseren.

'485205' door corriedewinter '485205' door corriedewinter

BhutanJakar

BhutanJakar

Ga naar een...klooste

corriedewinter

In Bhutan mag je de tempels wel bekijken, maar het is bijna nergens mogelijk een volledige ceremonie bij te wonen, en als het dan kan, mag je er niet fotograferen. In het klooster van Jakar hadden we geluk, we konden bij de kleintjes zijn, die de ceremonie nog moeten leren. Hier blaast een minimonnik op een schelp (van bewerkt been) voor het begin van de ceremonie. Daarna gaat iedereen naar binnen waar de priester de gebeden en andere heilige teksten opzegt. De kinderen moeten die dan nazeggen. Helemaal vooraan zagen wij een jongetje zitten, dat in het geel gekleed was. Het ventje is de reïncarnatie van een bekende goeroe en kende alle gebeden dus al uit zijn hoofd. Opmerkelijk. (zie eerdere foto)

'121974' door appie '121974' door appie

BhutanJakar

BhutanJakar

Masker

appie

Masker

'273752' door corriedewinter '273752' door corriedewinter

BhutanJakar

BhutanJakar

Avondceremonie

corriedewinter

In Bhutan is het bijna nergens mogelijk om een ceremonie bij te wonen en al helemaal niet om te fotograferen. In het klooster van Jakar mochten wij wel fotograferen,bij de kleintjes, die de ceremonie nog moeten leren. Vooraan (in het geel gekleed) zit een jongetje van 8 jaar oud. Hij is de reïncarnatie van een bekende goeroe en kent alle gebeden dus al uit zijn hoofd. De anderen hebben er moeite mee en moeten regelmatig gecorrigeerd worden, ook als ze niet opletten. Dit gaat niet altijd met zachte hand..

'137648' door Mathilde '137648' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Bhutaanse...kloosters

Mathilde

In Jakar in de Bumthangvallei (oostelijk Bhutan) zaten deze jonge monniken in het voorportaal van de religieuze ruimte van het klooster geconcentreerd hun boeddhistische teksten op te dreunen.

'103681' door Mathilde '103681' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Boontjes doppen

Mathilde

Jonge monniken in Jakar in de Bumthang Vallei, het oosten van Bhutan, die op de binnenplaats van het klooster hun eigen boontjes aan het doppen zijn.

'264180' door corriedewinter '264180' door corriedewinter

BhutanJakar

BhutanJakar

In de Dzong

corriedewinter

Een dzong is een kloosterburcht, waar ook kantoren van de regering zijn gevestigd. Dit is het interieur van de Jakar Dzong. Het is er rustig vanwege de festivals die nu (in mei) worden gehouden. Deze monnikjes moeten 'het fort bewaken". Ze doen af en toe een rondje, maar ze vinden het leuker om op de trappen te spelen denk ik. Je kunt goed de architectuur van het gebouw zien. Alles van hout is met zwaluwstaartverbindingen in elkaar gezet. Er komt geen spijker aan te pas! Het hout is beschilderd met traditionele motieven, zoals twee vrolijke geraamtes en een van de vier machtige dieren. Deze dieren: de garuda, draak, tijger en sneeuwluipaard symboliseren geluk, voorspoed, moed en balans.

'176032' door Mathilde '176032' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Eigen boontjes doppen

Mathilde

Jonge monniken bij Jakar in de Bumthang vallei (oost - Bhutan) zitten 's morgens vroeg op de binnenplaats van het klooster hun eigen boontjes te doppen.

'121969' door appie '121969' door appie

BhutanJakar

BhutanJakar

Oude man

appie

Sprekend gezicht

'69295' door Mathilde '69295' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Kloosterschool

Mathilde

In de kloosterscholen zitten monniken urenlang hardop de tibetaans boeddhistische teksten op te dreunen. Dit is een klooster in Jakar, in de Bumthang vallei in het oosten van Bhutan.

'158489' door Mathilde '158489' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Kloosterschool Bhutan

Mathilde

Jonge monniken krijgen les in een van de kloosters in Jakar in de Bumthang vallei in het oosten van Bhutan. De rol van kloosters en de godsdienst is groot in Bhutan. Het land houdt met volle overtuiging vast aan het (tibetaans) bhoeddistisch geloof en er worden regelmatig religieuze muziek- en dans festivals gehouden waarbij vooral monniken een grote rol spelen.

'59143' door Mathilde '59143' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Leuk speelplekje.

Mathilde

Het is vandaag mijn "winkeltjes- in-Bhutan dag" geloof ik.... Hier een kindje dat zich prima vermaakte onder de toonbank van een winkeltje in Jakar, Oost Bhutan.

'69285' door Mathilde '69285' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Jonge monniken

Mathilde

Twee jonge monniken in Bhutan, de een heeft een traditioneel muziekinstrumentje in zijn handen, de ander houdt trots zijn arm naar voren om mij zijn moderne horloge te tonen!

'392658' door nicolevandenbosch '392658' door nicolevandenbosch

BhutanJakar

BhutanJakar

Simpele happiness

nicolevandenbosch

kleine vrolijke monnik in Bhutan druk met het leren van zijn mantra's; happiness straalt van zijn gezicht. Gespot in een klooster in Jakar- Bhutan. As simple as it is

'59337' door Mathilde '59337' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Jonge vrouwen in...de

Mathilde

In grote delen van Bhutan wordt het mannelijk geslachtsdeel vereerd. Veel mensen zijn enthousiaste aanhangers van de Divine Madman, een monnik die voorstander was van een losbandig leven. Dit heeft tot gevolg dat je op veel plaatsen dit soort situaties aantreft. Je ziet ook regelmatig afbeeldingen van het mannelijk geslachtsdeel op woningen en winkels.

'121396' door appie '121396' door appie

BhutanJakar

BhutanJakar

Trotse moeder

appie

Onder weg tref je altijd wel weer een trotse moeder.

'96587' door Mathilde '96587' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Theepauze

Mathilde

Het is hard werken voor de monniken in dit klooster in Jakar, in het oosten van Bhutan. Ze moeten voortdurend boeddhistische teksten opdreunen of meedoen aan religieuze bijeenkomsten. Hier hebben ze even theepauze.

'59329' door Mathilde '59329' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Vrouw in deuropening

Mathilde

Zomaar ergens onderweg naar het oosten van Bhutan: een vrouw die in de deuropening de veters van haar stoere schoenen aan het strikken was en ondertussen even opkeek naar haar kinderen.

'123869' door Mathilde '123869' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Tibetaanse vluchtelin

Mathilde

Deze vrouw komt oorspronkelijk uit Tibet en is in 1959 naar Bhutan gevlucht. Ze is de housekeepster geworden van een prachtige boeddhistische tempel in Jakar, in de Bumthang vallei in het oosten van Bhutan. De meeste Tibetaanse vluchtelingen weten een goed bestaan op te bouwen in Bhutan en zijn zeer gerespecteerd in de samenleving.

'142498' door frankblankers '142498' door frankblankers

BhutanJakar

BhutanJakar

Wild east

frankblankers

ook in bhutan zijn cowboyhoeden populair...

'115120' door Mathilde '115120' door Mathilde

BhutanJakar

BhutanJakar

Vriendelijk echtpaar

Mathilde

Een hele aardige man en vrouw in Jakar in de Bumthan Vallei in het Oosten van Bhutan, met wie we lang stonden te praten. Zij draait haar gebedsmolentje onafgebroken rond, hij heeft, net als zij, gebedskralen in zijn hand. Zij draagt een button van de allereerste verkiezingen die in maart jl. in Bhutan gehouden werden.

'121399' door appie '121399' door appie

BhutanJakar

BhutanJakar

Festival in Jakar

appie

Tijdens het festival draagt men fraaie houte maskers.