Armenië foto's & tips

'411797' door carelschutte '411797' door carelschutte

ArmeniëLori

ArmeniëLori

MOLOKANEN

carelschutte

In Noord Armenië ligt hoog in de Kaukasus, aan de voet van het massief van de Aragats (4090meter), een dorpje genaamd Fioletovo. Het dorpje met onverharde wegen en waar de bouw van de woningen anders is dan elders in het land. Het zijn huizen met houten bovenverdiepingen en houten balkons. Ze zijn gebouwd door een Russische minderheid die een kleine tweehonderd jaar geleden door tsaar Nicolaas I vanuit Rusland naar Armenië werden verbannen. Deze bevolkingsgroep worden de Molokanen genoemd. Een bevolkingsgroep met lichte huid en blonde haren, een opvallende verschijning tussen de donker getinte Armeniërs. In het dorp zijn Russisch uitziende baboessjka’s te zien, grootmoedertjes met hoofddoeken en kleurrijke schorten. De mannen dragen indrukwekkende baarden. De Molokanen hebben alle moderne comfort afgezworen en zijn een sekte van non-conformistische christenen. Zij leven zoals in de 19e eeuw.

'490363' door herman m '490363' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Medz Yeghern

herman m

Vandaag is het precies een eeuw geleden, dat de Armeense genocide, door Armeniërs traditioneel aangeduid met Medz Yeghern ofwel "Grote Misdaad" is begonnen. De volkerenmoord is gepleegd op 1 à 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken. 24 April 1915 is de dag waarop de Ottomaanse autoriteiten ongeveer 250 Armeense intellectuelen en leiders van de gemeenschap in het toenmalige Constantinopel hebben gearresteerd. De genocide werd tijdens en na de Eerste Wereldoorlog in twee fases uitgevoerd: het grootschalig doden van de weerbare mannelijke bevolking door middel van massamoord en onderwerping van het leger van dienstplichtigen tot dwangarbeid, gevolgd door de deportatie van vrouwen, kinderen, ouderen en zieken die werden verplicht tot dodenmarsen in de Syrische woestijn. De gedeporteerden werden verstoken van voedsel en water en onderworpen aan diefstal, verkrachting en moord. Ook andere inheemse en christelijke etnische groepen werden op dezelfde wijze uitgeroeid. Elk jaar wordt het begin van de volkerenmoord door de Armeniërs zelf herdacht bij het nationale monument Tsitsernakaberd in de Armeense hoofdstad Jerevan. De foto toont het nationaal monument. Onder het monument bevindt zich een museum, waarin met behulp van vele foto's en documenten de verschrikkingen uit die periode in beeld zijn gebracht. Helaas hebben genocides niet aan actualiteit ingeboet. Ook in de moderne tijd doet deze afschuwelijke massamoord zich nog steeds voor.

'338427' door herman m '338427' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Armeense vrouw

herman m

Deze vrouw verwelkomde ons bij de receptie in het hotel Ararat in Yerevan. Het Armeense volk, waarvan zij deel uitmaakt, heeft een zeer bewogen geschiedenis achter de rug. Een belangrijk aspect van de Armeense nationale identiteit is de zeer oude christelijke beschaving. Hun woongebied was oorspronkelijk veel groter dan de huidige republiek. In de 17e eeuw werd hun leefgebied opgedeeld. In de 19e eeuw kwam een groot deel van Armenië binnen de Russische invloedssfeer. Veel Armeniërs streden dan ook in de Eerste Wereldoorlog mee met het Russische leger tegen de Ottomanen. Tijdens die oorlog werden talrijke etnische Armeniërs in het Ottomaanse Rijk gedwongen gedeporteerd, als gevolg waarvan tussen de 600.000 en 1,5 miljoen etnische Armeniërs om het leven kwamen. Na de Eerste Wereldoorlog vormde Armenië korte tijd met Georgië en Azerbeidzjan de Kaukasische Federatie, om vervolgens van 1918 tot 1920 een onafhankelijke republiek te vormen. In 1920 werd het land ingelijfd bij de Sovjetunie. In augustus 1990 verklaarde Armenië zich onafhankelijk van de Sovjetunie.

'355177' door adelheid '355177' door adelheid

ArmeniëLori

ArmeniëLori

Sanahin Klooster

adelheid

De grootste toeristische trekpleister in Armenië zijn de vele kloosters. Armenië is er trots op het eerste land te zijn dat het Christelijke geloof omarmd heeft en tot de dag van vandaag behoren de Armeniërs tot de Armeens Apostolische Kerk. Het land doet er ook alles aan om deze bezienswaardigheden te promoten. Sanahin klooster ligt dicht bij de Georgische grens op een hoog plateau met prachtig uitzicht over de bergen van de kleine Kaukasus en de stad Alaverdi. Het klooster werd in de 10e eeuw gebouwd.

'409286' door remski '409286' door remski

ArmeniëArarat

ArmeniëArarat

Khor Virap klooster

remski

Het kloostercomplex Khor Virap ligt 45 minuten ten zuiden van Jerevan, op 100 meter van de Turks-Armeense grens. Met de heilige berg Ararat prominent op de achtergrond. Khor Virap is een van de meest bezochte pelgrimsplaatsen van Armenië, wat het te danken heeft aan St. Gregorius de Verlichter die hier dertien jaar lang gevangen werd gehouden door Koning Tiridates III. Tijdens de jaren van zijn gevangenschap slaagde Gregorius erin de koning tot het christendom te bekeren. In 301 werd Armenië zodoende het eerste officieel christelijke land ter wereld. Toegang tot Khor Virap is gratis. Je bezoekt het complex het beste op een heldere ochtend, wanneer er zo min mogelijk wolken en smog zijn en de stand van de zon gunstig is om foto's te nemen.

'344938' door adelheid '344938' door adelheid

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Mooie dames

adelheid

Na de hoogmis in 'het Vaticaan' van Armenie, kwam iedereen naar buiten en begon elkaar uitgebreid de hand te schudden. Duidelijk was meteen dat iedereen er op z'n mooist bijliep. Deze vrouw was erg trots op haar opgedofte dochtertje, maar mevrouw mag er zelf ook wel wezen.

'337496' door herman m '337496' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Moeder Armenië

herman m

Vanaf een strategische plek op een heuvel in Yerevan waakt een torenhoog standbeeld van ‘Moeder Armenie’ over de stad, met een reusachtig zwaard in haar gespierde handen en een dreigende blik richting Turkije. De band tussen Armenië en Turkije is nog steeds verstoord als gevolg van de Turkse ontkenning van de Armeense genocide. In het voorjaar van 1962 werd op deze plek een standbeeld van Stalin verwijderd en vervangen door de Moeder Armenië, ontworpen door Ara Harutyunyan. "Moeder Armenië" heeft een hoogte van 22 meter, waardoor de totale hoogte van het monument uitkomt op 51 meter, inclusief sokkel. Moeder Armenië staat symbool voor vrede door kracht. Elk jaar op 9 mei bezoeken duizenden Armeniërs het standbeeld en leggen hier bloemen ter herdenking van de Armeense martelaren, omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de sokkel van het standbeeld is het militair museum gehuisvest. In eerste instantie stond het museum in het teken van de Tweede Wereldoorlog, nu is een groot deel van de tentoonstellingsruimte gewijd aan de Nagorno-Karabach Oorlog van de jaren 1980-'90. Er zijn persoonlijke bezittingen, wapens en documenten van de helden, en de muren zijn versierd met hun portretten.

'328634' door Fransvdg '328634' door Fransvdg

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Oude breister

Fransvdg

Ik heb al eens eerder iets verteld over de oude breisters op de begraafplaats van Noratus. Deze dame is een van hen. Jammer dat ik haar levensverhaal niet heb kunnen optekenen. Ik schat haar minstens 70, ze heeft de Sovjet overheersing dus lang meegemaakt. Wat zou ze er allemaal over kunnen vertellen??

'348806' door adelheid '348806' door adelheid

ArmeniëLori

ArmeniëLori

Molokans

adelheid

In het noorden van Armenie, in de kleine Kaukasus is een gebied wat bewoond wordt door de zg. Molokans. Deze mensen zijn van origine Russisch maar wilden zich niet neer leggen bij het Russisch Orthodoxe geloof en zijn Rusland gevlucht in de 18e eeuw om hun eigen 'proetestante' versie van het Christelijke geloof aan te hangen.. Ze hebben zich oa in dit gebied gesetteld waar ze voornamelijk als agrariers werken.

'336500' door herman m '336500' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Yerevan en Ararat

herman m

Yerevan is de hoofdstad van Armenië en met ruim 1 miljoen inwoners tevens de grootste stad van het land. De stad is gelegen aan de rivier de Hrazdan. De stad vormt een provincie ("marz") op zich. Vanuit de stad is de op Turks grondgebied gelegen berg Ararat te zien. Deze uitgedoofde vulkaan is 5137 meter hoog. De oorspronkelijk op Armeens grondgebied gelegen berg is een nationaal symbool voor Armenië en wordt als heilig beschouwd omdat naar de Bijbel de ark van Noach op het gebergte van Ararat landde na het zakken van het water van de zondvloed. Yerevan is een belangrijk industrieel, cultureel, en wetenschappelijk centrum in de Kaukasus. De stad vormt een spoorwegknooppunt en is een belangrijk handelscentrum voor agrarische producten. De industrie in de stad produceert metalen, machinewerktuigen, elektrische uitrusting, chemicaliën, textiel en voedselproducten. De onderwijskundige en culturele faciliteiten in Yerevan omvatten een universiteit, de Armeense Academie van wetenschappen, een staatsmuseum en verscheidene bibliotheken.

'346832' door herman m '346832' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Cascade

herman m

De cascade is een gigantische marmeren trap met aan de top een immens Sovjetmonument. De cascade en het Sovjetmonument zijn verrezen ter herdenking van het vijftigjarig bestaan van de Armeense Sovjetrepubliek. Hier is ook een nieuw museum gevestigd, het Cafesjian Museum voor Moderne Kunst, vernoemd naar de Armeense zakenman Gerard Cafesjian, die eveneens de renovatie van de cascade heeft bekostigd.

'347847' door herman m '347847' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Naakte humor

herman m

Dit kunstwerk van een naakte Romeinse veldheer bij de Cascade in de Armeense hoofdstad Jerevan is vervaardigd door de Colombiaanse figuratieve kunstenaar Fernando Botero Angulo. Zijn werken zijn voorzien van een figuratieve stijl, door sommigen "Boterismo" genoemd. Botero schildert vrouwen, mannen, dagelijks leven, historische gebeurtenissen en personages, mijlpalen van de kunst, stillevens, dieren en de natuur in het algemeen, met overdreven en disproportionele volumes, vergezeld van fijne details doorspekt met kritiek, ironie, humor en vindingrijkheid.

'337592' door herman m '337592' door herman m

ArmeniëArarat

ArmeniëArarat

Kasagh Gorge

herman m

Vanaf de steile rotsen bij het Saghmosavank Klooster ( Armeens : ???????????) in de provincie Aragatsotn heb je een fenomenaal uitzicht op een kloof, dat is uitgesleten door de rivier Kasagh. Je zit hier in de directe contreien van de 4090 meter hoge Armeense berg Aragats. Dit is een fraai gebied voor een trekking. Onderweg kom je vrijwel zeker Yezidi-Koerdse herders met hun kuddes schapen of geiten tegen. Omdat het een erg dun bevolkt gebied is en je nauwelijks toeristen tegenkomt, is het wel raadzaam van tevoren het vervoer goed te regelen.

'330431' door Fransvdg '330431' door Fransvdg

ArmeniëArarat

ArmeniëArarat

Snor

Fransvdg

Deze Armeniër kwam ik tegen in Khor Virap, het kloosterkerkje vlakbij de berg Ararat. Hij was trots op zijn snor en wilde best wel even poseren. Zoals heel veel Armeniërs heeft hij ook een flinke neus. Die neus brengt me op een leuk verhaal. Ieder jaar wordt er namelijk een wedstrijd gehouden: Wie heeft de grootste? De winnaar krijgt dan een bijzondere prijs: een gratis neuscorrectie. Zo kan die persoon maar een keer in zijn/haar leven winnen.

'144907' door Stijntehennepe '144907' door Stijntehennepe

ArmeniëGyumri

ArmeniëGyumri

Armeens vrouw

Stijntehennepe

Deze Armeens vrouw zat rustig op een bankje te genieten van haar oude dag. Mijn aandacht ging direct naar de aangroeiing op haar oog.

'336684' door herman m '336684' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Tsitsernakaberd

herman m

Op de heuvel Tsitsernakaberd boven Yerevan ligt een gedenkmonument voor de slachtoffers van de Armeense genocide. Dit monument werd gebouwd na grote betogingen naar aanleiding van de herdenking in 1965 van het feit dat 50 jaar daarvoor de volkerenmoord op Armeniërs plaatsvond. Bij het gedenkmonument worden kransen gelegd door staatshoofden en hoge regeringsfunctionarissen die aan Armenië een staatsbezoek brengen. Ook planten zij dan traditiegetrouw een spar in de omgeving van het monument. Begin oktober 2011 heeft de Franse president Sarkozy een dergelijke handeling ter plekke verricht. Bij elk hoog bezoek houden officiële veiligheidsfunctionarissen de zaak goed in de gaten. Ook toen wij op 22 oktober 2011 ter plekke waren zou er ondermeer een kranslegging door een buitenlandse delegatie plaatsvinden. In afwachting daarvan werd mij toegestaan om deze drie functionarissen te fotograferen.

'330181' door Fransvdg '330181' door Fransvdg

ArmeniëLori

ArmeniëLori

Haghpat

Fransvdg

Haghpat Klooster, ook bekend als Haghpatavank ("???????????" in het Armeens ), is een middeleeuws Armeens klooster. Het wordt bij Wikipedia omschreven als een " meesterwerk van de religieuze architectuur en een belangrijk centrum van het leren in de Middeleeuwen ". Het klooster werd gesticht door Sint Nishan (Sourb Nshan) in de 10e eeuw tijdens het bewind van koning Abas I. Het Haghpatklooster werd in 1996 gekozen als UNESCO World Heritage Site. Uitvergroot komt deze foto beter tot zijn recht.

'338861' door herman m '338861' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

One love, one heart

herman m

Dit net in de echt verbonden paar werd bij het verlaten van de Surp Sargis kerk in Yerevan door familie en kennissen onthaald op rozenblaadjes. In gedachten passeerde Bob Marley met zijn One Love. One Love, One Heart Let's get together and feel all right Hear the children crying (One Love) Hear the children crying (One Heart) Sayin' give thanks and praise to the Lord and I will feel all right Sayin' let's get together and feel all right Let them all pass all their dirty remarks (One Love) There is one question I'd really like to ask (One Heart) Is there a place for the hopeless sinner Who has hurt all mankind just to save his own? Believe me One Love, One Heart Let's get together and feel all right As it was in the beginning (One Love) So shall it be in the end (One Heart) Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right One more thing Let's get together to fight this Holy Armageddon (One Love) So when the Man comes there will be no no doom (One Song) Enz. Voor de muzikale ondersteuning zie http://www.youtube.com/watch?v=vdB-8eLEW8g&feature=related

'333304' door Fransvdg '333304' door Fransvdg

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Zangkoor

Fransvdg

Deze foto heb ik gemaakt in het Geghard klooster, niet zo ver van de hoofdstad Jerevan. De Armeniërs zijn er heel trots op dat ze het oudste Christelijke land in de wereld zijn, sinds 301 na Christus. Het verbaasde me dat je foto's mocht maken tijdens zo'n Armeens Apostolische dienst. Het gezang van deze dames klonk prachtig, mede dankzij de geweldige akoestiek in het kerkje.

'405628' door kokkeeri '405628' door kokkeeri

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Traditie

kokkeeri

Op 1 oktober vindt in het 'Lover's Park' in Yerevan een evenement plaats waar alle regio's van Armenië zich mogen presenteren met traditionele dansen, populaire streekgerechten en nog veel populairdere streekdrankjes. Je mag alles bekijken en proeven. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met Armenië!

'339596' door herman m '339596' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Schaken en schudden

herman m

In het Lover’s Park, vlakbij het Parlementsgebouw en Presidentieel Paleis in Yerevan, vinden op zondag allerlei activiteiten plaats, zoals het ten toon stellen van zelf gemaakte kunstvoorwerpen, hardlopen en wandelen. Maar ook het schaakspel wordt er graag beoefend. Enkele minuten nadat deze foto is genomen begon de bodem verontrustend te trillen. Het waren de uitlopers van de aardbeving, die op 23 oktober 2011 toesloeg in het 200 km verderop gelegen Oost-Turkse Van en daar veel doden en schade berokkende. De aardbeving had een sterkte van 7,2 op de schaal van Richter en het epicentrum bevond zich op een diepte van ongeveer 5km. In Yerevan en omgeving bleef het gelukkig beperkt tot een aantal flinke aardschokken. Ook dat voelde overigens niet bepaald prettig aan.

'341760' door herman m '341760' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Charles Aznavour

herman m

Uitzicht op Yerevan met de berg Ararat op de achtergrond. Rechts op de voorgrond staat het Maison Charles Aznavour, welk pand op 7 oktober 2011 in bijzijn van de Franse president Sarkozy – op staatsbezoek in Armenië – officieel is geopend door de in Armenië geliefde zanger en tevens Armenië ambassadeur in Zwitserland, Charles Aznavour. Van oorsprong is Charles Aznavour een Armeniër. Zijn ouders waren Armeense immigranten.Zijn officiële naam luidt Chahnour Varinag Aznavourian. Zowel de Franse president als de beroemde zanger hebben tijdens hun aanwezigheid in Yerevan een bezoek gebracht aan het monument dat herinnert aan de Armeense genocide, wat momenteel de nodige tongen losmaakt in de relatie tussen Frankrijk enTurkije. Zie daarover ook mijn vandaag geplaatste tip.

'561173' door pkoelewijn '561173' door pkoelewijn

ArmeniëArarat

ArmeniëArarat

Klooster Khor Virap

pkoelewijn

Zicht op het klooster Khor Virap met op de achtergrond de in Turkije gelegen berg Ararat die zo'n 5000 meter hoog is. Op de voorgrond de wijnstruiken die er half mei nog een beetje zielig bijstaan.

'408767' door kokkeeri '408767' door kokkeeri

ArmeniëLori

ArmeniëLori

Herfst in Armenië

kokkeeri

Reizen door Armenië in oktober betekent volop genieten van herfstkleuren. Vooral in de omgeving van Dilijan is het genieten. Elk moment van de dag geeft nieuwe kleuren! Prachtig!