Bangladesh reisblogs

Ship-Breaking Bangladesh

hboluijt was er (tot 20 mrt 2010) Gepost op 14 jan 114 reacties

Langs de kust ten noorden van Chittagong zijn de zogenaamde "Ship-Breaking Yards" te vinden. Een controversiële industrie waar enorme schepen stuk voor stuk niet in mootjes gehakt, maar gesneden worden.

Om 6 uur in de morgen zaten we in de CNG (de op aardgas aangedreven riksja van Bangladesh) op weg naar de Ship-Breaking Yards. Na een minuut of 20 wees alles er op dat we op de goede weg zaten. Langs de weg etaleren tientallen handelaartjes de meest uiteenlopende verzamelingen sloop uit de schepen. Van scheep interieur en reddingsloepen tot enorme diesels. Onvoorstelbaar wat een brokken staal sommigen op hun erf hebben liggen. Niet veel later zagen we de zee en de eerste enorme schepen aan de kust. We moeten vlak bij Bhatiara geweest zijn.

Door alle negatieve aandacht in de media, welke zeker gegrond is, is het bijna onmogelijk geworden de werven te bezoeken. Een van de kamerjongens van het hotel in Chittagong had ooit op een van de werven gewerkt. Toen ik hem vertelde dat ik een bezoek gepland had, bood hij me aan te helpen. Hij had nog wat vrienden op de werf die wel een oogje toe wilden knijpen.

Ergens langs de weg doken we een zijpad in richting de kust. Het was belangrijk dat ik mijn camera in mijn tas liet en zei dat ik toerist ben, maakte de jongen me duidelijk. We stappen door een golfplaten omheining en daar stonden we dan. Voor ons een stuk of 6 enorme schepen. Allemaal aangevreten alsof een enorme reus er een hap uit genomen had. De boten lagen vrij ver van de kust in de modder. Gigantische schepen van olietanker tot containerschip. Af en toe hoorden we zware geluiden van wat enorme vallende brokken staal geweest moeten zijn.

Toen werd er vanaf een olie afwerkplek 50m verderop naar ons geschreeuwd 'no pictures'. We zagen hoe mannen op hun blote voeten met grote olievaten sleurden en de olie overgoten. Wat niet in het vat paste liep tussen de vaten het zand in.

Even verder zuidelijk was een groep mannen een dikke staalkabel vanuit een lier helemaal naar een van de schepen aan het trekken. Alles met de hand en op blote voeten! Zodra een deel van de romp is losgesneden, wordt hieraan de kabel bevestigd waarna de lier het stuk romp van het schip de kust optrekt. Hier worden de grote brokken door een leger aan jongens met snijbranders helemaal klein gesneden. Hele krukassen van massief staal ter grote van een gemiddelde stadsbus worden zo met de hand kleingemaakt. Toen ik wat foto's maakte van de arbeiders, werd het de jongen te heet onder de voeten en vroeg mijn camera op te bergen en snel weg te gaan. Hij gaf de bewaker een biljet en we liepen terug naar de CNG.

We probeerden nog twee werven op te komen, maar werden bij de poort tegengehouden door de bewaking. Ik kreeg van de verte wel een goede indruk van de schaal waarop hier gewerkt wordt en schatte dat er zo'n 50 schepen lagen waarvan sommige toch zeker tot de grootste ter wereld moesten behoren.

Bij de derde poging hadden we geluk. Voor 50 taka (0,5 euro) kwamen we langs de bewaking en stonden we tussen weer andere schepen. De voorwaarde was dat ik geen foto's zou maken, maar eenmaal uit het zicht wist ik er toch nog een paar te maken. Op de terugweg naar de poort liepen we langs een witte asbest plaat, de jonge wees ernaar en zei; "If breath in, very bad. After some time cancer". Kennelijk kent in ieder geval hij de gevaren van dit werk. Het feit is dat veel van deze mensen erg arm zijn, dat bewees de 50 taka wel die genoeg was de bewaker de andere kant op te laten kijken (overigens was 30 taka genoeg geweest, maar we hadden geen kleiner geld bij ons).

hboluijt Positie 8316 (0 p.) Lid sinds 28-09-2008 Foto's en tips: 58 Blogs: 3 Fans: 3

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Ship-Breaking Bangladesh
blogfoto nr. 2
Ship-Breaking Bangladesh
blogfoto nr. 3
Ship-Breaking Bangladesh
blogfoto nr. 4
Ship-Breaking Bangladesh
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Brickfields
4 6
Gepost op 15 januari
Bangladesh
"Visit Bangladesh before tourist come"
4 8
Gepost op 14 januari
Bangladesh

Reacties bij deze blog

ciske

Door: ciske • Geplaatst op

Bijzonder verhaal en bijzondere foto's.

MaaikeDeWith

Door: MaaikeDeWith • Geplaatst op

Jij komt ook overal... Mooi verslag, prachtige foto's! Wel schrijnend onder welke omstandigheden deze jonge knullen moeten werken....

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Bijzonder om te lezen, en wat een werk zeg. Ik zie ook jonge tieners aan het werk en te denken dat er ook behoorlijke vervuiling zal optreden daar. Zo te zien ook oude passagiersschpen. Mooi met je foto erbij. Je hebt een uniek gedeelte van Bangladesh gezien en verslag over gedaan.

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Een bijna journalistiek verslag van een schrijnende situatie met veelzeggende foto's. Prima werk, zowel de actie zelf als het verhaal en de foto's.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.