Bumthang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het traditionele leven in Bhutan

Bumthang,
Bhutan


Deze foto is gemaakt in de Bumthangvallei, maar de opname zou in elke andere provincie gemaakt kunnen zijn. In Bhutan gelden namelijk strikte bouwvoorschriften; de huizen zijn alle volgens hetzelfde principe gebouwd en beschilderd. De muurversieringen stellen machtige dieren voor, zoals de garuda, de tijger of de sneeuwleeuw. Het hout is beschilderd met boeddhistische symbolen: parels, schelpen, of lotusbloemen.
Op de deur zie je meestal een versie van het levenswiel, waarin de boeddhistische leer uitgebeeld wordt.
Ook de kleding is voorgeschreven. Jonge mensen dragen buiten hun werk wel westerse kleding, maar het wordt niet algemeen gewaardeerd. Deze dames dragen een kira, een soort overgooier, die ze vastmaken met een geweven band om hun middel. Zilveren broches fungeren als gesp. Verder meestal een zijden jasje en degelijke schoenen.

Al deze voorschriften zijn opgesteld om de cultuur en zorg in stand te houden. Dat is ook de reden dat Bhutan regels opstelt ten aanzien van toeristenbezoek, zoals een vast te betalen bedrag per dag (1-9-2019: 200-250 dollar) Hiervoor krijg je een gids, vervoer, voedsel, onderdak en entrees.
65 dollar gaat naar het koninkrijk: gezondheidszorg, scholing en infrastructuur worden hieruit bekostigd.