Bumthang

Bhutan dag 8: Waar we 17 keer per kilometer slingeren

nigelenjitske was hier op 2010-10-15 Gepost op: 2010-10-30 0 reacties.
Zondag 10 oktober Toen onze gids gekscherend zei dat we vandaag 8 uur moesten rijden dachten we nog, het zal toch niet weer? Maar jawel, hoewel de weg naar de Bumtang Vallei hemelsbreed misschien 80km is, vergt het ons 170km slingeren en het doorkruizen van twee bergpassen. De harde statistieken liegen er dan ook niet om - 17 bochten per kilometer gemiddeld door het gehele land genomen. Dat zal vast een record zijn. Koud onze logeerbergboerderij (dat is een leuk Scrabble woord!) af is een groepje Bhutanezen het lokale dartspel aan het spelen. Vergelijkbaar als het boogschieten worden groot uitgevallen darts over een afstand tot een meter of 20-40 gegooid op een doel ter grote van een paperback boek. Uiteraard worden we getrakteerd op de nodige strijdliederen en vreugdedansen en zijn de spelers gehuld in de authentieke kledij. Monniken mogen niet boogschieten en spelen daarom soms wel dart, wat bij uitzondering wel mag. Onderweg naar Bhumtang slingeren berg op en af en verandert het landschap en de temperatuur drastisch. Tussendoor lopen we wat stukjes om de benen te strekken en zien we voor het eerst Jaks op een hoogte van 3500meter. In de winter komen ze wel lager maar zomers zeker niet, aangezien ze dan over de kook raken en mogelijk overleiden. Jitske hangt op de tweede pas de typische gebedsvlaggetjes op ter nagedachtenis aan haar vorig jaar overleden vader, tussen duizenden andere vlaggen aan een sculptuur van het eeuwige leven en reincarnatie. Een mooi en verdrietig moment. We slingeren vervolgens lekker verder naar Rincheling lodge in de Bhumtang vallei, waar we de nacht gaan doorbrengen in een leuk huisje met houtkachel. Voor dat we gaan slapen besluiten we toch 'de stad' even in te gaan om het nachtleven te ontdekken. Samen met gids en chauffeur belanden we in een entertainment bar, waar tegen 'sponsoring' (kost wel geld maar is blijkbaar geen 'betaling'?) een aantal optredens voor de gasten verzorgt worden. Heen en weer wiegende dames en waarschijnlijk vals zingende heren. Het weinige publiek vertrekt al snel, waarna wij ook maar verhuizen naar een poolcafe verderop. De chauffeur en ik (Nigel) gaan glorieus ten onder tegen de gids en Jitske. Mogelijk dat de lokale 8% alcohol dragen '11.000' bier in flesjes van 600ml er debet aan zijn. Morgen revanche?
0
0

Foto's bij dit blog

Bij de traditionele spelletje boogschieten en darten horen leuke vreugdedansjes bij een geraakt doel.
Op een van de bergpassen hangen we gebedsvlaggetjes op ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden vader van Jitske.
In de Bumthang vallei wordt druk gewerkt aan het oogsten van diverse groenten. Deze heer was druk bezig in het aanzienlijk koelere klimaat.
De Bumthang vallei staat in heel Bhutan bekend om haar vrouwelijk schoon. De grote hoogte maakt het dat de dames vaak een rode blos op de wangen hebben, wat voor Bhutanese mannen erg aantrekkelijk is. Deze Bumthang-dame was bezig van Jak vacht kleding te weven.
Alle blogs van nigelenjitske
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.