Grote Kaukasus

'497023' door herman m '497023' door herman m

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Boodschappen te paard

herman m

In het eeuwenoude dorpje Lahic lijkt de tijd stil te staan. In de entourage van het ver van de gebaande wegen afgelegen dorpje met straten, voorzien van ongelijke klinkers, en met gebouwen die de tand des tijds hebben weten te doorstaan, waan je je in een periode zoals die volgens overlevering gelijkenis zou kunnen vertonen met de middeleeuwen. Diverse gebouwen zijn voorzien van de voor de Kaukasus zo karakteristieke erkers. In een stil en verlaten straatje kwamen we een man te paard tegen. Het lijkt erop, dat hij net zijn boodschappen heeft gedaan. Hij stond kort stil en keek ons zwijgend en met een blik van verbazing aan om vervolgens zijn rit voort te zetten.

'493498' door herman m '493498' door herman m

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Lahic

herman m

Deze drie heren zaten heerlijk op een bankje in het dorpje Lahic. Lah?c is gelegen op de zuidelijke hellingen van de Grote Kaukasus binnen het rayon Ismayilli in Azerbeidzjan. Men spreekt daar een aparte taal, het Lahiji, dat behoort tot de oorspronkelijke Perzische taalfamilie. Lahic is bekend door zijn authentiek vakmanschap op het gebied van koperwerk. Er zijn diverse ambachtelijke smederijen. De lokale bevolking met een omvang van nog geen 1000 personen, legt zich verder toe op de vervaardiging van tapijten. Lahic beschikt over een riolering, waarvan sommige delen dateren uit een periode van 1000 tot 1500 jaar geleden. Door zijn zeer geïsoleerde ligging is het dorpje met name in de winterperiode gedurende maanden niet of nauwelijks bereikbaar door forse sneeuwval in de Kaukasus. Een redelijk slecht begaanbare weg leidt er naar toe.

'494248' door herman m '494248' door herman m

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Albaanse pelgrimage

herman m

In de buurt van de stad Qax kwamen we terecht in een grote stroom mensen, die op pelgrimstocht waren naar een kerkje op een vrij steile heuvel. Sommigen waren zelfs blootsvoets. Wij gingen mee naar boven en kwamen uiteindelijk terecht bij een oud Albaans kerkje, waar een grote hoeveelheid kaarsen werd aangestoken. Kaukasisch Albanië was een vroegere staat in de Kaukasus, op grondgebied van het huidige Azerbeidzjan, Georgië en Dagestan, die bestaan heeft tot de 9e eeuw. De Albaniërs (niet verwant met de Albanezen op de Balkan) waren een verzameling van 26 stammen, elk met eigen taal, die zich in de 2e of 1e eeuw v.Chr. verenigden onder de Aranshahik-dynastie. De namen van de afzonderlijke stammen zijn niet bekend. Vermoedelijk waren de meeste inheemse Kaukasiërs, waarvan alleen de Udi als etnische groep nog bestaan. De Albaniërs noemden hun land vermoedelijk Aran, in Armeense bronnen wordt het vermeld als Aghuank. In de 1e eeuw na Chr. werd de Aranshahik-dynastie vervangen door een tak van de Parthische Arsaciden (zoals ook in Armenië gebeurde) die Albanië tot het jaar 510 zou besturen. Begin 4e eeuw werd het land gekerstend vanuit Armenië door Gregorius de jongere, een nazaat van Gregorius de Verlichter. Hieruit is de Albaanse Kerk voortgekomen.

'495659' door herman m '495659' door herman m

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Vrouw in Ilisu

herman m

Niet ver van de grens met Dagestan, een deelrepubliek van de Russische federatie, ligt het dorpje Ilisu, eens de hoofdstad van een onafhankelijk kanaat. Het is een schilderachtig dorpje in een dichtbeboste en bergachtige omgeving (Kaukasus). Er is één straat die je doet herinneren aan de gloriedagen. Naast enkele traditionele huizen zie je hier de overblijfselen van kasteeltorens, een zeer goed bewaard gebleven moskee uit de 18e eeuw en een 16e eeuwse stenen brug. Deze traditionele inwoonster van Ilisu kwam aangelopen vanaf een akker aan de rand van het dorp en was bereid op de foto te gaan.

'494861' door herman m '494861' door herman m

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Sheki Khans

herman m

In de stad Sheki bevindt zich het paleis van de Sheki Khans. Het was de zomerresidentie van Khan Mohamed Hassan en werd gebouwd in 1797 naar een ontwerp van architect Hadji Zejnalabdin uit Shiraz. Ooit maakte het paleis deel uit van een heel complex gebouwen. Het is het mooiste voorbeeld van de traditionele Azerbeidzjaanse architectuur. De façade is gedecoreerd met scenes van de jacht en bloemmotieven, in het midden is een groot glas-in-loodraam. In het paleis zijn zes kamers die verdeeld zijn in vertrekken voor mannen en voor vrouwen. Van binnen zijn de muren met fresco's beschilderd. Het paleis staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

'557140' door Fransvdg '557140' door Fransvdg

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Een oude Azeri

Fransvdg

Deze oude baas zag ik op een bankje in een park in de stad Sheki. Hij was heel vrolijk, maar vermoedelijk kwam dat ook door de drank.... Hij nodigde mij en mijn reisgenoot uit voor een kop thee. Helaas konden we geen woord met hem wisselen.

'1089352' door mo7ster '1089352' door mo7ster

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

Spectaculair weggetje

mo7ster

Het laatste stuk van de weg naar Lahic (dorpje van de vakmanschap) is onverhard en lijkt wel tegen de bergwand aangeplakt te zijn. In combinatie met de ravijnen die regelmatig opdoemen een spectaculaire weg. De weg staat bekend als één van de gevaarlijkste ritten ter wereld. Er komen aardverschuivingen voor en is op sommige stukken héél smal. Tijdens extreme weersomstandigheden zoals veel regen en sneeuw is het dorp soms weken achtereen onbereikbaar. Gelukkig hadden wij een ervaren gids en prachtig weer! Als je de foto opent zie je de verhoudingen beter!

'1089391' door mo7ster '1089391' door mo7ster

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

AzerbeidzjanGrote Kaukasus

"Nieuwe sloffen"

mo7ster

Het plaatsje Lahic staat niet alleen bekend om het kopersmeden maar er worden ook allerlei andere ambachten gedaan. Vandaar dat het ook wel het dorpje van de vakmanschap wordt genoemd. Dit vrouwtje met haar doorleefde gezicht zat bij haar huisje met allerlei zelf gemaakte spullen waaronder hele leuke zelf gebreide sloffen. Na het zoeken naar de juiste maat en even passen heb ik er dan ook een paar gekocht. Ze was helemaal blij en wilde graag op de foto. En ik nog steeds helemaal blij want met koude dagen met m'n sloffen aan denk ik nog regelmatig aan deze mooie ontmoeting!