Bhutan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bhutan image

Bhutan

Bhutan
Azië
Ronniedankelman

Koninklijk Bhutan

Als je naar Bhutan gaat moet je het land in of uit via de enige luchthaven van het land in Paro. De rest van het land is zo bergachtig dat er geen luchthaven gebouwd kan worden. De vlucht van Delhi naar Paro is erg spectaculair: het schijnt dat er geen andere vlucht zo dicht langs Mount Everest gaat, waarna je kris kras tussen bergtoppen door afdaalt richting Paro....

Wat meteen opvalt is de rust die het land uitstraalt en de vriendelijkheid van de mensen. De mensen moeten -als ze aan het werk zijn- traditioneel gekleed gaan. Vooral in het westen van het land zijn de hotels vrij luxe en overal is het erg netjes. Onze reis volgde de volgende route:

Dag 1 Paro
Op de tweede dag een beklimming naar het toeristische hoogtepunt, het Tigers Nest (het Tagtsang klooster). Een klim van ongeveer 800m en daar hangt het klooster aan een bergwand. Erg indrukwekkend.

Dag 2 en 3 Thimpu
Op 6 november wordt de 5e Koning gekroond. Het hele land is in een feeststemming. Helaas vertrekken we de 6e uit Thimpu en zullen we het hoogtepunt van de festiviteiten (op 7 en 8 november) moeten missen. Op 6 november gaan we naar de Dzong (fort) van Thimpu waar de Koning allerlei ceremonies ondergaat. Wij staan -gewapend met camera's- in de rij om bij de Koning "langs" te gaan. Helaas mag je niet met camera naar binnen en is onze bus weg, zodat we niet naar binnen kunnen. Gelukkig krijgen we via de tv veel van het feest mee.

Dag 4 Punakha
Punakha is de oude winterhoofdstad en vooral de Dzong is erg indrukwekkend. Normaal mag je in de winter de Dzong bijna nooit in, omdat de regering er dan zetelt, maar nu zijn die natuurlijk bij viering van de kroning, zodat wij wel naar binnen mogen.

Dag 5 Phobjika
In de Phobjika vallei overwintert de zwartnekkraanvogel. Deze zeldzame vogel is voor de Bhutanese bevolking erg belangrijk. Samen met het WWF is de vallei dusdanig afgeschermd dat je niet te dichtbij de vogels kan komen en is er ook geen electriciteit om de vogels niet af te schrikken.

Dag 6 Trongsa
Op naar de zesdaagse trektocht door de Black Mountains en overnachten in het niet-zo-bijzondere dorp Trongsa.

Dag 7-12 Nabji Trail
Zes dagen wandelen door de Black Mountains waar de eerste bewoners van Bhutan vandaan komen. We hebben mazzel: op 11 november, de verjaardag van de 4e Koning, ligt er bij onze "ontbijttafel" een officiele uitnodiging van een school. We worden uitgenodigd om de verjaardag van de 4e Koning te vieren op de school. We worden als VIPs onthaald en we krijgen in de ochtend 29 dansen en liedjes voorgeschoteld. In de middag is er een sportmiddag en mogen we meedoen en zijn we jury tijdens de sporten. Grappig om te zien dat ze in Bhutan ook zaklopen, koekhappen en hardlopen...

Dag 13 en 14 Bumthang
De belangrijkste reden om naar Bhutan te gaan: het bezoeken van een festival. Eergisteren met een gids gesproken die de tip gaf onderweg ook even te kijken bij het Prakhar festival en daarna door te rijden naar de bestemming het festival Jambay Lakhang. We bezochten het Prakhar festival op dag 1 net op het moment dat de Black Hat dance opgevoerd werd, één van de mooiste dansen. Daarna naar het Jambay Lakhang festival waar we de tweede en de derde dag van dat festival meepikken. Veel locals gaan een dagje festival doen en vermaken zich prima op een "picknick" kleedje. Twee dagen muziek en dans, heel erg bijzonder.

Dag 15 Mongar
Hoe meer je naar het Oosten van Bhutan reist, hoe minder toeristen je tegenkomt. Als je van Bumthang naar Mongar reist moet je de hoogste wegenpas van het land over, de Thrumshing La (3.750 meter). Dit is de psychische grens tussen oost en west. Daarna volgt een indrukwekkende afdaling van 3.200 meter. In de Dzong van Mongar wordt door Monniken geoefend voor het festival van december.

Dag 16-18 Trashigang
Vanuit Trashigang kun je leuke uitstapjes maken naar Ranjung, Gom Kora en Tashi Yangtse. Ook in Trashigang wordt druk geoefend voor het festival van volgende maand.

Dag 19 en 20 Sandrup Jonkhar
Daar waar de bergen ophouden begint India. Sandrup Jonkhar ligt op de grens aan de Bhutanese kant en is een mix van beide landen. Vanaf de luchthaven van de hoofdstad van Assam Guwuhati kun je via Delhi weer naar huis. Het is niet zo veilig in Assam, zeker niet na de bomaanslagen van eind oktober. En al helemaal niet in een auto met een Bhutanees kenteken, want de rebellen uit Assam zijn ooit onder leiding van de 4e Koning door het leger van Bhutan de bergen van Bhutan uitgejaagd en zinnen nog steeds op wraak.

Lang leve de Koning