Bhutan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bhutan image

De weg naar Tijgernest

Bhutan
Azië
Travelbag

De weg naar Tijgernest

Wanneer je Bhutan zegt, dan wordt er vaak meteen aan het Tijgernest gedacht. Een bedevaartsplaats voor boeddhisten. Je hebt Bhutan eigenlijk niet gezien als je hier niet bent geweest. Het klooster/grot ligt tegen een bergwand aangeplakt en dat maakt het ook zo bijzonder. Het is (vond ik) ook meer de weg er naar toe die het zo speciaal maakte, dan het klooster zelf.

De weg er naar toe vergt wat zweet en inspanning en er zijn best veel mensen die hun einddoel niet halen. Het ligt op ongeveer 3120 meter en de hoogte kan je parten gaan spelen. Ik heb verschillende mensen terug zien gaan die niet goed werden onderweg. Bedenk van te voren of je lichaam deze inspanning aan kan. Zorg voor veel water, een pet en goede schoenen en ga zo vroeg mogelijk in de ochtend.

Het pad begint bij een parkeerplaats, het eerste stuk is wat glooiend, maar al snel wordt het pad steiler en wordt het een oneffen pad vol kuilen en flink wat stenen vrij steil omhoog. Je loopt voornamelijk door bosachtig gebied. Halverwege zit een restaurantje waar je even op adem kunt komen en wat kunt drinken. Je kunt ook besluiten om hier te blijven, want hier krijg je eigenlijk het Tijgernest al mooi in het vizier.

Maar ja, je bent hier met een doel en verder zul je gaan. Op het laatste stuk vind je nog een enorm aantal trappen (500 omhoog en 200 naar beneden). En dan ben je eindelijk boven. Een ervaring rijker en bij het Tijgernest. Fotograferen is hier ten strengste verboden, vandaar ook dat je het Tijgernest altijd vanuit de verte op de foto's ziet staan. De naam, de inspanning die je moet leveren om er te komen en de omgeving maken dit alles zeer de moeite waard. Zeker niet overslaan.