Dhaka

'553068' door ingridkoedood '553068' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Die ogen!

ingridkoedood

Die ogen! Je zou denken als blikken konden doden. Niets is minder waar. Na een paar fotootjes kwam ze helemaal los en vond ze het leuk om op de foto te gaan.

'549550' door ingridkoedood '549550' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh..

ingridkoedood

Mensen zijn de hele nacht onderweg om naar de markt in Dhaka te komen. En als het werk dan gedaan is dan is het tijd voor een dutje. Waar? Dat maakt niet uit. Dat kan overal. En om dan toch nog een beetje lekker te willen liggen, gebruik je gewoon je basket. Welterusten!

'549735' door ingridkoedood '549735' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh X

ingridkoedood

Het meest kenmerkende van Bangladesh is de grote overbevolking.Ik heb gelezen dat het land met ruim 150 miljoen inwoners behoort tot de dichtstbevolkte landen van de wereld. Bangladesh is drie keer dichter bevolkt dan India en 7 keer meer dan China. Voor Nederland is de situatie te vergelijken wanneer het inwonersaantal 40 à 45 miljoen zou zijn. Een zeer groot deel van de bevolking leeft in kleine bamboehuisjes zonder elektriciteit en stromend water. Het opleidingsniveau is laag, meer dan de helft is analfabeet.

'550228' door ingridkoedood '550228' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Child labour in...Ban

ingridkoedood

Kinderarbeid in Bangladesh. Toevallig zag ik vandaag op rtl z een stukje over kinderarbeid in Bangladesh. Het zou zich hebben verplaatst. Toen ik in Dhaka was had ik het er met iemand over. Wij, de westerse wereld (de H&M, Zara etc) kan wel zeggen dat er in de kledingfabrieken geen kinderarbeid mag plaatsvinden maar dan ben je er natuurlijk niet. Het schijnt namelijk nu zo te zijn dat de kinderen niet meer in de fabrieken (met airco en andere voorzieningen) werken maar in illegale naaiateliers met hele slechte voorzieningen. Denken wij dat we de mensen helpen maar het tegenovergestelde is waar. Van de drup in de regen. Waarom zorgen we er niet voor dat de ouders meer verdienen zodat de kinderen naar school kunnen. Of laat de kinderen een paar uurtjes werken en zorg dat de fabrieken school faciliteiten regelen. Volgens mij help je dan echt de mensen en kunnen de kinderen bouwen aan een betere toekomst. Dit jongetje werkt op een scheepswerf. Hij staat de hele dag die zwarte rook aan het inademen. Vreselijk om te zien.

'546596' door Everlasting '546596' door Everlasting

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

A day in the life at.

Everlasting

Sadarghat on the river Buriganga, is one of the most busiest and dynamic places in Dhaka. Small boats constantly cross the river to and fro. Here the dabawhalahs are ferried across the river. The word “dabbawalah” , means “one who carries a box”. “Dabba” means a box (usually a cylindrical tin or aluminium container). The closest meaning of the dabbawala in English would be the “lunch box delivery man. And whats for lunch - we guess, pulses, vegetables, a small piece of mutton, about 4 chapatis and rice and don't forget the pickle.

'485448' door Everlasting '485448' door Everlasting

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

A flower in the river

Everlasting

Small boats that ferry the passengers to and from the larger ships in one of the busiest passenger terminals in the world, Sadarghat, Old Dhaka wait patiently for their turn. I liked the form the smalls boats made, a flower in the river.

'547767' door ingridkoedood '547767' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh I

ingridkoedood

Deze jongen werkt 7 dagen achter elkaar om geld te verdienen om zijn studie te bekostigen. Na deze 7 dagen gaat hij weer terug naar school. Wat voor werk hij doet? Kolen van schepen halen. Hoe? Een mand wordt gevuld en vervolgens draagt hij het op zijn hoofd via een smalle plank de boot af. Inkomsten? Max 3 euro per dag. Gewicht per mand 50 kilo!

'553547' door ingridkoedood '553547' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Panne

ingridkoedood

Ik weet niet of er in Bangladesh de ANWB bestaat maar deze vrachtwagen gaat het zeker niet meer doen ;) Dit wrak stond ergens op de grote markt in Dhaka. Ik moet eerlijk bekennen dat we aan deze man gevraagd hebben om in de auto te gaan zitten. In Bangladesh wil iedereen op de foto dus dit was geen probleem. Het maakt het plaatje compleet ;)

'552768' door ingridkoedood '552768' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Steentje bijdragen

ingridkoedood

Deze kindjes zoeken in de berg stof steentjes die uit de verbrandingsoven komen. In deze oven worden de bakstenen gebakken. Op deze steentjes kan de familie eten koken. Zo draagt iedereen klein en groot een steentje bij.

'271695' door Fotoof '271695' door Fotoof

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Rickshaw file

Fotoof

Bangladesh is een van de dichtsbevolkte en armste landen ter wereld. Veel mensen hebben geen auto, en een rickshaw (fietstaxi) is dan ook een veel gebruikt vervoermiddel om je voort te bewegen in de stad. Er zijn er letterlijk honderden! En zoals wij in Nederland vaak met de auto in de file staan, zo sta je in Bangladesh met de rickshaw in de 'file'....

'515810' door Everlasting '515810' door Everlasting

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Pan seller in...Shank

Everlasting

A pan seller sits in Shankhari Bazar, the main bazar in the Hindu area of Old Dhaka. The street where almost every building has been inhabited by the Hindu artisans. The pan seller (just look at his hand mart cart) sits outside Pratidwandi, the maker of traditional instruments, you can see the instruments that he and his family for generations have made on the advertisement on the wall. Next stop, we will go into the shop.

'485777' door Everlasting '485777' door Everlasting

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Short back and sides.

Everlasting

Having just paid far too much to have my hair cut I had to think of the street barbers that I saw in Bangladesh. A pair of scissors and a comb, a chair of sorts, maybe a mirror and you can start your business. Friday is a busy day for trade as people visit the mosque and the weekly goat market.

'548975' door ingridkoedood '548975' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh X

ingridkoedood

Net buiten Dhaka is het landschap voorzien van schoorstenen met daaruit zwarte rook. In de ovens van deze schoorstenen worden bakstenen gebakken. Het gebied is immens. De mensen wonen bij deze bakstenen en vullen hun dagen o.a. met het verplaatsen van de bakstenen. Een ontzettende zware maar ook heel stoffige klus. Mijn camera sloeg meerdere keren op een error. Het is ongelooflijk hoe voornamelijk de mannen de stenen verplaatsen op hun hoofd.

'547834' door ingridkoedood '547834' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh..

ingridkoedood

Werken op een scheepswerf is lawaaiig, stoffig en zwaar. Op deze werf worden schepen met de hand gerepareerd of nieuw gebouwd. Alles komt op mankracht neer. Persoonlijke beschermingsmiddelen buiten een bril kennen ze niet. Gewoon op je teenslippers en zonder handschoenen en dergelijke.

'552858' door ingridkoedood '552858' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Balanceren

ingridkoedood

Balanceren met 50 kg op je hoofd op een smalle plank. Ik vond het zonder de 50 kg al een uitdaging over deze plank te lopen. Mijn benen begonnen spontaan een beetje te bibberen ;) Ik moet zeggen dat ondanks dat de vermoeidheid toeneemt het toch goed blijft gaan bij de mensen.

'551917' door ingridkoedood '551917' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Stapelen

ingridkoedood

Ik heb al eerder een soortgelijke foto gepost. Maar vanwege het standpunt vind ik persoonlijk dit een hele mooie foto. Niet alleen in Bangladesh is de bakstenen industrie groot maar ook in India. Er is een documentaire geweest op National Geographic van photo journalist Jodi Cobb over 21st century slaves.

'547907' door ingridkoedood '547907' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh I

ingridkoedood

Net als mijn andere laatste foto's heb ik dit portret in Bangladesh gemaakt. Voor een fotograaf een perfecte plek. Er is zoveel activiteit en energie. De bevolking is vriendelijk en nieuwsgierig. De eerste vraag? Waar kom je vandaan? Tweede vraag? Hoe heet je? Deze foto is genomen op de brick factory iets buiten Dhaka. De kleine meisjes helpen gewoon mee. Dit meisje was een berg met steentjes aan het uitzoeken. Steentjes die haar moeder weer kan gebruiken om te kunnen koken. Zie het stof op haar mooie lange wimpers!

'516499' door Everlasting '516499' door Everlasting

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Shakrain Festival in.

Everlasting

We just happened to be in old Dhaka walking through the streets. At first we noticed that kite shops had sprung up everywhere and young kids excitedly run through the streets with their newly bought kites. We asked and found out it was the Shakrain Festival, (the kite festival) which is celebrated in old Dhaka, on January 15 .

'548337' door ingridkoedood '548337' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Light of Bangladesh V

ingridkoedood

Deze foto heb ik genomen in Dhaka in een Pakistaans kamp. Bij een eerdere foto heb ik al verteld dat deze mensen leven in embarmelijke omstandigheden. Slechte santaire voorzieningen. Hele families leven op slechts een paar vierkante meters. Ondanks dit blijven de mensen vriendelijk en nieuwsgierig. De kinderen kijken eerst de kat uit de boom daarna zijn ze praktisch onhoudbaar van enthousiasme. Hordes kinderen had ik achter mij aan. Met mijn westerse uiterlijk niet vreemd. Zeven dagen was ik in Bangladesh en ben geen westers uitziend persoon tegen gekomen. Ik heb zes dagen met een fotojournalist uit Bangladesh mee mogen lopen. Hierdoor kwam ik op plekken waar een ' normale' toerist nooit zou komen. Eigenlijk zijn hier in Bangladesh nauwelijks toeristen. De lonely planet is ook heel dun ;-) Voor mij wat het een ' lifetime experience'. Eigenlijk gun ik iedereen een week Bangladesh zodat je bij terugkomst weer extra waardeert hoe goe wij het hebben. Bangladesh heeft voor mij een speciaal plekje in mijn hart gekregen. En de honger naar het bezoeken van nog meer onbekend is nog lang niet gestild!

'547045' door Everlasting '547045' door Everlasting

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Christian, Muslim,...

Everlasting

Two Christian brothers and their Muslim friend, arms around each other. If only we could all do the same, maybe our world would be a better place.........................

'487472' door jeannette '487472' door jeannette

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Drukte

jeannette

Wat een stad Dhaka, zelfs 's avonds na 22.00 uur waren er nog files en hingen de mensen uit de bus. Hier ben ik in de wijk Gulshan 2 waar vooral veel fietstaxi's zijn. Gewone taxi's zie je vrijwel niet.

'553630' door ingridkoedood '553630' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Onschuldige lach

ingridkoedood

Wat mij in Bangladesh opviel is dat de gezichten van de mensen zo verschillen. Dit meisje woont in het Pakistaanse vluchtelingenkamp. Haar gezicht is totaal anders ten opzichte van eerder geplaatste foto's uit dit kamp. Ik heb vignetting toegepast vandaar de iets donkere hoeken.

'550908' door ingridkoedood '550908' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Jong en oud

ingridkoedood

Ook deze foto is genomen in het vluchtelingen kamp in Dhaka. Rechts op de foto is een deuropening te zien. Het kindje dat daar woonde had waarschijnlijk nog nooit een 'bleekscheet' gezien. Elke keer als ze mij zag, ook op redelijk grote afstand, ging ze keihard krijsen. Ik hoop dat ze er geen trauma aan heeft overgehouden.

'551814' door ingridkoedood '551814' door ingridkoedood

BangladeshDhaka

BangladeshDhaka

Jump Jump

ingridkoedood

In veel Aziatische landen is het normaal om je treinritje op het dak van de trein te maken. In onze westerse wereld ondenkbaar. Een camera maakt vaak veel los bij kinderen. Zo sprongen deze kinderen voor de lol heen en weer van de ene naar de andere wagon. Geen perfecte foto, maar zie je het kindje links naar de camera lachen? Ik heb een soortelijke foto maar dan net andersom :-)