Armenië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Fluitende stenen bij Karahunj

Armenië


Armenië is een land vol archeologische verrassingen. Vooral de bergachtige provincie Sisian is rijk aan prachtige overblijfselen uit de prehistorie. Megalithische monumenten, die tot de oudste stenen bouwwerken ter wereld behoren.

Karahunj is een steencirkelcomplex dat bestaat uit 204 verticaal geplaatste stenen waarvan er 84 een cirkelvormig gat hebben. Deze gaten stelden wetenschappers lang voor een raadsel, maar nu is ontdekt dat het telescopische gereedschappen waren, die met zo'n precisie in de stenen zijn aangebracht dat ze zelfs vandaag de dag nog gebruikt kunnen worden. Het hele complex was een observatorium die de bewegingen van de zon, maan en sterren in de gaten hield.

Karahunj is 7500 jaar oud en de naam is afgeleid de Armeense woorden kar (steen) en hunj (geluid), dit verwijst naar de fluittonen die je hier hoort, veroorzaakt door de wind die zich door de gaten in de stenen perst. Als je hier op de hoogvlakte ronddwaalt, moet je kou en een snijdende wind trotseren, maar het fluitconcert van de stenen is magisch en maakt een bezoek meer dan de moeite waard.