Bumthang

'485367' door corriedewinter '485367' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Een rondreis in Bhuta

corriedewinter

Bhutan, het land van de donderdraak, ligt in de Himalaya. Je komt er niet zo makkelijk, want er is maar een vliegveld en de aanvliegroute is kort gezegd spectaculair. Wij kwamen via Sikkim Bhutan binnen bij Puentsholing en je bent meteen in een andere wereld. De huizen zijn alle in dezelfde stijl gebouwd en versierd met prachtige boeddhistische motieven, de kleding voor het werk en officiële gelegenheden is verplicht en je ziet in iedere stad of dorp gebedsmolens die de hele dag in gang gehouden worden om te bidden voor het nationaal geluk, dat gaat boven het nationaal product. De koning wordt op handen en op het hart gedragen in de vorm van een button en het landschap is lieflijk zoals je hier ziet. Is er dan niets vervelends in Bhutan? Jawel, voor ons westerlingen is het voedsel veel te heet. Men eet er pepers en pepers en nog eens pepers met kaassaus en varens als groente. Bij een buffet staat meestal een schotel speciaal voor toeristen. Neem die dan ook, want de vlammen slaan je echt uit. Om de eigen identiteit van het land te beschermen en het aantal toeristen te beperken betaal je een vast bedrag per dag, variërend van 200 tot 290 dollar, afhankelijk van het seizoen en aantal personen. Het lijkt veel, maar alles is inclusief: verblijf, maaltijden, gids, excursies, vervoer en vliegreis vanaf Paro naar Delhi.

'463035' door corriedewinter '463035' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Tshechu maskerdans

corriedewinter

Bij een Tshechufestival (kloosterdans, door monniken opgevoerd) wordt de Indiase meester Guru Rinpoche geëerd. Hij is de belangrijkste heilige in Bhutan. De kloosterdansen vertellen allemaal de verhalen uit zijn leven. Hier zie je een van de goede geesten bij een Chham, of heilige maskerdans. Hij draagt een blauw masker. Met veel lawaai probeert hij met anderen de slechte geesten, die een rood masker dragen, uit het paradijs te weren. De danser kijkt door de bek van het masker, dat dus niet zijn hele gezicht bedekt. Zijn kin en mond zijn omwikkeld met een witte sjaal. Tip: probeer een klein festival te bezoeken. Het gtote festival in Thimpu is schitterend, maar het is heel massaal. Bij de kleine tshechu kan je overal dichtbij komen en je hebt echt contact met de dorpsbevolking.

'292236' door Rhodaxx '292236' door Rhodaxx

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Bolle toet

Rhodaxx

Hier nog een van de kinderen die ik tegenkwam toen ze uit school kwamen. Zoals je bij mijn vorige foto's van dit klasje kan zien kijken ze allemaal vrij serieus. Dit meisje heeft een lekker snoepje in haar mond en dat maakt haar bolle toet nog grappiger.

'440488' door corriedewinter '440488' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Tshechu blazers op...

corriedewinter

We zijn al vanaf 's morgens vroeg aanwezig bij een tshechu, een religieus festival waarbij de Indiase meester Guru Rinpoche wordt geëerd. Er worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van het klooster. De monniken worden begeleid door de klanken van trommels, cimbalen, hoorns, scherpe fluiten en soms door gezang van monniken langs de kant. De tshechu’s vinden normaal gesproken plaats rond de 10e dag van de maand volgens de Bhutanese kalender, maar de precieze data veranderen soms nog in aanloop naar een festival toe. Wij moesten een paar dagen wachten op een tshechu, omdat de datum niet gunstig was. Deze monniken blazen de longen uit hun lijf door een soor riet, wat de fluit, de kanling, een snerpend geluid geeft.

'457743' door corriedewinter '457743' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Een feestelijke...geb

corriedewinter

Het bijwonen van een festival (tshechu) is een bijzondere gebeurtenis; niet alleen is het goed voor het karma, het is ook een gelegenheid om elkaar weer te zien na een half jaar hard werken. Tijdens een tshechu ( die 4 of 5 dagen duurt) worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van het klooster, maar er doen ook leken mee.De tsechu wordt rond de 10e dag de maand volgens de Bhutanese kalender gevierd . De dansers worden begeleid door een orkest van kangling (trompet) , drums, die bespeeld worden met een kromme stok en bekkens (rim) die een oorverdovend geluid maken. Dit geluid en de dansen dienen om de kwade geesten uit het paradijs te verjagen. Verder beelden de dansers episoden uit het leven van Guru Rinpoche, de Indiase meester en beschermheilige van Bhutan uit. Hier zie je monniken die de trompet bespelen en de burgemeester van het dorp. Allen dragen een witte sjaal, die verplicht is bij officiële gelegenheden. Verder dragen de dorpelingen de verplichte gho, een soort omslagjas met witte manchetten en kniekousen. Voor de schoenen geldt geen kledingvoorschrift. Helemaal achteraan zie je nog net een van de dames die de intermezzodansen verzorgen. Geïnspireerd door Columbus 6.

'259607' door corriedewinter '259607' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Het levenswiel

corriedewinter

In alle kloosters in Bhutan vind je het levenswiel op de muren geschilderd. Onze gids gaf er een goede uitleg bij, maar het is aan te raden het levenswiel van tevoren te bestuderen ( zie mijn tip. daar lees je een langere uitleg) De afbeeldingen zijn overal anders. Dit is dus de Bhutanese versie, De gids is in functie, dat zie je aan zijn kleding. Hij draagt een gho,de officiele dracht als je in functie bent..

'485476' door corriedewinter '485476' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Werkkleding in Bhutan

corriedewinter

In de Bumthangvallei bezoeken we een van de vele kloosters. Ik verwachtte daar alleen monniken aan te treffen, maar dat was niet zo. Deze heren zijn met de tuin bezig, het gras wordt keurig onderhouden en de bloemenperkjes aangeharkt. De heren vinden het geweldig dat ik een portret van hen wil maken, want alle aandacht gaat meestal uit naar de monniken en de ouderen die met de gebedsmolens draaien. Aan de gestreepte jas, een gho, kun je zien dat de heren in functie zijn. Deze jas die wat lijkt op een omslagbadjas is namelijk verplichte kleding op het werk. Ze dragen er kniekousen en nette schoenen bij. Tip: loop eens rond op het kloosterrrein, je maakt daar het dagelijks leven van de monniken en van de mensen die er werken mee.

'419488' door corriedewinter '419488' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Guru Rinpoche overwin

corriedewinter

Het bijwonen van een religieus festival (tshechu) is een bijzondere gebeurtenis; niet alleen is het goed voor het karma, het is ook een gelegenheid om elkaar weer te zien na een half jaar hard werken. De tsechu wordt rond de 10e dag van de Bhutanese maankalender gevierd,meestal in oktober en mei. Tijdens de tshechu worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van een klooster. Wij zitten met de families langs de rand van de dansvloer. Monniken voeren dansen uit die verhalen uit het leven van Guru Rinpoche, de Indiase meester en beschermheilige van Bhutan, uitbeelden. Hier zie je de dans van Ging en Tsholing. Ging, een paradijsbewoner, draagt een stoffen tijgervel, een dierenmasker en een trommel. Hij kijkt door de mond van het masker, de ogen van het masker zijn afgedekt. Op zijn hoofd draagt hij de vlam en de drie parels van het boeddhisme. Verder komen op het masker de slechte eigenschappen van een mens in de vorm van doodshoofden voor: onwetendheid, hebzucht, jaloezie, trots en boosheid. Ging verjaagt met veel tamtam de Tsholing (de duivel in het groene gewaad), uit het paradijs van Guru Rinpoche. Tip: bereid je goed voor op wat je te zien krijgt, dan kan je nog meer genieten. Graag openen

'405143' door corriedewinter '405143' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Knappe manbij de...ts

corriedewinter

Deze week is het feest; de tshechu, religieuze kloosterdansen zijn in volle gang. Wij zijn aanwezig in een heel klein klooster, dus we vallen wel op als buitenlanders. Iedereen vindt het leuk om op de foto te gaan. Deze meneer heeft ook weer zijn traditionele gho aan, dit keer een geborduurde, want het is feest. Alleen zijn brede lach..de tandarts zou hier heel wat werk aan hebben.

'525674' door corriedewinter '525674' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Geluk op de deur in..

corriedewinter

Deze foto is gemaakt in een klooster in de Bumthangvallei, maar de opname zou in elke andere provincie en bij elk willekeurig huis gemaakt kunnen zijn. In Bhutan gelden namelijk strikte bouwvoorschriften; de huizen zijn alle volgens hetzelfde principe gebouwd en beschilderd. Het hout van de deuren is geschilderd in aardetinten en rond de deur vind je boeddhistische symbolen: parels, schelpen, of zoals hier lotusbloemen. Op de deur zie je een versie van het levenswiel waarmee de boeddhistische leer uitgebeeld wordt. Het wiel draait, zodat de leer van het geluk verspreid wordt. De kippen hebben het in ieder geval al naar hun zin.

'512020' door corriedewinter '512020' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Gebedsmuur voor het..

corriedewinter

Als je naar Bhutan gaat, word je volledig ondergedompeld in een andere cultuur.Het is de cultuur waar het nationaal geluk boven het nationaal product gaat. De bevolking doet er alles aan om dit voor elkaar te krijgen door veel te bidden. In iedere dorp staat dan ook een grote gebedsmolen die in gang gehouden wordt door meestal ouderen. Verder zie je overal in het enige boeddhistische koninkrijk ter wereld deze zogenaamde manimuren . Op het bovenste gedeelte van de muur liggen grote stenen die beschilderd zijn met boeddhistische spreuken, meestal het bekende Om Mani Padme Hum. Bovenop staan torentjes, die samengesteld zijn uit gebedsstenen met vooraan een chorten of stupa. Je kunt om de muur een gebedsronde (kora) lopen, weer ter bevordering van het nationaal en je eigen geluk.

'348818' door corriedewinter '348818' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Kloosterburcht

corriedewinter

Bhutan is het enige Boeddhistisch Koninkrijk ter wereld met een wel heel bijzondere filosofie. De vader van de huidige koning bedacht het "Bruto nationaal geluk" als alternatief op het "Bruto nationaal product". Hierbij staat het geluk van de mensen voorop. Het geluk bereik je niet alleen door materiële zaken, maar bovenal door te leven in vrede en harmonie met de omgeving. Het is vooral de oudere generatie die werkt aan het Nationaal Geluk door "1000 dagen, 1000 gebeden" te reciteren en de gebedsmolens draaiende te houden. Monniken bestuderen de heilige geschriften in de vele kloosterburchten (dzongs) en tempels. Hier zie je hoe goed zo'n dzong te verdedigen is: hoge muren en trappen en weinig ramen.

'270659' door corriedewinter '270659' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Mooi voor de tshechu

corriedewinter

Met deze dame zat ik samen op een kleedje tijdens de tshechu. Overal vandaan komen de mensen om samen feest te vieren en naar gemaskerde dansen te kijken die episodes uit het leven van guru Rinpoche, de stichter van Bhutan, uitbeelden. Iedereen brengt zijn eigen picknick mee en alles wordt gedeeld. Een bijzondere ervaring!

'484919' door corriedewinter '484919' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Zo doe je helemaal..

corriedewinter

Het bijwonen van een religieus festival (tshechu) is een bijzondere gebeurtenis; niet alleen is het goed voor het karma, het is ook een gelegenheid om elkaar weer te zien na een half jaar hard werken. De tsechu wordt rond de 10e dag van de Bhutanese maankalender gevierd, meestal in oktober en mei. Tijdens de tshechu worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van een klooster. Wij zitten en staan met de families langs de rand op de binnenplaats van het klooster. Monniken voeren dansen uit die verhalen uit het leven van Guru Rinpoche, de Indiase meester en beschermheilige van Bhutan, uitbeelden. Hier zie je de dans van Ging en Tsholing. Ging, een paradijsbewoner, draagt een stoffen tijgervel, een dierenmasker en een trommel. Hij kijkt door de mond van het masker, de ogen van het masker zijn afgedekt. Op zijn hoofd draagt hij de vlam en de drie parels van het boeddhisme. Gings helpers verjagen met veel tamtam de Tsholing (de duivel in het groene gewaad), uit het paradijs van Guru Rinpoche. De duiivel vlucht de duisternis in, maar probeert toch later terug te komen, tot hilariteit van de aanwezigen. Je doet helemaal mee als je je feestelijk kleedt, net als de dorpsbewoners. Dames in een kira, een wikkelrok, een wonju (blouse met lange mouwen en een kort jasje daarover. Heren dragen een gho, een soort badjas met witte manchetten. De witte sjaal is verplicht bij officiële gelegenheden, uiteraard niet voor gewone dorpelingen. Een extra voordeel voor andere fotografen is dat toeristen minder opvallen op een foto en dat je zelf als fotograaf heel dichtbij kunt komen.(zie foto)

'138982' door ronniedankelman '138982' door ronniedankelman

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Bumthang

ronniedankelman

Dit meisje kwam ik tegen in de Bumthang vallei.

'513360' door corriedewinter '513360' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Een ereplaats bij de.

corriedewinter

Bhutan is het land waar het Nationaal Geluk boven het Nationaal Product gaat. Voor het Nationaal geluk tellen vier punten: duurzame economische ontwikkeling waarvan de opbrengst gelijkwaardig over de bevolking wordt verdeeld, behoud van eigen cultuur, bescherming van natuur, en goed bestuur. Om het geluk extra te bevorderen draaien de gebedsmolens volop. Er is bij voorbeeld een groep ouderen die 1000 dagen lang duizend gebeden wil bewerkstelligen. Je bevordert het geluk ook door een tshechu bij te wonen. Dit religieuze festival wordt gehouden ter ere van Guru Rinpoche, de kostbare meester, ook wel de tweede boeddha genoemd. Deze oude mensen hebben een ereplaats gekregen aan de rand van de binnenplaats van het klooster waar de tshechu wordt gehouden. De dames zijn gekleed in hun mooiste kra, een soort overgooier met een zijden jasje erover en meneer draagt een gho, een omslagjas met brede manchetten. De gho is aan beide kanten draagbaar; de effen kant is voor feestelijke gelegenheden, de geruite binnenkant meer voor dagelijks gebruik. Deze kleding is verplicht bij openbare officiële gelegenheden, ook om de cultuur zoveel mogelijk te behouden.

'273460' door corriedewinter '273460' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Tshechu Damkar

corriedewinter

Bij een Tshechu (kloosterdans, door monniken opgevoerd) wordt de Indiase meester Guru Rinpoche geëerd. Hij is de belangrijkste heilige in Bhutan. Rond 800 verspreidde hij het Tantrisch boeddhisme vanuit India over de Himalaya en ook in Bhutan. De kloosterdansen vertellen allemaal de verhalen uit zijn leven. De tshechu’s vinden normaal gesproken plaats rond de 10e dag van de maand volgens de Bhutanese kalender, maar de precieze data veranderen soms nog in aanloop naar een festival. Bij ons werd het Urufestival verplaatst, daarom bezochten wij de tshechu in Dhamkar. Het is een intiem festival, waar nog niet zoveel toeristen komen. Dit is de dans van Ging en Tsholing. De Ging dragen stoffen tijgervellen, dierenmaskers en trommels. Zij verjagen de Tsholing (de duivel in het blauwe gewaad), uit het paradijs van Guru Rinpoche.

'136967' door ronniedankelman '136967' door ronniedankelman

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Interessant

ronniedankelman

Op de rug van moeders. De toerist was interessanter dan het festival.

'485144' door corriedewinter '485144' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Het mooiste uitzicht.

corriedewinter

We bezoeken een kleine tshechu, een kloosterfestival in de Bumthangvallei. Tijdens een tshechu ( die 4 of 5 dagen duurt) worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van een klooster, maar er doen ook leken mee.De tshechu wordt rond de 10e dag de maand volgens de Bhutanese kalender gevierd, wij maken een dag mee. De dansers worden begeleid door een orkest van kangling (trompet) spelers, drums, die bespeeld worden met een kromme stok en bekkens (rim) die een oorverdovend geluid maken. Deze geluiden en de dansen dienen om de kwade geesten uit het paradijs te verjagen. Verder beelden de dansers episoden uit het leven van Guru Rinpoche, de Indiase meester en beschermheilige van Bhutan uit. Hier zie je monniken die de rim en de drum bespelen. De kinderen zijn op het dak geklommen om alles beter te kunnen zien. Ze zijn traditioneel gekleed (verplicht bij officiële feesten) en het wordt erg op prijs gesteld als toeristen zich aanpassen. Ik had zelf een zijden sjaal omgedaan en een button van de koningen van Bhutan opgespeld. De koningen hebben een heiligenstatus, dus dit gebaar werd zeer gewaardeerd.

'326031' door ejfovermaat '326031' door ejfovermaat

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Dat is lachen !

ejfovermaat

Met deze foto wil ik iedereen bedanken voor hun reactie en felicitaties op mijn topfoto van de week. Ik vond de foto ook wel erg mooi, maar had niet verwacht dat deze tot topfoto verkozen zou worden. Er zijn zoveel goede fotografen op de community ! Dus nogmaals mijn dank. Bij deze wil ik ook de andere winnaars ; Konne ,Annette, Bianca en Trudy feliciteren met hun nominering. De foto is gemaakt in een klein dorp, waarbij dit kleine meisje achter de toonbank van een piepklein winkeltje zat. Na wat geinen schoot ze in een schaterlach. Het moment om de camera te voorschijn te halen en af te drukken.

'418286' door corriedewinter '418286' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Bouwkunst in Bhutan

corriedewinter

Ik ga op zoek naar postzegels, een prachtig souvenir, zeker in Bhutan. We worden verwezen naar de General shop in Dakar waar je hier de ingang van ziet. Het is geen reclame op de muur, maar een normale manier van beschildering. Veel huizen zijn met een fallus versierd, hét symbool van de vruchtbaarheid, in het bijzonder van Drukpa Kinley, de 'Heilige Gek'. Hij had lak had aan sociale conventies, kleedde zich zoals hij wilde en verleidde graag de vrouwtjes. De Bhutanezen zijn zo gek op hem omdat hij de mensen het mooiste kan geven dat er is, namelijk leven in de vorm van kinderen. Er zijn vele legendes over hem in omloop. Kinley versloeg bijvoorbeeld demonen die de toegang tot de valleien van Bhutan bezet hielden. Nu Bhutan wat meer op het westen gericht is, worden deze schilderingen minder vaak toegepast. Men houdt het nu liever bij dieren of bloemen. En ja, ze hadden daar prachtige postzegels!

'341968' door corriedewinter '341968' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Vakantie en feest!

corriedewinter

Deze vrienden zijn op een dak geklommen om beter de dansen van de tsechu, een religieus kloosterfeest ter ere van Guru Rinpoche, te kunnen zien. Het festival duurt wel een week en de kinderen hoeven niet naar school. Ze dragen wel hun traditionele verplichte kleding, een jas (gho) met witte afneembare manchetten. Buiten het klooster is een markt ingericht, waar speelgoed en lekkere dingen verkocht worden. De jongens gaan op de geweertjes af en houden hele schijngevechten. De meisjes kopen een tasje of popje. Ik zag er zelfs een soort lego.

'311835' door corriedewinter '311835' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Hoornblazer tijdens..

corriedewinter

Een tshechu is een religieus festival, waarbij de Indiase meester Guru Rinpoche wordt geëerd. Er worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van het klooster. Daarbij worden ze begeleid door de klanken van trommels, cimbalen en hoorns, en soms door gezang van monniken langs de kant. Een festival duurt vaak een week, maar het mooiste is de derde dag, wanneer de dansen beginnen. Guru Rinpoche is de belangrijkste heilige in Bhutan. Rond 800 verspreidde hij het Tantrisch boeddhisme (ook wel Vajrayana of Mantrayana) vanuit India over de Himalaya en ook in Bhutan. Hij is de stichter van de Nyingma-school, de oudste stroming binnen het Tibetaans boeddhisme. De opgevoerde kloosterdansen vertellen allemaal de verhalen uit zijn leven. De tshechu’s vinden normaal gesproken plaats rond de 10e dag van de maand volgens de Bhutanese kalender, maar de precieze data veranderen soms nog in aanloop naar een festival toe. Wij moesten een paar dagen wachten op een tshechu, omdat de datum niet gunstig was. Deze monnik is waarschijnlijk al uitgetreden, want hij draagt de traditionele gho, een gestreepte jas met afneembare witte manchetten. Zijn hoed behoort wel bij de stroming die hij aanhangt.

'404833' door corriedewinter '404833' door corriedewinter

BhutanBumthang

BhutanBumthang

In functie in Bumthan

corriedewinter

In de Bumthangvallei bezoeken we een van de vele kloosters. Ik verwachtte daar alleen monniken aan te treffen, maar dat was niet zo. Deze man is met de tuin bezig, hij lijkt een soort klusjesman. Zijn maat ziet er hetzelfde uit en ze vinden het geweldig dat ik een portret van hen wil maken. Aan de gestreepte jas, een gho, kun je zien dat de man in functie is. Deze jas die wat lijkt op een omslagbadjas is namelijk verplichte kleding op het werk.