Bhutan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bhutan image

Bhutan omgeving Paro, Thimphu, Phunakha, Bhumtang

Bhutan
Azië
JHulst

Bhutan omgeving Paro, Thimphu, Phunakha, Bhumtang

Hallo allemaal, daar zijn we weer!

wederom bedankt voor jullie reacties op deze site en via whats app.

Zoals jullie weten is de reis naar Tibet niet doorgegaan en zijn we naar Bhutan gegaan. Nou we kunnen zeggen dat dit een hele goeie keus is geweest. Op 31 mei zijn we vanuit Kathmandu richting Paro gevlogen waar we werden opgewacht door onze prive gids en -chaufeur, Tshering en Thapa. We werden hartelijk ontvangen inclusief "witte" shawl. Na aankomst zijn we meteen doorgereden naar de hoofdstad Thimphu waar we een rondleiding hebben gekregen, we zijn oa bij het mega grote buddha beeld (39 m hoog) boven op een berg geweest het memorial stupha en we hebben het nationale beest van Bhutan gezien: de Takin, een kruising tussen een koe en een geit... muj moar ff'm opzoeken op internet (heel vaag beest).
De volgende dag zijn we aan onze rondreis begonnen richting Bhumtang valley. Op de kaart lijkt dit maar een klein stuykje zo'n 200 km maar geloof ons met de smalle wegen en bergen duurde het 2 dagen voor we er waren. Onderweg hebben we echt fantastische dingen gezien. In Phunakha zijn we naar een Dzong geweest, dit is een combinatie van een overheids kantoor en een klooster. De meeste Dzongs in Bhutan zijn gebouwd in de 17e eeuw. De naam van elke Dzong is het zelfde als de plaats waar ze sttan, dus in Phunakha is dit Phunakha Dzong. We zijn onderweg ook een aantal passen gepaseerd varierend van 2500 tot 3500 m hoogte. Op het hoogste punt rij je onder een soort poort door en staat een stupha en overal hangen gebeds vlaggen. Na twee dagen rijden komen we aan in Bhumtang valley, dit is in het midden van Bhutan. De omgeving is hier heel landelijk met veel traditionele huizen en veel kloosters. De nationale sport is boogschieten dus overal zie je mannen in traditionele kleding (gho) met bamboe bogen tekeer gaan. Bhumtang is voor de mensen een heel religieus gebied waar ook een van de oudste kloosters staat uit de 7e eeuw (dron chakhar lhakhang) zelfs de muur schilderingen komen uit deze tijd echt gaaf om te zien. Onze super toffe gids Tshering ,weet enorm veel over alles dus het was zo informatief dat ons hoofd soms begon te tollen. Na een aantal kloosters te hebben bezocht zijn we nog naar het "burning lake" gegaan wat in het boedhisme ook weer een belangrijke plaats inneemt. Na een korte wandeling door de bergen kom je aan bij een klein meertje waar ook weer alles volhangt met gebeds vlaggen (Deze worden vaak opgehangen waar veel wind staat oa bruggen en berg toppen). Deze plek is ook weer heel bijzonder en spiritueel. Na twee dagen gaan we weer richting Paro zo'n 9 uur rijden. Onderweg zijn we nog even gestopt in Thimphu waar we een art-instituut hebben bezocht waar men opgeleid wordt voor schilder (religieuse schildering voor op tempels), beeldhouwers , houtsnijders en borduurders. (echt iets voor onze desertbro!!!) In thimphu zijn we ook gestopt bij de zus van Tshering , supertof om daar even langs te gaan, bij de mensen thuis. Dezelfde avond zijn we nog bij een culturele dans voorstelling geweest waar ze oa maskerdansen en andere traditionele dansen uitvoerden. De volgende dag hebben we letterlijk het hoogtepunt van onze reis beleefd namelijk een tocht naar het "Tigers nest". Dit is een klooster wat echt tegen een bergwand aangeplakt is. Het ligt op 3000 m hoogte en vanaf het punt waar wij begonnen was het 800 meter klimmen over stoffige paadjes. Hier hebben we een zegening van Rimphuche ontvangen, dit is een heel belangrijke hoofdmonnik. We hebben wederom enorm veel geluk dat wij Rimpuche treffen tijdens een belangrijke ceremonie wat 1 x per jaar plaats vindt. Wat is dit een bijzondere intense spirituele ervaring, zo op deze plek. WAUW!!
'S avonds zijn we bij een localfarmhouse geweest waar we echt Bhutaans eten gekookt hebben samen met de bewoners, chilicurry! mmmmmmmmmmm wat lekker, echt boedhistisch eten, met veel aardappelen, kaas, en chilli's. Hier hebben we een hotstone bad genomen, een schuur met daarin een houten tobbe met water wat ze verwarmen met gloeiend hete stenen uit de rivier, vol met mineralen wat bermgras, kruiden die lijken op eucalyptus, heerlijk met echte herbal thee! Hoe landelijk en puur wil je 't hebben?,nou zo!!!
De volgende dag was het tijd om het land van de donderdraak te verlaten, dit was best emotioneel na samen 8 fantastische dagen te hebben beleefd! Bhutan is echt een aanrader, zeker voor jou JJ!
Tijdens onze vlucht naar Kathmandu hebben we gevraagd of we rechts bij het raam mochten zitten, en ja hoor we waren nog op tijd daarvoor, dit omdat je The Mount Everest dan kunt zien als het helder is! Wihoei dat was het op de terugweg! En ok het is geen Mount Everst Base camp Tibet geworden Libert! maar...... het was fantastisch en ja we hebben genoeg foto's genomen. Alstublieft dankuwel!

Vandaag zijn we weer in het vol met smog en veel lawaai Kathmandu aangekomen. Hoera morgen vertrekken we via Delhi naar Bangkok, hier blijven we 2 dagen om dan op de 10 e de trein te pakken naar de grens met Cambodja.

Veel liefs van ons!
ps veel kijkplezier bij het EK jullie allen en David in het bijzonder, Eegien sterkte en succes!
pss Barry en Marieke jullie boekje is geweldig!

Foto's

07a00.jpg
07a00.jpg
JHulst
07a00.jpg
07a00.jpg
JHulst
01b27.jpg
01b27.jpg
JHulst
e91c1.jpg
e91c1.jpg
JHulst
01b27.jpg
01b27.jpg
JHulst
b68d0.jpg
b68d0.jpg
JHulst
b68d0.jpg
b68d0.jpg
JHulst
e91c1.jpg
e91c1.jpg
JHulst
e91c1.jpg
e91c1.jpg
JHulst